Není svátek jako svátek: Dnes jsou obchody otevřené

Není svátek jako svátek: Dnes jsou obchody otevřené

17.11.2020 Jana Čiháková

Obchody s rozlohou nad 200 metrů čtverečních musí sice ve vybraných státních svátcích, na Vánoce a Velikonoce zavřít, 17.listopad však do seznamu vybraných dnů, jež podléhají regulaci otevírací doby, nepatří.

Zákon, který uzavřel obchody je tu s námi už tři roky, i přesto jsou ale zákazníci stále zmatení. Jeho autor, senátor František Bublan tento krok vnímá jako možnost pro zaměstnance, jak strávit svátky s rodinou. Výhody to má ale přinést i pro zákazníky, kteří podle něj mohou volný čas vyplnit svými koníčky. 

Konec nákupním nedělím?

S přihlédnutím k současným koronavirovým opatřením stále není jasné, kdy a za jakých podmínek se letos otevře více obchodů, než jsou potraviny. Zřejmé ale je, že si nenakoupíte na Nový rok, na Štědrý den pak pouze do 12:00 a zavřeno bude i oba svátky vánoční. 

Po zbytek roku bude zavřeno i na Velký pátek, Velikonoční pondělí, také ve Svátek práce, Den vítězství, Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, stejně jako v Den upálení mistra Jana Husa, Den české státnosti, Den vzniku samostatného Československa, Den boje za svobodu a demokracii.

Zavřeno je zatím i každou neděli, zároveň se uvažuje o zavedení tohoto trendu i do budoucna mimo opatření proti šíření koronaviru. Šlo by prý o částečné narovnání podnikatelského prostředí. Lidé v jiných zaměstnáních také v neděli nepracují. Pokud to jde v jiných evropských zemích, není důvod, proč takový zákon nepřijmout i v Česku.

Pro pamětníky by to stejně nebyla žádná novinka. Historicky bývávalo o nedělích zavřeno zcela přirozeně až do 90. let.  Klíčovou roli, která zahýbala kartami, u nás sehrál vstup zahraničních řetězců na český trh. 


Mohlo by vás zajímat

SODU, ANEBO KYPŘÍCÍ PRÁŠEK...VÍTE, CO, KDY A JAK POUŽÍT?

06.06.2022 | Ať jste pekařští mazáci, nebo máte za sebou jen pár nesmělých bábovkových pokusů, určitě víte, k čemu se v kuchyni používá kypřicí prášek a jedlá soda. Vypadají podobně a po obou saháme ve snaze docílit nadýchaného a vláčného těsta. Zde ovšem vzájemné podobnosti končí a je třeba se blíže seznámit se zákonitostmi, které s sebou použití konkrétního kypřidla nese, abyste z trouby pokaždé vytáhli výtvor, na který se bude dlouho vzpomínat. V dobrém, samozřejmě.

BEZMASÝ, ALE ROZHODNĚ NE NUDNÝ! JAK PŘIPRAVIT SKVĚLÝ VEGE BURGER?

23.02.2023 | Burgery bez masa jsou jasnou volbou pro lidi, kteří jsou vegetariáni nebo vegani. To ovšem neznamená, že jsou určené jen pro ně. Vyměnit občas hovězí placku za rostlinnou variantu může přinést hned několik benefitů.   Zapomeňte na suchou placku bez chuti uprostřed housky. Šťavnatý a chutěmi nabitý burger si můžete připravit i bez masa. Inspirujte se osvědčenými tipy z praxe. Máme pro vás recepty na "plant based" placky i triky pro správné sestavení a obložení burgeru.

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.