PŠENICE, ANEBO ŽITO? PŘI VÝBĚRU PEČIVA JASNÁ VOLBA

PŠENICE, ANEBO ŽITO? PŘI VÝBĚRU PEČIVA JASNÁ VOLBA

22.02.2023 Jana Čiháková

Většina spotřebitelů sází na klasické pečivo z bílé mouky. Přitom je už dávno nabídka rozšířena o výrobky z mouky žitné, které mají navíc širokou škálu přínosů pro lidský organismus. Dáte si?

Žitné výrobky jsou ve srovnání s těmi pšeničnými hutnější, a to díky škrobu a dalším polysacharidům, které jsou součástí vlákniny. „Žito je skvělým zdrojem sacharidů a bílkovin, ty přispívají právě ke vzniku hutné struktury těsta. To je také důvod, proč váš žaludek žitné pečivo zaplní více než to klasické,“ vysvětluje produktový specialista pro pekařské výrobky Edita Čítková ze společnosti Zeelandia.

ZÁZRAČNÝ KLÍČEK

Při výrobě některých druhů pečiva dochází k odstraňování klíčku ze zrn, tedy ztrátě většiny zdraví prospěšných látek, naopak u toho žitného pečiva klíček zůstává. A právě v něm se nacházejí minerální látky jako například hořčík, draslík, vápník nebo železo a také prospěšné vitamíny B a E. „Konzumace žitného pečiva představuje vhodnější variantu pro všechny milovníky pečiva. Ideální je vždy jej doplnit bílkovinou potravinou (vysokoprocentní šunka, tvrdý sýr do 30 % tuku v sušině, polotučný tvaroh do pomazánky či vejce připravené na malém množství kvalitního oleje), tukem (máslo nebo rostlinné tuky) a zeleninou či ovocem. Získáte tak vyváženou snídani nebo svačinu,“ říká nutriční terapeutka Miroslava Matějková.

KARTÁČ NA STŘEVA

Žito, resp. žitná mouka, obsahuje již zmíněné polysacharidy. Ty při průchodu trávicím traktem „čistí“ střevní sliznici. Navíc díky vysokému podílu vlákniny je žitné pečivo vhodné pro lidi s vysokou hladinou cholesterolu a pro diabetiky neboť zpomaluje vstřebávání tuků a cukrů. Včetně toho má kladný vliv na kardiovaskulární systém a napomáhá při redukci tělesné hmotnosti.

První, co byste při nákupu měli kontrolovat je složení. U baleného pečiva bývá vypsané na obale a u nebaleného na štítku s cenovkou. „Základní pravidlo je sledovat podíl mouky. Procenta jsou značená z celkové hmotnosti použitých mouk. Žitné pečivo by mělo obsahovat ideálně 90 % žitné mouky,“ radí Čížková.

A ptáte se, jak žitné pečivo skladovat? V případě, že je pečivo ještě teplé nebo i jen trochu vlažné, nechte jej před uložením vychladnout. „Doporučuji ho uchovávat při pokojové teplotě, tedy zhruba 18 °C, zabalené do čisté utěrky,“ doporučuje Čížková. 


Mohlo by vás zajímat

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

SODU, ANEBO KYPŘÍCÍ PRÁŠEK...VÍTE, CO, KDY A JAK POUŽÍT?

06.06.2022 | Ať jste pekařští mazáci, nebo máte za sebou jen pár nesmělých bábovkových pokusů, určitě víte, k čemu se v kuchyni používá kypřicí prášek a jedlá soda. Vypadají podobně a po obou saháme ve snaze docílit nadýchaného a vláčného těsta. Zde ovšem vzájemné podobnosti končí a je třeba se blíže seznámit se zákonitostmi, které s sebou použití konkrétního kypřidla nese, abyste z trouby pokaždé vytáhli výtvor, na který se bude dlouho vzpomínat. V dobrém, samozřejmě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.