25.03.2019 | Ketogenní dieta, která se téměř sto let používala při léčbě některých druhů epilepsie, si pozvolna vydobyla své místo mezi odtučňovacími kúrami. Ale je skutečně tak skvělá?
22.03.2019 | Principy ekologického zemědělství a produkce biopotravin si získávají v České republice mezi lidmi stále větší oblibu. Do budoucna by se jich v obchodech mělo vyskytovat i více.
21.03.2019 | V potravinářském průmyslu se používají především tuky rostlinného původu, přičemž řepkový a slunečnicový jsou nejprodávanější klasikou. Co ale vyzkoušet něco jiného? Víte například, jak chutná a k čemu se používá olej dýňový, avokádový nebo lněný? Tyto zatím lehce opomíjené přírodní poklady jsou přitom cenným zdrojem zdraví.
20.03.2019 | Výnosnost zemědělství versus negativní dopad na kvalitu půdy a zdraví člověka? Klady vyvažují zápory a najít jednoznačnou odpověď není jednoduché….
20.03.2019 | Výživové hodnoty nula, zato kalorií na rozdávání. Jídla, která se řadí do kategorie Junk Food, mohou vypadat objemně, pro naše tělo ale fungují jen jako vata, která ukojí hlad. Bohužel ale za dost vysokou cenu.
15.03.2019 | Okolo pitného režimu koluje mnoho mýtů a orientovat se v tom, co je vlastně správně, není lehké. Pravdou však je, že lidí, kteří dodržují pitný režim alespoň z velké části tak, jak by se mělo, u nás moc není. Existují pouze dva extrémy – lidé, kteří pijí málo, a ti, kteří pijí až moc. Správně samořejmě není ani jedno a na zdraví se negativně podepisují oba přístupy stejně.
12.03.2019 | Cechovních norem, podle kterých by se měly vyrábět nadstandardní potraviny, je v Česku zhruba 260. Potravin, které označení nesou, je přes 660. Pokud by se ale počítala i různá balení, bylo by jich přes 1000. Na dnešní tiskové konferenci to sdělila Dana Gabrovská z Potravinářské komory ČR, podle níž stále přibývají nové výrobky.
08.03.2019 | Káva má povzbuzující účinky, ale ne když si ji dáte ráno. Přičítají se jí preventivní účinky proti rakovinnému bujení, ale současně dokáže bolestivě podráždit žaludek. Ačkoli historie pití kávy v Evropě sahá do počátku 17. století, vědci přicházejí stále s novými fakty, jak, kdy a proč kávu správně pít.
07.03.2019 | V posledních letech je u nás patrný významný nárůst lidí, kteří mléko raději vymění za některou z rostlinných náhražek s odůvodněním, že jim nedělá dobře. Podle odborníků se tak však zbytečně ochuzují o plejádu zdraví prospěšných látek. Plošná nesnášenlivost mléka u nás dokonce ani nemá racionální základ.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.