PALIVŮM SE NEVYHNE ZDRAŽENÍ - PROMÍTNE SE I DO CEN POTRAVIN?

PALIVŮM SE NEVYHNE ZDRAŽENÍ - PROMÍTNE SE I DO CEN POTRAVIN?

27.07.2024 Jana Čiháková

Od roku 2027 začne v České republice a dalších členských státech Evropské unie platit nová norma ETS 2, která rozšiřuje systém emisních povolenek i na sektor dopravy a paliv. Tento krok má za cíl zahrnout environmentální náklady spojené se spalováním fosilních paliv do jejich ceny. To nevyhnutelně povede k nárůstu cen pohonných hmot, což vyvolává obavy nejen mezi motoristy, ale i v potravinářském sektoru, neb se vyšší ceny mohou promítnout i do cen některých dovozových potravin.

Podle odborníků se očekává, že ceny benzínu a nafty vzrostou o dvě až čtyři koruny za litr, přičemž možné je i vyšší zdražení. V polovině července 2024 činila průměrná cena litru nafty v České republice přibližně 37 korun, zatímco litr benzínu Natural 95 stál v průměru 38,40 korun. Pro srovnání, ještě loni na jaře se cena nafty pohybovala pod hranicí třiceti korun za litr, což naznačuje, jak výrazně se mohou ceny pohonných hmot změnit.

Zdražení pohonných hmot se patrně nevyhnutelně promítne do nákladů na dopravu a distribuci potravin. V současnosti totiž doprava zboží v České republice z velké části závisí na kamionové přepravě, která je citlivá na cenové fluktuace pohonných hmot. Vyšší náklady na paliva se tak přímo promítnou do cen dopravy, což následně zvyšuje cenu konečného produktu na pultech obchodů.

Dále je třeba vzít v úvahu, že norma ETS 2 se vztahuje také na paliva určená pro vytápění domácností. Tento aspekt má dopad nejen na ceny energií, ale také na výrobní náklady potravin, které mohou být zasaženy vyššími náklady na vytápění a údržbu skladovacích prostorů.

KOLIK STOJÍ CESTA?

Dovoz potravin tvoří významnou část ceny na trhu. Podle dostupných údajů z Evropské unie náklady na dovoz představují přibližně 20-30 % z celkové ceny potravin. Pokud dojde k nárůstu nákladů na paliva v důsledku zavedení emisních povolenek, tyto zvýšené náklady se pravděpodobně promítnou i do cen dovážených potravin.

Odborníci jako Ivan Indráček, předseda SČS – Unie nezávislých petrolejářů, a Jiří Tyleček z analytické společnosti XTB, potvrzují, že zavedení emisních povolenek přinese výrazné změny na trhu. Zatímco Indráček varuje před neznámými dopady na trh s pohonnými hmotami, Tyleček poukazuje na to, že i když ceny pohonných hmot vzrostou, relativně se v rámci Evropy nemusí lišit tolik, pokud bude systém povolenek zaveden ve všech členských státech.

Ekologové vítají zavedení emisních povolenek jako krok k narovnání trhu a zahrnutí environmentálních nákladů do ceny fosilních paliv. Podle Jiřího Koželouha z Hnutí Duha povolenky nejen přispějí ke snižování emisí, ale také poskytnou prostředky na podporu domácností, obcí a firem v přechodu na čisté zdroje energie a efektivní využívání energií.

Zavedení emisních povolenek má široké dopady, které se neomezují pouze na zvýšení cen pohonných hmot. Jejich vliv se rozšíří i na ceny potravin prostřednictvím vyšších nákladů na dopravu a vytápění. Ačkoliv ekologické cíle tohoto opatření mohou přinést dlouhodobé výhody pro životní prostředí, krátkodobé dopady na ceny potravin a živobytí spotřebitelů budou nepochybně významné.


Mohlo by vás zajímat

Zpoplatnění letáků povede ke zdražení potravin, říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.

Kolik zaplatí děti letos za obědy? Většina zařízení zdražovat nebude

21.08.2024 | Většina školních jídelen v Praze nebude od nového školního roku zdražovat obědy, některé ceny mírně zvýší. Vyplývá to z odpovědí zástupců městských částí, které ČTK oslovila. Za oběd ve školní jídelně zaplatí děti v některých městských částech od 30 do 40 korun, v jiných okolo 40 až 50 korun. Ceny se liší mezi jednotlivými jídelnami, zároveň záleží na věku dítěte. Školy mohou žádat neziskové organizace o pomoc s financováním obědů pro děti ze sociálně slabších rodin.

Obávaná cukrovka: Můžete ji mít ze dvou plátků šunky denně?

22.08.2024 | Konzumace zpracovaného nebo červeného masa zvyšuje riziko cukrovky, přičemž pouhé dva plátky šunky denně zvyšují riziko tohoto onemocnění o 15 procent. Na základě rozsáhlé studie, které se účastnily na dva miliony lidí po celém světě, to uvádí vědecký tým vedený výzkumníky z Cambridgeské univerzity.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.