Zaujalo nás

CO OVLIVŇUJE NUTRIČNÍ PŘÍNOS MOUKY? JEN OBILÍ TO NENÍ

08.02.2024 | Proces mletí obilí je při výrobě mouky nesmírně důležitý. Ovlivňuje jak chuť výsledného produktu, tak i nutriční hodnoty mouky. Od okamžiku sklizně do chvíle, kdy si v obchodě vyberete svůj sáček, ujde zrno a posléze mouka dlouhou cestu. Ta se často liší podle mlýna, kde dochází k mletí.

TROUFNETE SI FLAMBOVAT (A VÍTE, ŽE TAK SNÍŽÍTE KALORICKOU HODNOTU POKRMU)?

06.02.2024 | Flambování dnes využívá řada dobrých podniků jako přidanou hodnotu servírování některých pokrmů. Není to ale jen hezká podívaná, co finálnímu jídlu dodá punc jedinečnosti. Reakce alkoholu a plamenu mu snižuje i kalorickou hodnotu a dodává zcela unikátní chuťový rozměr.

VÝROBCI A PRODEJCI SE POLEPŠILI? VETERINÁŘI ULOŽILI MÉNĚ POKUT

01.02.2024 | Státní veterinární správa (SVS) loni uložila pokuty v celkové výši 25,8 milionu korun, proti roku 2022 to bylo o 1,4 milionu korun méně. Na dnešní tiskové konferenci v Praze to novinářům řekl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

VINAŘI: NA VÍNO JEDNOTNÁ SAZBA DPH PRO CELOU UNII

01.02.2024 | Tuzemští vinaři chtějí, aby v Evropské unii platila jednotná pravidla pro spotřební daně u tichých vín. Svaz vinařů se proto rozhodl otevřeným dopisem oslovit Evropskou komisi se žádostí o otevření dialogu o budoucnosti vinařství v EU.

NEJASNÝ PŮVOD MEDU A DŽUSŮ? VČERA MU ODZVONILO!

31.01.2024 | Evropská unie se v noci na dnešek shodla na přísnějších pravidlech pro označování medu, marmelád a džusů. Vedlo ji k tomu zjištění, že téměř polovina medů dovážených do EU má nejasný původ či nevalnou kvalitu kvůli přidanému cukru.

POHÁDKA O LEVNĚJŠÍCH POTRAVINÁCH V ÚNORU SKONČÍ: PROČ?

30.01.2024 | Pohled na nové cenovky potravin vyvolává dojem, zda jsme se neocitli zpátky v minulém století. Do hry totiž vstoupily zpátky haléře, které mají spotřebiteli názorně lépe přiblížit výši slev položek po daňovém zvýhodnění z patnácti na dvanáct procent. A ačkoli má běžný zákazník více práce se sčítáním desetinných čísel, ve finále patrně od začátku roku na každém nákupu nic moc neušetří. Ovšem nic prý netrvá věčně a na „hurá“ je ještě brzy.

JAK NAKUPUJÍ ČEŠI? ZNAČKA JE JEDNO, ROZHODUJE VÝHODNOST

29.01.2024 | Tři čtvrtiny nakupujících Čechů navštíví během týdne 2-3 obchody, každý pátý člověk pravidelně navštěvuje pouze svou oblíbenou prodejnu. Rozhodujícím faktorem při výběru obchodu pro pravidelný větší nákup je vzdálenost od bydliště, sortiment a výhodnost nabídek, resp. výše slevových akcí.

FOODSHARING MÁ VĚTŠÍ VÝZNAM, NEŽ JSTE SI MOŽNÁ MYSLELI: NEJDE JEN O CHUTĚ

25.01.2024 | To, že máme na stole každý svůj pokrm, je zcela přirozené, nicméně v kontextu lidských dějin jde v podstatě o novou disciplínu, která na nějaký čas odsunula uplatňovaný princip sdílení. V posledních letech je však citelný návrat ke staré tradici, a i když patrně nejde o způsob, který by se využíval dnes a denně, jde o skvělou příležitost, jak poznat nové chutě a konec konců i vylepšit vztahy. Je totiž prokázáno, že foodsharing z psychosociologického hlediska spojuje lidi.

Kávová kultura se mění, Češi propadají chutím Norů, říká hlavní pražič

23.01.2024 | Češi pomalu ale jistě propadají kouzlu filtrované kávy tak, jako její norští milovníci. Pro CZ TEST to řekl hlavní pražič Michal Král z CrossCafe. Rozmach zaznamenává konzistentně ve všech pobočkách po celé České republice...

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.