„Vyvoněná“ sýrová pochoutka

„Vyvoněná“ sýrová pochoutka

19.04.2017 Redakce

Rádi si dopřáváte jednu z nejaromatičtějších sýrových pochoutek - Romadur? Chcete se o něm dozvědět nějaké zajímavosti? Tak čtěte dále a my vás necháme nahlédnout pod „madeťáckou“ pokličku.

Romadur je s jižními Čechami svázán od 20. let minulého století, kdy jej v Jarošově nad Nežárkou začali vyrábět bratři Brunnerovi. Od konce 70. let se této lahůdce věnují sýraři v závodě Madety v Jindřichově Hradci. Pro svou pikantní chuť a osobitou vůni si tento sýr zrající pod mazem našel generace příznivců bez ohledu na věk a pohlaví.

Romadur je pokrytý narůžovělým mazem a na řezu je smetanově bílý. Má měkkou až tužší konzistenci s mírně znatelným tvarohovým jádrem. Můžete si jej navíc vychutnat v každé fázi jeho zrání jinak. Po zakoupení v obchodě je konzistence Romaduru tužší, pokud ho ale v ledničce necháte po delší dobu (doporučujeme uzavřít do nádoby nebo uložit pod skleněné víko), sýr pěkně uzraje, bude měkčí a tvarohové jádro se téměř vytratí. Sýr totiž prozrává od povrchu dovnitř v průběhu celé jeho trvanlivosti. A díky čemu získává Romadur svou typickou vůni a chuť? Během zrání na něj aplikují sýraři mazovou kulturu Brevibacterium linens, která rozkládá laktózu a bílkoviny. V Madetě se Romadur vyrábí ve třech chuťových variantách - bez příchutě, s chilli a s česnekem a bylinkami. Romadur se dá v kuchyni využít různými způsoby. A jednou z možností je i lahodná pomazánka.

Pomazánka pro pivní znalce

Suroviny:

- 3 Romadury

- 1 Jihočeské pomazánkové tradiční

- 4 trojúhelníčky taveného extra smetanového Lipna

- 1 nadrobno nakrájená cibule

- trochu piva

- podle chuti čerstvě namletý černý pepř

Postup:

- Romadury buď rozmačkáme vidličkou, anebo nastrouháme nahrubo, dokonale promícháme s Jihočeským pomazánkovým, taveným sýrem Lipno a cibulí. Podle chuti naředíme pivem a opepříme. Necháme do druhého dne uležet v chladničce. Jako přílohu volíme čerstvé pečivo. Na zapití by nemělo chybět pivo nebo pro neplnoleté vychlazený Jihočeský zákys nature.


Mohlo by vás zajímat

SALÁTY NEMUSEJÍ BÝT "HLADOVÉ": BÍLKOVINOVÉ BOMBY, KTERÉ ZASYTÍ

23.01.2024 | Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.

DOMÁCÍ ZMRZLINA, KTERÁ PŘEDČÍ TU ZE STÁNKU? ZKUSTE NAŠE RECEPTY

27.07.2024 | Na rozdíl od komerčně vyráběných verzí, které často obsahují přidané cukry a umělá aditiva, vám domácí příprava umožní plně kontrolovat kvalitu ingrediencí. Připravte si vlastní vanilkovou zmrzlinu s karamelovými kousky, jahodovou s čerstvou mátou, nebo čokoládovou se směsí oříšků a kousků čokolády.

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.