DOMÁCÍ ZMRZLINA, KTERÁ PŘEDČÍ TU ZE STÁNKU? ZKUSTE NAŠE RECEPTY

DOMÁCÍ ZMRZLINA, KTERÁ PŘEDČÍ TU ZE STÁNKU? ZKUSTE NAŠE RECEPTY

27.07.2024 Jana Čiháková

Na rozdíl od komerčně vyráběných verzí, které často obsahují přidané cukry a umělá aditiva, vám domácí příprava umožní plně kontrolovat kvalitu ingrediencí. Připravte si vlastní vanilkovou zmrzlinu s karamelovými kousky, jahodovou s čerstvou mátou, nebo čokoládovou se směsí oříšků a kousků čokolády.

Vanilková zmrzlina s karamelovými kousky

Ingredience:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 150 g cukru
  • 1 vanilkový lusk (nebo 1-2 lžičky vanilkového extraktu)
  • 4 žloutky
  • 100 g karamelových kousků (mohou být i drobné kousky karamelových bonbonů)

Postup:

  1. Příprava vanilkové směsi: Smetanu a mléko nalijte do středně velkého hrnce. Přidejte cukr a otevřený vanilkový lusk (nebo vanilkový extrakt). Přiveďte směs k varu, pak snižte teplotu a nechte vařit asi 5 minut, dokud se cukr nerozpustí a směs není horká.

  2. Příprava žloutkové směsi: Mezitím v misce vyšlehejte žloutky, dokud nezesvětí a nezhoustnou.

  3. Spojení směsí: Pomalu přilijte horkou smetanovou směs do žloutků, stále míchejte, aby se žloutky nezrazily. Poté přilijte zpět do hrnce a vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne a nezaplní zadní stranu vařečky (asi 5-7 minut).

  4. Chlazení: Směs přeceďte přes jemné síto do čisté misky. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté přikryjte a dejte do chladničky na minimálně 4 hodiny (nebo ideálně přes noc).

  5. Chlazení a míchání: Směs přelijte do zmrzlinovače a podle instrukcí přístroje zpracujte. Před koncem míchání přidejte karamelové kousky.

  6. Zrání: Hotovou zmrzlinu přeneste do mrazničky a nechte ztuhnout alespoň 2 hodiny před podáváním.


Jahodová zmrzlina s mátou

Ingredience:

  • 500 g čerstvých jahod (nebo zmrazených, pokud nejsou čerstvé)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 150 g cukru
  • 1 lžíce čerstvé mátové listy (nasekané, plus pár listů na ozdobu)

Postup:

  1. Příprava jahod: Jahody omyjte, odstraňte stonky a nakrájejte je na malé kousky. Pokud používáte zmrazené jahody, nechte je rozmrazit a pak slijte přebytečnou tekutinu.

  2. Mixování: Jahody rozmixujte na hladkou kaši. Pokud chcete jemnější zmrzlinu, přeceďte jahodovou kaši přes jemné síto, abyste odstranili semínka.

  3. Příprava směsi: Smetanu, mléko a cukr zahřejte ve středním hrnci, dokud se cukr nerozpustí. Směs nechte vychladnout a poté ji smíchejte s jahodovou kaší a nasekanými mátovými listy.

  4. Chlazení: Směs přelijte do zmrzlinovače a podle instrukcí zpracujte.

  5. Zrání: Hotovou zmrzlinu přeneste do mrazničky a nechte ztuhnout alespoň 2 hodiny.

  6. Podávání: Před podáváním ozdobte zmrzlinu čerstvými mátovými listy.


Čokoládová zmrzlina s oříšky a kousky čokolády

Ingredience:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 150 g cukru
  • 200 g kvalitní hořké čokolády (na kousky)
  • 4 žloutky
  • 100 g vlašských ořechů nebo mandlí (nasekané)

Postup:

  1. Příprava čokoládové směsi: Smetanu a mléko nalijte do hrnce. Přiveďte k varu a poté stáhněte z ohně. Přidejte kousky čokolády a míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.

  2. Příprava žloutkové směsi: V misce vyšlehejte žloutky a cukr, dokud nezískáte světlou a nadýchanou směs.

  3. Spojení směsí: Pomalu přilijte horkou čokoládovou směs do žloutků, stále míchejte. Poté přelijte zpět do hrnce a vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne (asi 5-7 minut).

  4. Chlazení: Směs přeceďte přes jemné síto do čisté misky. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté přikryjte a dejte do chladničky na minimálně 4 hodiny (nebo ideálně přes noc).

  5. Chlazení a míchání: Směs přelijte do zmrzlinovače a zpracujte podle instrukcí. Před koncem míchání přidejte nasekané ořechy a kousky čokolády.

  6. Zrání: Hotovou zmrzlinu přeneste do mrazničky a nechte ztuhnout alespoň 2 hodiny před podáváním.


Mohlo by vás zajímat

Obávaná cukrovka: Můžete ji mít ze dvou plátků šunky denně?

22.08.2024 | Konzumace zpracovaného nebo červeného masa zvyšuje riziko cukrovky, přičemž pouhé dva plátky šunky denně zvyšují riziko tohoto onemocnění o 15 procent. Na základě rozsáhlé studie, které se účastnily na dva miliony lidí po celém světě, to uvádí vědecký tým vedený výzkumníky z Cambridgeské univerzity.

POLÉVKA JE GRUNT! TU NETRADIČNÍ UVAŘÍTE ZE SÝRA I ARAŠÍDOVÉHO MÁSLA

30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.

SALÁTY NEMUSEJÍ BÝT "HLADOVÉ": BÍLKOVINOVÉ BOMBY, KTERÉ ZASYTÍ

23.01.2024 | Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.