Co jíst v létě?

Co jíst v létě?

01.08.2011 Jindra Tužilová

Léto je časem cestování, rautů a výletů s přáteli, u kterého nesmí chybět dobré jídlo a pití. Co si dopřávat, aby byl spokojený náš žaludek, vyhnuli jsme se cestovní nevolnosti a jiným letním nepříjemnostem?

Tři týdny před plánovanou dovolenou začněte užívat probiotické doplňky (tabletky nebo drinky). Až jeden člověk ze čtyř totiž v cizině trpí nepříjemnými zažívacími potížemi a probiotika vám pomohou s adaptací na cizí prostředí.

Hodinu až dvě před cestou se vyhněte těžkým, tučným pokrmům. Raději se zakousněte do cereální tyčinky nebo sušenky se zázvorem – je dokázáno, že právě zázvor pomáhá proti cestovní nevolnosti. Nevhodné před cestou jsou i mléčné výrobky!

Pokud na dovolenou letíte, hodně pijte! Vzduch na palubě je totiž mnohem sušší než normálně, proto je důležité vyhnout se dehydrataci, která vede k ještě horšímu jet lagu. Každou hodni vypijte nejméně 2 dcl tekutiny, upřednostňujte neperlivou.

Riziku žilní trombózy se vyhnete konzumací ryb, které si dopřávejte ještě před plánovanou cestou. Omegy-3-mastné kyseliny naleznete i v potravinových doplňcích.

Na palubě letadla nepijte alkohol – hrozí mnohem rychlejší opilost a nepříjemnější kocovina. Dejte přednost bylinkovému čaji.

Těstoviny skvěle pomohou s adaptací na nové prostředí a podporují produkci serotoninu v mozku. Vynikající je také sýrová omeleta.

Opalujete se rádi? Selen chrání kůži a její buňky před slunečním poškozením. Naleznete ho v červeném a oranžovém ovoci a zelenině, také ve špenátu nebo kapustě.

Hlavně první dny dovolené jste náchylní k úžehu nebo úpalu – dopřávejte si proto spoustu vody.

 

 


Mohlo by vás zajímat

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

Kolik zaplatí děti letos za obědy? Většina zařízení zdražovat nebude

21.08.2024 | Většina školních jídelen v Praze nebude od nového školního roku zdražovat obědy, některé ceny mírně zvýší. Vyplývá to z odpovědí zástupců městských částí, které ČTK oslovila. Za oběd ve školní jídelně zaplatí děti v některých městských částech od 30 do 40 korun, v jiných okolo 40 až 50 korun. Ceny se liší mezi jednotlivými jídelnami, zároveň záleží na věku dítěte. Školy mohou žádat neziskové organizace o pomoc s financováním obědů pro děti ze sociálně slabších rodin.

MODERÁTORKA ANETA CHRISTOVOVÁ: DIETY MI KOMPLETNĚ ZNIČILY ZDRAVÍ

15.08.2024 | Nejznámější česká baculka – novinářka, herečka, spisovatelka a moderátorka Aneta Christovová (42) si dokáže vychutnat i to nejjednodušší jídlo jako je například krupicová kaše a mít z něj stejně skvělý požitek, jako když právě dojí skvělé degustační menu v michelinské restauraci. Oceňuje totiž poctivost, na kterou má snad šestý smysl. K lásce k jídlu, stejně jako k sobě samé, však vedla dlouhá cesta…

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.