PŘEDÁVKUJETE SE VITAMÍNOVOU VODOU? U NĚKTERÝCH DRUHŮ STAČÍ VYPÍT I DVĚ

PŘEDÁVKUJETE SE VITAMÍNOVOU VODOU? U NĚKTERÝCH DRUHŮ STAČÍ VYPÍT I DVĚ

25.07.2024 Jana Čiháková

Vitamínové vody jsou dnes vítaným zpestřením pitného režimu, který má prokazatelný přínos na lidské zdraví. Nejenže přispívá k hydrataci, jelikož poskytuje i velmi dobrý chuťový vjem, navíc bez přidaných cukrů, jako je tomu i jiných ochucených vod, vyvažuje ale i nízké příjmy některých vitamínů a minerálních látek. V poslední době se však opakovaně zmínilo předávkování. Podívali jsme se proto, kdy vám hrozí jeho riziko.

Vitamínové vody jsou obohacené o různé vitamíny, které mají přinést zdravotní přínosy. Mezi nejčastěji přidávané vitamíny patří vitamíny skupiny B (B3, B5, B6, B12), vitamín C a někdy i vitamín D a E. Koncentrace těchto vitamínů se může lišit mezi jednotlivými značkami a produkty.

  • Vitamín B3 (Niacin): Tento vitamín je důležitý pro metabolismus a správnou funkci nervového systému. V některých vitamínových vodách se může nacházet v koncentraci kolem 10-20 mg na láhev (500 ml).

  • Vitamín B5 (Kyselina pantothenová): Tento vitamín pomáhá při tvorbě koenzymu A, který je klíčový pro metabolismus tuků, bílkovin a sacharidů. Typická koncentrace v vitamínových vodách je asi 5-10 mg na láhev.

  • Vitamín B6 (Pyridoxin): Hraje důležitou roli v metabolismu aminokyselin a tvorbě neurotransmiterů. Koncentrace v těchto nápojích se pohybuje kolem 2-5 mg na láhev.

  • Vitamín B12 (Kobalamin): Je nezbytný pro tvorbu červených krvinek a správnou funkci nervového systému. V vitamínových vodách bývá v koncentraci 2-5 µg na láhev.

  • Vitamín C (Kyselina askorbová): Tento antioxidant je důležitý pro imunitní systém, tvorbu kolagenu a ochranu buněk před oxidativním stresem. Voda obohacená vitamínem C může obsahovat kolem 60-120 mg na láhev.

  • Vitamín D: Přispívá ke zdraví kostí a správné funkci imunitního systému. V některých vitamínových vodách se může nacházet v koncentraci kolem 200-400 IU na láhev.

  • Vitamín E (Tokoferol): Je důležitý antioxidant, který chrání buňky před poškozením volnými radikály. Voda může obsahovat kolem 5-10 mg na láhev.

Vědecký výzkum týkající se konzumace vitamínových vod je stále omezený, ale několik studií naznačuje určité zdravotní přínosy. Například studie publikovaná v Journal of the American College of Nutrition zjistila, že pravidelná konzumace vitamínových vod může zlepšit hladiny některých problematických vitamínů v krvi, zejména vitamínu C a B6 . Další výzkum naznačuje, že vitamínové vody mohou přispívat k lepší hydrataci, což je důležité pro udržení optimálního fyzického a duševního výkonu .

Na druhé straně je důležité si uvědomit, že nadměrná konzumace některých vitamínů může mít negativní zdravotní důsledky. Například nadbytek vitamínu B6 může vést k neurologickým problémům, zatímco příliš mnoho vitamínu C může způsobit zažívací potíže, jako jsou průjem nebo žaludeční křeče. Nadměrný příjem vitamínu D může vést k hyperkalcémii, což je zvýšená hladina vápníku v krvi, která může způsobit poškození ledvin a srdce.

ČEHO JE MOC...

