Znovuobjevená zrnka jáhel

Znovuobjevená zrnka jáhel

02.11.2014 Mgr. Jana Uhlířová

Jáhelník na sladko i na slano, kaše i škubánky – věděli jste, že tyto tradiční české pokrmy lze připravit z loupaného prosa setého? Právě loupáním vznikají malé žluté kuličky zvané jáhly, které si hledají cestu na náš stůl.

Jáhly jsou známé již z doby kamenné a proso jako takové patří k nejstarším kulturním plodinám. Do Evropy se dostaly během stěhování národů. Egypťané a staří Řekové z nich připravovali chléb, lihoviny a pivo, Etruskové je považovali za hlavní zdroj obživy a ve středověku byly velmi oblíbené i v našich krajích. Samotné proso není obilninou, ale travou, a má domov Číně (kde patří mezi pět posvátných semen), východní Asii, Indii a jihovýchodní části Ruska. Proso je rod trav z čeledi lipnicovitých, jedná se o jednoleté nebo vytrvalé byliny, stébla dorůstají výšek zpravidla 20 až 400 cm.

V novověku jáhly na prvním místě popularity vytlačila rýže, ale v současnosti v souvislosti s vlnou obliby tradičních receptů a zájmu o zdravý způsob života zažívají renesanci. Jáhly jsou přirozeně bezlepkovou potravinou, proto jsou vhodné i pro osoby, které musí dodržovat bezlepkovou dietu. Vzhledem k dobré stravitelnosti jsou výbornou potravinou i pro malé děti, seniory, osoby s citlivým trávicím traktem, rekonvalescenty nebo sportovce před a po tréninku.

jahly

Polévka, příloha i dezert

Proso bývalo jednou z hlavních součástí prosté lidové stravy a i dnes má široké kuchyňské využití – kromě polévek a hlavních jídel slaných i sladkých můžeme jáhly podávat jako přílohu, kdy skvěle nahradí například rýži. Lze je ovšem i zapékat, přidávat do omáček, zeleninových salátů a nádivek, rozmixovat do krémů apod. Jáhly se výborně rozvářejí, proto se dají použít i při výrobě zdravých cukrářských krémů, lahůdkových majonéz a pomazánek. Snadno se dají přidat i k bramborové kaši, rýžovému nákypu nebo do knedlíků.

Nechce se vám vařit? Naštěstí je dnes v obchodech k dostání i velké množství již připravených či instantních jáhlových pokrmů, oblíbené jsou například kaše. Dbáme také na správné uskladnění jáhel, ukládáme je na tmavé a suché místo, které by mělo zabránit oxidaci zrnek a následné nahořklé a trpké chuti. Obecně je nejlepší je spotřebovat co nejdříve po nákupu, při kterém si nezapomeneme zrnka prohlédnout a zkontrolovat, zda jsou dostatečně pročištěna od nekvalitních zrn.

Jak jáhly zakomponovat do každodenní stravy?

Proč žvýkat každé ráno lžičku prosa?

A jak drobná zrnka snadno připravit?

Infomace včetně receptů naleznete v novém čísle časopisu Svět potravin, které je v prodeji od 20. října!

titulka


Mohlo by vás zajímat

Tři vína z 18. století se ve Francii vydražily za šest milionů Kč

27.05.2018 | Na východě Francie se dnes vydražily tři vzácné lahve žlutého vína z oblasti Jura ročníku 1774, a to v přepočtu za více než šest milionů korun. Jedna se prodala za 107.700 eur (2,8 milionu Kč), druhá za 76.250 (dva miliony Kč) a třetí 73.200 (1,9 milionu Kč).

Chléb je opět v kurzu. Jak poznat ten nejlepší?

24.05.2018 | Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?

Kulinářský zázrak: Restaurace v Tokiu má 2 Michelinské hvězdy, ale jen 6 míst pro hosty

04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.