Zdravý životní styl

Obliba bio potravin roste. Spotřebitelů, kteří bio produkty vyhledávají, je o třetinu víc

23.04.2019 | Česká spotřeba biopotravin předloni vzrostla o 30,5 procenta, spotřebitelé si koupili zboží za 3,33 miliardy Kč. Nárůst byl nejvyšší od roku 2008, sdělil dnes ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Europoslanci podpořili směrnici o lepší ochraně spotřebitele

18.04.2019 | Europoslanci dnes ve Štrasburku schválili směrnici, která má chránit spotřebitele před zavádějícími a nekalými praktikami zejména v online prostředí. Právní úprava se rovněž věnuje problematice dvojí kvality výrobků, ale v praxi nevede k jejímu definitivnímu zákazu, jak požadoval pozměňovací návrh. Ten schválen nebyl, což kritizuje řada českých zástupců v Evropském parlamentu (EP).

Mýty o ovoci a zelenině: Špenát plný železa i pomeranče lepší než antibiotika?

16.04.2019 | Nových, vědecky podložených informací o zelenině, ovoci a luštětinách přibývá. Přesto o nich ještě stále koluje mnoho mýtů a polopravd.

Margaríny současnosti: Ušly velký kus cesty, máslo ale nenahradí

10.04.2019 | Margaríny v devadesátých letech vystřelily vzhůru jako světlice a byly doporučovány jako zdravá náhražka živočišných tuků. Až když se veřejnosti ukázalo, jak škodlivý je příjem transmastných kyselin, jejich popularita znatelně klesla. Nyní se zase karty obracejí a margaríny se snaží vstávat z popela – prý se polepšily...

Sklenka vína denně pro zdraví? Nová studie si není jistá

05.04.2019 | I sklenka vína nebo piva denně zvyšuje krevní tlak a riziko mozkové mrtvice, zjistila studie publikovaná odborným vědeckým časopisem The Lancet. Vyvrací tak dosud panující domněnku, že jedna či dvě sklenky alkoholu za den jsou naopak zdraví prospěšné. Informují o tom dnes zahraniční média.

Máte vysoký tlak? Dejte si denně kvalitní čokoládu, radí vědci

04.04.2019 | Podle studie vědců z portugalské vysoké školy polytechnické v Coimbře totiž konzumace pouhých několika čtverečků čokolády s 90procentním podílem kakaa denně může již za jeden měsíc přispět ke snížení krevního tlaku.

Pro barvu i proti mikroorganismům aneb Cukry v mléčných produktech nezlepšují jen chuť

02.04.2019 | Nejdůležitější úlohou přidaných cukrů při výrobě mléčných výrobků je zvýšení sladké chutě. Kromě toho však mají cukry i mnohé funkční vlastnosti, zejména dosažení požadované textury, viskozity, kontroly tvorby ledových krystalků při výrobě mražených krémů, ovlivňování aktivity vody, apod

V našem jídelníčku je přemíra soli, dochutit pokrm jde však i bylinkami. Jaké zvolit?

29.03.2019 | Česká republika patří mezi premianty - alespoň co se spotřeby soli týká. Doporučený denní příjem od Světové zdravotnické organizace překračujeme třikrát.

Na půdě ohrožené erozí budou moci zemědělci v létě pěstovat jednotlivé plodiny maximálně na 30 hektarech

26.03.2019 | Na dnešním Žofínském fóru, věnovaném českému zemědělství, promluví ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) mimo jiné o snaze státu zadržovat více vody v krajině v souvislosti s klimatickou změnou, ale také o potravinové soběstačnosti.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.