02.07.2012 ČTK
Osm producentů potravin může používat v Karlovarském kraji značku Regionální potravina. Své konkrétní zboží, vybrané porotou, mohou takto označovat Prima Karlovy Vary, Jatky Rudolec, farmářka Vlasta Hnátková, Statek Bor, pekař Stanislav Pytlík, Pivovar Permon Sokolov, Karlovarská pekárna Trend a včelař Josef Šefčík.
Do 3. ročníku soutěže letos přihlásilo 22 výrobců 62 produktů. Mezi nejúspěšnější patřily sýr, pivo, med a klobásy. ČTK to řekl člen poroty Zdeněk Perlinger. Do všech třech ročníků přihlásila své produkty Karlovarská pekárna Trend, která z ní vždy odešla se značnou Regionální potravina. Je tak nejúspěšnějším výrobcem potravin v kraji. Ve dvou předchozích ročnících byla vždy oceněna za pečivo. Letos pekaři překvapili s Karlovarskými kapkami, sladkým dezertem. V soutěži mají tradičně úspěch uzeniny nebo masné výrobky. Jatky Rudolec proto uspěly s nakládaným hovězím a Prima s Otovickou klobásou. Farmářka Hnátková zaujala kozím sýrem a Statek Bor jogurtem.
Vítězové v soutěži regionální potravina byli vybráni v osmi kategoriích z devíti, a to pekařské výrobky, cukrářské výrobky, mléčné produkty, sýry a tvaroh, alkoholické a nealkoholické nápoje, masné výrobky tepelně opracované, masné výrobky trvanlivé a ostatní výrobky. Ani letos se nikdo nepřihlásil do kategorie ovoce a zelenina. V každé z kategorií porota ocenila tři výrobky. Právo používat prestižní značku Regionální potravina po čtyři roky má ovšem pouze první z hodnocených.
Povědomí nakupujících o značce Regionální potravina se podle Perlingera rok od roku zvyšuje a někteří producenti už mají problém vyrobit určitého zboží tolik, kolik by zákazníci chtěli. S regionálními potravinami se lidé čím dál více setkávají na farmářských trzích, speciálních ochutnávkových akcích a nově na ně narazí i v právě otevřené prodejně U sedláků v karlovarské čtvrti Dvory. Otevření obchodu iniciovali členové PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců a ekologičtí farmáři z Karlovarského kraje.
Ve sdružení je zatím šest ekologických zemědělců a regionálních producentů potravin, uvedl předseda Biodružstva Jaroslav Prchal. Počet ale není konečný, postupně se přidávají další, podotkl. "Záměrem je prodávat čerstvé potraviny v biokvalitě z daného regionu, a zajistit tak odbyt konkrétním zemědělcům nebo výrobcům," uvedla členka družstva Ivana Květoňová. Otevření obchodu je jedním z prvních příkladů, jak usnadnit přístup ke kvalitní tuzemské bioprodukci a regionálním potravinám, dodal Perlinger.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.