26.02.2024 Jana Čiháková
Prvním letošním „dobroexternistou“ v restauraci Červený Jelen je Jiří Langmajer. Oblíbený herec v rámci originálního charitativního projektu Dobrojídlo společně s Markem Fichtnerem, executive chefem Červeného Jelena, připravil delikátní chod.
Půjde o grilovaný argentinský rumpsteak s česnekovým máslem a hlívou ústřičnou s langošem, lanýžovou majonézou, peccorinem a nakládaným květákem a ředkvičkami. Na menu bude pouze od 26. února do 10. března. 50 korun z každého prodaného jídla věnuje restaurace Hospici svatého Lazara v Plzni.
„Proč Langoš vybral langoše je nasnadě. Navíc máme s Markem oba velmi rádi lanýže. Tak proto,“ podotýká ke svému „dobrojídlu“ Jiří Langmajer a upřesňuje, proč se rozhodl podpořit právě Hospic svatého Lazara: „Moji mámu už ve špitále odepsali. Povedlo se mi ji umístit do tohoto hospicu, kde díky andělské péči místních ošetřovatelek vstala z mrtvých a po třech měsících po svých odešla domů.“ Plzeňský Hospic svatého Lazara poskytuje laskavou a přitom profesionální lékařskou a psychosociální péči lidem v konečném stádiu nevyléčitelného onemocnění i jejich blízkým. Vedle lůžkového hospice a podpůrné a paliativní ambulance nabízí také domácí hospicovou péči.
Součástí projektu Dobrojídlo, který v Červeném Jelenovi realizují už čtvrtým rokem, je dobrovaření, dobropečení a dobročepování. Princip je jednoduchý. Ve všech případech známá osobnost stráví několik hodin s executive chefem Markem Fichtnerem, pastry chefkou Klárou Řezníčkovou či mistrem výčepním Mírou Nekolným. V případě dobrovaření či dobropečení vznikne díky této spolupráci nevšední pokrm, který se na menu Červeného Jelena objeví jen na pár dnů. Výtěžek z prodeje poté míří na podporu vybrané dobročinné organizace. Dobročepování je kratší, ale o to intenzivnější… Dobrovýčepní totiž po zácviku rovnou čepuje 2–3 hodiny pivo buď přímo veřejnosti, nebo skupině přátel, které si při této příležitosti pozve. Z každého vyčepovaného piva jde opět část zisku na předem určený projekt.
Dosud se do Dobrojídla zapojili třeba Monika Absolonová, Marta Jandová, Emma Smetana a Jordan Haj, výtvarnice Eliška Podzimková, foodblogerka Markéta Pavleje, zpěvák Ben Cristovao či herečka Patricie Pagáčová. Vítězce soutěže MasterChef Veronice Beskydiarové alias Besky se podařilo prodejem téměř 1 700 kusů jejího „dobrodezertu“ Nebesky s Besky získat pro nadaci Adra 25 000 Kč. Známý cukrář a porotce soutěže Peče celá země Josef Maršálek vytvořil neodolatelnou Manhattan tartaletku, jejíž prodej přinesl 28 740 Kč na konto organizace Dortem proti rakovině.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.
11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.