OVESNÉ SUŠENKY V PŘESTROJENÍ ZA ZDRAVOU SNÍDANI? OBSAHUJÍ VÍC CUKRŮ NEŽ OREO

OVESNÉ SUŠENKY V PŘESTROJENÍ ZA ZDRAVOU SNÍDANI? OBSAHUJÍ VÍC CUKRŮ NEŽ OREO

25.07.2024 Jana Čiháková

Ovesné sušenky jsou často prezentovány jako zdravá svačina nebo snídaňová volba, zejména díky jejich hlavní složce - ovsu. Oves je bohatý na vlákninu, bílkoviny a různé živiny, což z něj činí výživnou potravinu. Avšak ovesné sušenky, které najdeme na pultech obchodů, často obsahují značné množství cukru, což může zcela změnit jejich nutriční profil a z nich činí méně zdravou volbu, než by se na první pohled mohlo zdát.

Typická porce ovesných sušenek, což může být několik kousků (30-40 g), často obsahuje mezi 10-15 gramy cukru. Pro srovnání, průměrná čokoládová tyčinka obsahuje přibližně 20-30 gramů cukru na porci (50-60 g). To znamená, že na gram hmotnosti mohou ovesné sušenky obsahovat podobné množství cukru jako některé tradiční sladkosti.

Pro ještě konkrétnější srovnání:

Ovesné sušenky (30 g): 10-15 g cukru

Čokoládová tyčinka (50 g): 20-25 g cukru

Sušenky Oreo (30 g, cca 3 sušenky): 12-14 g cukru

Bonbóny Skittles (50 g): 28-30 g cukru

Konzumace vysokého množství cukru je spojována s celou řadou zdravotních problémů. Podle studie publikované v Journal of the American Medical Association (JAMA), pravidelný nadměrný příjem cukru může vést k obezitě, cukrovce 2. typu, srdečním onemocněním a dalšími chronickými nemocemi. Další výzkum ukazuje, že vysoký příjem cukru může také negativně ovlivnit zdraví zubů, přispívat k zánětlivým procesům v těle a způsobovat kolísání hladiny krevního cukru, což může vést k výkyvům nálady a energetickým pádům.

HLÍDEJTE SI SLOŽENÍ

Při výběru ovesných sušenek je důležité číst etikety a vybírat produkty s nižším obsahem cukru. Některé značky nabízejí varianty se sníženým obsahem cukru nebo sladidla jako med či sirup, které jsou stále cukry, ale mohou být vnímány jako méně zpracované alternativy. Nicméně i tyto formy cukru je nutné konzumovat s mírou.

Je také možné připravit si vlastní ovesné sušenky doma, kde máte kontrolu nad množstvím přidaného cukru. Použitím přirozených sladidel, jako je banán, jablka nebo sušené ovoce, můžete snížit obsah přidaného cukru a přitom si dopřát chutnou a výživnou svačinu.

iPřestože oves jako takový má řadu zdravotních výhod, přidaný cukr v komerčně vyráběných ovesných sušenkách může přispívat k negativním zdravotním dopadům. Je důležité sledovat etikety, vybírat si produkty s nižším obsahem cukru a, pokud je to možné, připravovat si vlastní verze doma. Konzumace sladkostí s mírou a preferování méně zpracovaných potravin je klíčem k udržení dobrého zdraví.


Mohlo by vás zajímat

TMAVÉ PEČIVO S VYŠŠÍM NUTRIČNÍM PŘÍNOSEM? POZOR, NĚKTERÉ JE JEN OBARVENÉ KARAMELEM

16.08.2024 | Pečivo představuje základní složku stravy pro široké spektrum populace, a proto je zásadní porozumět jeho kvalitativním rozdílům. V poslední době se mnoho spotřebitelů přiklání k tmavému pečivu s přesvědčením, že je nutričně výhodnější ve srovnání s tradičním bílým pečivem. Tato domněnka však není vždy podložena fakty, a proto je nezbytné pečlivě analyzovat složení pečiva.

VAŘENÍ AL DENTE NENÍ JEN "FRAJEŘINA": MŮŽETE PŘI NĚM I ZHUBNOUT

08.08.2024 | Rozvařená fašírka přirozeně neláká nikoho. Přesto je u těstovin ještě jeden důvod, proč dodržet způsob přípravy al dente - tedy na skus. Prozradíme jen, že vaše tělo vám za to poděkuje...

Kolik zaplatí děti letos za obědy? Většina zařízení zdražovat nebude

21.08.2024 | Většina školních jídelen v Praze nebude od nového školního roku zdražovat obědy, některé ceny mírně zvýší. Vyplývá to z odpovědí zástupců městských částí, které ČTK oslovila. Za oběd ve školní jídelně zaplatí děti v některých městských částech od 30 do 40 korun, v jiných okolo 40 až 50 korun. Ceny se liší mezi jednotlivými jídelnami, zároveň záleží na věku dítěte. Školy mohou žádat neziskové organizace o pomoc s financováním obědů pro děti ze sociálně slabších rodin.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.