DALŠÍ ZLATO PRO ČESKÁ VÍNA! VÍTĚZEM JE...

DALŠÍ ZLATO PRO ČESKÁ VÍNA! VÍTĚZEM JE...

28.03.2022 Jana Čiháková

Vinaři z jižní Moravy získali na mezinárodní soutěži růžových vín ve Francii Vinalies Mondial du Rosé tři zlaté a dvě stříbrné medaile. Dvě zlaté získalo Vinařství Vajbar z Rakvic, jednu zlatou a dvě stříbrné pak Znovín Znojmo, který už letos bodoval na klání růžových vín ve Španělsku. V tiskové zprávě o tom informoval Vinařský fond, který účast vinařů na zahraničních soutěžích finančně podporuje.

Vinaři z České republiky do soutěže poslali 13 vín a získali pět medailí, což je lepší výsledek než loni, kdy získali jednu zlatou a jednu stříbrnou. Odborníci letos posuzovali 1000 vín z celého světa. Vinařství Vajbar z Rakvic na Břeclavsku získalo letos zlaté medaile za Frankovka rosé, výběr z hroznů 2021 a za Cabernet Sauvignon rosé, výběr z hroznů 2021.

Znovín Znojmo získal zlatou pro Rulandské modré rosé, pozdní sběr 2017 vyráběné pod označením πnot noir 3,14, který se nedávno stal šampionem kategorie polosuchých růžových vín na soutěži Concours Mondial de Bruxelles Rosé Wine Session ve Španělsku. Stříbrné medaile má Znovín za Rulandské modré rosé, pozdní sběr 2020 opět z edice πnot noir 3,14 a za Znovín de Lux rosé brut Zweigeltrebe, jakostní šumivé víno 2013.

Soutěž Vinalies Mondial du Rosé se koná každoročně od roku 2004, pořádají ji členové Unie francouzských enologů. Patronát nad soutěží má Mezinárodní organizace pro révu vinnou a víno (OIV) a Mezinárodní unie enologů (UIOE) a soutěž je součástí Světové federace významných mezinárodních soutěží vín a destilátů VINOFED.


Mohlo by vás zajímat

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Svaz: Klesající ceny zemědělských výrobků ohrožují potravinářskou soběstačnost

19.08.2024 | Klesající ceny zemědělských výrobků mohou podle Zemědělského svazu ohrozit potravinářskou soběstačnost České republiky. Svaz tvrdí, že ceny klesají čtrnáctý měsíc v řadě, Český statistický úřad (ČSÚ) už dříve zveřejnil údaje, podle kterých byly v červenci ceny zemědělských výrobců meziročně nižší o 3,7 procenta. Nejvíce zasažená je podle svazu rostlinná výroba, svaz proto vyzývá k urychleným opatřením na podporu zemědělců a k systémovým změnám, které navrátí stabilitu a zajistí udržitelnost českého zemědělství.

Zpoplatnění letáků povede ke zdražení potravin, říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.