Zdravý životní styl

Sladké limonády v dětském jídelníčku: Vsaďte raději na ty domácí

16.10.2019 | Jsou barevné, sladké, perlivé a děti je milují. Co vlastně obsahují a jaký mohou mít vliv na jejich zdraví? A našel by se nápoj, kterým lze sladké limonády v dětském jídelníčku nahradit?

Lyžáky, školy v přírodě a soustředění: Jak tam jedí naše děti?

30.09.2019 | Myslíte si, že vaše dítě bude jíst na škole v přírodě stejně vyváženě jako ve škole? Pozor, můžete být nemile překvapeni. Spotřební koš se totiž zařízení tohoto typu netýká.

Méně cukrů, méně soli: Už je nejvyšší čas přejít ke zdravějšímu životnímu stylu

20.09.2019 | Snižování cukrů nebo soli v potravinách je v dnešní době nutnost. Povaha typického českého spotřebitele se změnila. Máme málo pohybu, většinou vykonáváme sedavé zaměstnání a přibylo i civilizačních onemocnění. O pozitivní inovací by se pak měli snažit nejen výrobci potravin, zlepšení by měslo nastat i v řadě domácností a restaurací.

Odzvoní nepopulárnímu nemocničnímu jídlu? V některých nemocnicích už je na výběr

18.09.2019 | Například pacienti hospitalizovaní ve Fakultní nemocnici Olomouc (FN Olomouc), která letos postupně zavádí projekt zaměřený na pestřejší, kvalitnější a zdravější stravu, mají možnost výběru ze tří obědových nabídek.

Podivuhodné alergie na mléko a lepek: Skutečně dělají tělu zle?

16.09.2019 | Někdo nejí lepek, jiný zase cukr a další tvrdí, že je alergický na laktózu. Vypracování společného menu jedné rodiny tak může být učiněným hlavolamem, píše francouzský deník Le Figaro.

Ročně sníme 15 kg jogurtů a kysaných mléčných produktů. Pořád je to ale málo

11.09.2019 | Češi spotřebují za rok v průměru 15 kilogramů jogurtů a zakysaných mléčných výrobků. V Evropě přitom činí průměr na osobu a rok asi 19 kilogramů. Na tiskové konferenci u příležitosti 100. výročí průmyslové výroby jogurtů to uvedl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

V nemocnicích, školách a školkách chybí biopotraviny: Není o ně snad zájem?

05.09.2019 | Svaz PRO-BIO usiluje o to, aby zákon o veřejných zakázkách přikázal, že by se ve veřejném stravování muselo nabízet určité procento bioproduktů. Podle manažerky svazu Kateřiny Urbánkové by mohlo jít o čtyři až pět procent. Jedná o tom s poslanci. Dřívější snahy o podobné změny na bázi dobrovolnosti se totiž nepodařilo do veřejného stravování promítnout.

Toto jsou nejlepší mléčné produkty, rozhodla o tom odborná porota

05.09.2019 | Celkem 45 výrobků z mlékáren Vysočiny a dalších krajů bylo podrobeno přísnému senzorickému hodnocení a tady jsou výsledky. Kdo si nakonec odnesl zlato?

Odsuzovat GMO je hloupost. Je dokázáno, že šetří půdu i naše zdraví

03.09.2019 | V novodobé historii české a zejména evropské zemědělské a potravinářské problematiky byla málokdy vedena tak intenzivní, dlouhodobá a manipulativní kampaň, jako ta proti pěstování geneticky modifikovaných (GM) plodin a obecně proti GMO (geneticky modifikovaným organismům). Jejím vrcholem byl přelom tisíciletí a hlavním nositelem lobistická organizace Greenpeace. Ale nebylo to zbytečně “přitažené za vlasy”?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.