Zkuste si připravit menu podle špičkového šéfkuchaře

Zkuste si připravit menu podle špičkového šéfkuchaře

07.07.2016 Redakce

Luxusní menu pro vás připravil Miroslav Matějkin, executive chef Falkensteiner Grand MedSpa v Mariánských Lázní

Předkrm – Marinovaný tuňák pečený při nízké teplotě s tuňákovým tatarákem

 

Marinovaný tuňák

  • Tuňákový steak 200 g
  • Barevný pepř
  • Sůl
  • Olivový olej

Tuňáka nakrájíme na 20 cm dlouhé hranolky/kolečka, která obalíme v barevném pepři. Na olivovém oleji pečeme rovnoměrně ze všech stran při nízké teplotě 150 °C po dobu 5 minut. Poté osolíme a při 65 °C pomalu dopékáme, aby ryba zůstala jemně narůžovělá.

Tuňákový tatarák

  • Nakrájený tuňák 200 g
  • Plná lžíce orestovaného sezamu
  • Sezamový olej dle potřeby
  • Plná lžíce kapary
  • Sůl
  • Limetová kúra
  • Nasekaný kopr

Tuňáka nadrobno nasekáme. Následně jej smícháme s ostatními nasekanými ingrediencemi. Jejich užití je dle vašich konkrétních chutích. Po smíchání necháme hodinku uležet v lednici.

  

Hlavní chod – Hovězí steak s krevetami podávaný s polentovou roládou

  • Hovězí Entrecote 200g
  • Sůl
  • Pepř
  • Lžíce oleje
  • Královské krevety
  • Lžíce česnekového másla
  • Zelený chřest
  • Lžíce másla

Steak z hovězího Entrecote (část masa na hranici mezi nízkým a vysokým roštěncem) osolíme, opepříme a zprudka opečeme na oleji. Krevety opečeme na česnekovém másle a rovněž je osolíme a opepříme. Očištěný chřest osolíme a opečeme na přepuštěném másle. Měl by být uvnitř měkký, ale na povrchu křupavý.

Polentová roláda

  • 150g polenty
  • 150g máslo
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 500 ml mléka
  • 100 g parmezánu
  • Sůl
  • Černé koření

Podle návodu uvaříme polentu. Ještě teplou ji rozetřeme na fólii a poklademe ji špenátem. Jakmile vychladne, zarolujeme ji do rolády. Roládu zabalíme do fólie a necháme 1 hodinu uležet.

Mrkvový štrúdl

  • Listové těsto
  • 2 mrkve
  • Balení Baby Špenátu

Plát listového těsta naplníme uvařenou, orestovanou, cukrem, solí a muškátem ochucenou mrkví. Na 20 minut dáme zapéct při 180 °C.

Dezert - Tvarohové cannelloni a krémové lasagne

Cannelloni

  • 50g Hladká Mouka
  • 50g Moučkový cukr
  • 50g Máslo
  • 50g Med
  • Kávová lžička mletého Zázvoru

Vypracujeme těsto, rozetřeme jej na silikonovou fólii a upečeme při 180 °C do zlatohněda. Ještě teplé těsto pomocí kovové trubičky zarolujeme a necháme vychladnout.

Tvarohový krém

  • 200g jemného tvarohu
  • Vanilkový lusk
  • Moučkový cukr
  • Citronová šťáva a kúra

Vše rozmixujeme a dáme do ledničky.

Lasagne

  • Listové těsto
  • 3 žloutky
  • 3 celá vajíčka
  • 300 g bílá čokoláda
  • 600ml smetany na šlehání
  • 6 plátků želatiny
  • 100g krupicový cukr
  • 200g jahodové pyré umíchané dalšími 2 pláty želatiny

Listové těsto nakrájíme na 10 cm dlouhé a 3cm široké pláty. Nasucho je opečeme na teflonové pánvi. Nad párou vyšleháme žloutky, celá vejce s cukrem. Přimícháme rozehřátou bílou čokoládu, namočenou a vyždímanou želatinu a smetanu ke šlehání. 3/4 z hotové směsi odebereme. Zbytek smícháme s jahodovým pyré. Oba krémy dovyšleháme a zvlášť vylijeme na plechy. Necháme je zatuhnout a nakrájíme na stejné pláty jako listové těsto. Pak už jen poskládáme vrstvy na sebe a vychlazené servírujeme.

Více informací o restauraci najdete na: www.falkensteiner.com/cs.


Mohlo by vás zajímat

MIRKA VAN GILS SLAVÍKOVÁ: UŽ JSTE ZKOUŠELI ČERNÝ ŽITNÝ CHLÉB?

26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

ESPRESSO S TONICEM DOHROMADY? ANEB DRINK, DO KTERÉHO SE ZAMILUJETE

10.07.2024 | Toužíte během horkých dní po drinku, který vás osvěží a zároveň nakopne? Inspirujte se u oblíbeného řetězce kaváren CrossCafe s receptem na Espresso Tonic, který je vyhlášený díky dokonalé kombinaci hořkosti, kyselosti a sladkosti. Kavárny CrossCafe navíc nabízejí také variantu s grepem - Grepresso, které se u zákazníků těší čím dál větší oblibě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.