Zde jsou některé z hlavních vitamínů obsažených ve vitamínových vodách a jejich doporučené horní limity (tolerable upper intake levels, UL) pro dospělé, spolu s příkladem koncentrace vitamínů ve vitamínových vodách:

  1. Vitamín C (Kyselina askorbová)

    • Doporučený horní limit: 2000 mg/den
    • Typická koncentrace ve vitamínových vodách: 60-120 mg na láhev (500 ml)
    • Potřebné množství k překročení limitu: 17-34 láhví denně
  2. Vitamín B6 (Pyridoxin)

    • Doporučený horní limit: 100 mg/den
    • Typická koncentrace ve vitamínových vodách: 2-5 mg na láhev
    • Potřebné množství k překročení limitu: 20-50 láhví denně
  3. Vitamín B3 (Niacin)

    • Doporučený horní limit: 35 mg/den
    • Typická koncentrace ve vitamínových vodách: 10-20 mg na láhev
    • Potřebné množství k překročení limitu: 2-4 láhve denně
  4. Vitamín B12 (Kobalamin)

    • Doporučený horní limit: není stanoven, protože toxické účinky jsou vzácné
    • Typická koncentrace ve vitamínových vodách: 2-5 µg na láhev
  5. Vitamín D

    • Doporučený horní limit: 4000 IU/den (100 µg/den)
    • Typická koncentrace ve vitamínových vodách: 200-400 IU na láhev
    • Potřebné množství k překročení limitu: 10-20 láhví denně
  6. Vitamín E (Tokoferol)

    • Doporučený horní limit: 1000 mg/den
    • Typická koncentrace ve vitamínových vodách: 5-10 mg na láhev
    • Potřebné množství k překročení limitu: 100-200 láhví denně

Je tedy patrné, že pro většinu vitamínů je nutné vypít značné množství vitamínových vod, aby došlo k předávkování. Výjimkou může být vitamín B3 (Niacin), kde i relativně malé množství (2-4 láhve denně) může překročit doporučený horní limit. To ukazuje na potřebu opatrnosti při konzumaci vitamínových vod, zejména pokud se jedná o pravidelný denní příjem.

Přednostně je nezbytné si uvědomit, že nejlepším zdrojem vitamínů a minerálních látek je vyvážená a pestrá strava bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty, bílkoviny a zdravé tuky. Vitamínové vody by měly sloužit spíše jako doplněk než hlavní zdroj těchto živin. Pokud má někdo specifické zdravotní potřeby nebo nedostatky v příjmu vitamínů, je vhodné se poradit s lékařem nebo dietologem, který může doporučit vhodné doplňky stravy nebo změny v jídelníčku.


Mohlo by vás zajímat

TMAVÉ PEČIVO S VYŠŠÍM NUTRIČNÍM PŘÍNOSEM? POZOR, NĚKTERÉ JE JEN OBARVENÉ KARAMELEM

16.08.2024 | Pečivo představuje základní složku stravy pro široké spektrum populace, a proto je zásadní porozumět jeho kvalitativním rozdílům. V poslední době se mnoho spotřebitelů přiklání k tmavému pečivu s přesvědčením, že je nutričně výhodnější ve srovnání s tradičním bílým pečivem. Tato domněnka však není vždy podložena fakty, a proto je nezbytné pečlivě analyzovat složení pečiva.

VAŘENÍ AL DENTE NENÍ JEN "FRAJEŘINA": MŮŽETE PŘI NĚM I ZHUBNOUT

08.08.2024 | Rozvařená fašírka přirozeně neláká nikoho. Přesto je u těstovin ještě jeden důvod, proč dodržet způsob přípravy al dente - tedy na skus. Prozradíme jen, že vaše tělo vám za to poděkuje...

Svaz: Klesající ceny zemědělských výrobků ohrožují potravinářskou soběstačnost

19.08.2024 | Klesající ceny zemědělských výrobků mohou podle Zemědělského svazu ohrozit potravinářskou soběstačnost České republiky. Svaz tvrdí, že ceny klesají čtrnáctý měsíc v řadě, Český statistický úřad (ČSÚ) už dříve zveřejnil údaje, podle kterých byly v červenci ceny zemědělských výrobců meziročně nižší o 3,7 procenta. Nejvíce zasažená je podle svazu rostlinná výroba, svaz proto vyzývá k urychleným opatřením na podporu zemědělců a k systémovým změnám, které navrátí stabilitu a zajistí udržitelnost českého zemědělství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.