BOHEMIA SEKT SE BÝSKL: ZE SOUTĚŽE JEDE ŠEST MEDAILÍ

BOHEMIA SEKT SE BÝSKL: ZE SOUTĚŽE JEDE ŠEST MEDAILÍ

23.07.2024 Jana Čiháková

Výrobce šumivých vín Bohemia Sekt získal pět zlatých a jednu stříbrnou medaili na mezinárodní vinařské soutěži Concours Mondial de Bruxelles, která se letos konala v Itálii. Do soutěže poslal sedm vzorků, předčil tak i řadu vín z Francie či vinařských zemí z amerického kontinentu. V tiskové zprávě to řekl enolog a hlavní sklepmistr Josef Švéda.

soutěž má čtyři sekce, každá se koná jinde, a v červenci se obvykle hodnotí šumivá vína. "Máme vybrané soutěže, které svými víny obsazujeme pravidelně a tato patří mezi nejnáročnější," uvedl Švéda a dodal, že tyto medaile vnímá jako velký úspěch. Zlaté medaile získal výrobce za vzorky Prestige brut 2017 a 2021, Prestige Chardonnay Brut 2019 a 2020 a Prestige 36 brut 2019.

Podle Švédy podmínky jižní Moravy dokážou velmi dobře konkurovat tradičním velkým vinařským zemím a je možné ještě kvalitu sektů zvyšovat. Ostatně i klimatologům ze studií vychází, že jedním z mála pozitiv, které klimatická změna jižní Moravě přináší, jsou lepší podmínky pro pěstování vína.

Mezinárodní soutěž vín Concours Mondial de Bruxelles se poprvé konala v roce 1994. V prvních letech setrvávala v Bruselu, od roku 2006 se místo hodnocení mění a putuje mezi významnými vinařskými regiony. Od roku 2022 je putovní soutěž rozdělená do čtyř částí. Klání růžových vín se koná na jaře, hlavní část určená pro bílá a červená vína na začátku léta, v červenci se hodnotí šumivá vína a na podzim se koná poslední část, kde soutěží sladká a fortifikovaná vína.


Mohlo by vás zajímat

Český statistický úřad o sledování cen 13 položek: Co podražilo nejvíce?

20.08.2024 | Meziměsíční tempo zdražování potravin v srpnu dále zpomalilo. Ceny podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzrostly u osmi ze 13 sledovaných položek, nanejvýš však o necelá tři procenta. Výraznější bylo zlevňování, kdy například balení deseti vajec ve srovnání s červencem stojí o 7,12 procenta méně, tedy 42,51 koruny. Prakticky stejně se snížila cena kilogramu cukru, a to o 6,84 procenta na 25,33 koruny. Některé položky - máslo, jablka a eidam - ale i tak stojí nejvíce od začátku roku.

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Čína začala vyšetřovat dovoz mléčných výrobků z EU, zaměří se i na Česko

21.08.2024 | Čína zahájila antisubvenční vyšetřování dovozu mléčných výrobků z Evropské unie, oznámilo dnes čínské ministerstvo obchodu. Peking prověří 20 dotačních programů z celé EU, speciálně se ale zaměří na osm zemí, a to na Českou republiku, Rakousko, Belgii, Chorvatsko, Finsko, Itálii, Irsko a Rumunsko, uvedla agentura Reuters.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.