Jak Slováci na pivo přesedlali (Čechy ale neporazí)

Jak Slováci na pivo přesedlali (Čechy ale neporazí)

28.07.2020 Jana Čiháková

Spotřeba piva na Slovensku loni stoupla třetím rokem v řadě a dosáhla nového maxima za posledních deset let. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil slovenský statistický úřad. K oblíbeným značkám patří v zemi česká piva.

Podle dřívějšího průzkumu se mezi Slováky zvyšuje zájem o nealkoholická a ochucená piva, stejně jako o pivní speciály. Každý obyvatel více než pětimilionového Slovenska loni v průměru vypil 77,9 litru piva, nejvíce od roku 2009. Meziročně spotřeba tohoto alkoholického nápoje stoupla v zemi pod Tatrami o 5,1 litru. Spotřeba piva na Slovensku navzdory jejímu růstu v posledních letech zaostává na Českem, kde loni v přepočtu na hlavu vzrostla o dvě velká piva na 142 litrů.

Jedničkou na slovenském trhu s pivem je skupina Heineken. Druhou pozici si udržuje japonská skupina Asahi prostřednictvím společnosti Plzeňský Prazdroj Slovensko, která na Slovensku prodává také některé české značky piv v čele s Pilsner Urquell. Zatímco spotřeba piva na Slovensku loni vzrostla, konzumace dalších alkoholických nápojů, tedy lihovin a vína, se naopak snížila. Pokračoval také růst spotřeby nealkoholických nápojů.

Letošní spotřebu piva a dalších nápojů patrně ovlivní dřívější karanténní opatření proti šíření koronaviru, kvůli kterým nemohly bary a restaurace na Slovensku déle než dva měsíce fungovat v obvyklém režimu.


Mohlo by vás zajímat

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Kolik zaplatí děti letos za obědy? Většina zařízení zdražovat nebude

21.08.2024 | Většina školních jídelen v Praze nebude od nového školního roku zdražovat obědy, některé ceny mírně zvýší. Vyplývá to z odpovědí zástupců městských částí, které ČTK oslovila. Za oběd ve školní jídelně zaplatí děti v některých městských částech od 30 do 40 korun, v jiných okolo 40 až 50 korun. Ceny se liší mezi jednotlivými jídelnami, zároveň záleží na věku dítěte. Školy mohou žádat neziskové organizace o pomoc s financováním obědů pro děti ze sociálně slabších rodin.

COLA-COLA JE JEN JEDNA - TAK PROČ JINDE CHUTNÁ JINAK?

26.08.2024 | Chuť Coca-coly, která je k dostání v běžné tržní síti v Čechách, je většině spotřebitelů dobře známá. Jenže najednou přejedete hranice a můžete narazit na jemné chuťové nuance. Jak je to možné, když Evropská unie vydala zkaz dvojí kvality potravin?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.