DÁVÁTE SVÝM DĚTEM NEMYTÝ MELOUN? ROČNĚ MŮŽE ZA DESÍTKY PŘÍPADŮ SALMONELÓZY

DÁVÁTE SVÝM DĚTEM NEMYTÝ MELOUN? ROČNĚ MŮŽE ZA DESÍTKY PŘÍPADŮ SALMONELÓZY

26.07.2024 Jana Čiháková

Melouny a okurky v létě nepochybně osvěží, obsahují i nezanedbatelné množství vlákniny a vody, takže zároveň i hydratují. Bohužel někdy za vysokou cenu. I přestože budí dojem potravin s nízkými riziky, stojí ročně za desítkami případů salmonelózy anebo listeriózy.

Ačkoli jsou melouny chráněny tvrdou a neprostupnou slupkou, z hlediska náchylnosti k bakteriální kontaminaci mohou zfleku obsadit přední příčky. Právě povrch melounu může být osídlen bakteriemi, které čekají na jedinou příležitost - až spotřebitel zakrojí, aby se mohly přemístit do dužiny, kde je ideální vlhké prostředí pro jejich množení. A pokud takový meloun necháte ještě nějakou dobu na lince a neuložíte jej bezprostředně do chladu, dopouštíte se vysoce rizikového jednání. 

RYCHLE DO CHLADU

Účinek teplot na množení bakterií v melounech dokládá studie publikovaná v Journal of Food Protection. Z výsledků je patrné, že melouny skladované při pokojové teplotě mohou obsahovat vysoké hladiny bakterie Salmonella již po několika hodinách. 

Výzkumný tým použil několik různých metod ke zjištění kontaminace melounů. Melouny byly odebrány z různých zdrojů, včetně zemědělských farem, distribučních center a maloobchodních prodejen. Každý meloun byl pečlivě označen a sledován během celého procesu výzkumu. Některé melouny byly uměle kontaminovány známými koncentracemi Salmonelly, aby se zjistilo, jak se bakterie šíří a množí za různých podmínek.

Melouny byly skladovány při různých teplotách, včetně pokojové teploty (přibližně 20-25 °C), teploty chladničky (přibližně 4-8 °C) a nižší než pokojové teploty, ale ne tak nízké jako v chladničce (přibližně 10-15 °C). Doba skladování se pohybovala od několika hodin až po několik dní, aby bylo možné sledovat, jak se bakterie množí v různých časových intervalech.

Výsledky studie ukázaly, že melouny skladované při pokojové teplotě měly výrazně vyšší hladiny Salmonelly než ty, které byly skladovány při chladničkových teplotách. Již po několika hodinách skladování při pokojové teplotě byly detekovány vysoké hladiny bakterie, což naznačuje, že teplota je klíčovým faktorem pro růst bakterií na povrchu melounů. Naproti tomu melouny skladované v chladničce měly mnohem nižší hladiny bakterií, a to i po delší době skladování.

JEN OMYTÉ!

Dalším významným zjištěním bylo, že bakterie přítomné na povrchu melounů se mohou při krájení snadno dostat do vnitřní části, kterou konzumujeme. To znamená, že i když meloun vypadá na povrchu čistě, může být kontaminován bakteriemi, které se při krájení šíří do dužiny. Proto je důležité melouny před krájením důkladně omýt a očistit kartáčem pod tekoucí vodou.

Studie také doporučuje, aby byly melouny po nakrájení okamžitě uloženy do chladničky. Podle výzkumu USDA (United States Department of Agriculture) mohou bakterie růst rychleji na povrchu nakrájených melounů, pokud jsou ponechány při teplotách nad 5 °C. Doporučuje se skladovat krájené melouny při teplotách mezi 0 až 4 °C, což výrazně snižuje riziko bakteriálního růstu.

Celkově tato studie zdůrazňuje význam správných skladovacích podmínek a hygienických postupů při manipulaci s melouny, aby se minimalizovalo riziko bakteriální kontaminace a zajištění bezpečné konzumace tohoto oblíbeného letního ovoce.


Mohlo by vás zajímat

Kolik zaplatí děti letos za obědy? Většina zařízení zdražovat nebude

21.08.2024 | Většina školních jídelen v Praze nebude od nového školního roku zdražovat obědy, některé ceny mírně zvýší. Vyplývá to z odpovědí zástupců městských částí, které ČTK oslovila. Za oběd ve školní jídelně zaplatí děti v některých městských částech od 30 do 40 korun, v jiných okolo 40 až 50 korun. Ceny se liší mezi jednotlivými jídelnami, zároveň záleží na věku dítěte. Školy mohou žádat neziskové organizace o pomoc s financováním obědů pro děti ze sociálně slabších rodin.

Svaz: Klesající ceny zemědělských výrobků ohrožují potravinářskou soběstačnost

19.08.2024 | Klesající ceny zemědělských výrobků mohou podle Zemědělského svazu ohrozit potravinářskou soběstačnost České republiky. Svaz tvrdí, že ceny klesají čtrnáctý měsíc v řadě, Český statistický úřad (ČSÚ) už dříve zveřejnil údaje, podle kterých byly v červenci ceny zemědělských výrobců meziročně nižší o 3,7 procenta. Nejvíce zasažená je podle svazu rostlinná výroba, svaz proto vyzývá k urychleným opatřením na podporu zemědělců a k systémovým změnám, které navrátí stabilitu a zajistí udržitelnost českého zemědělství.

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.