SPECIALISTA NA MASO PAVEL ŠILHÁNEK: JAKÉ VYBRAT NA GRILOVÁNÍ?

SPECIALISTA NA MASO PAVEL ŠILHÁNEK: JAKÉ VYBRAT NA GRILOVÁNÍ?

08.06.2023 Jana Čiháková

Ať už s nadšením grilujete obden nebo žhavíte uhlíky jen při zvláštních příležitostech, bez dobrého masa se neobejdete. Pokud totiž při výběru sáhnete vedle, ani ten nejlepší recept na steak vás od katastrofy nezachrání. Jaké maso vybrat, abyste byli za hvězdu letní kuchyně, a co si při grilování pohlídat?

Češi milují vepřové, a stejně tak jako se během roku objevuje na našich talířích, končí pak také nejčastěji na grilu. Nabízí přitom bezpočet variací. Pokud pořádáte větší oslavu, sáhněte rovnou po celé kýtě. Vyžaduje delší čas přípravy, ale odmění vás šťavnatým masem, které můžete odkrajovat postupně. Na gril se hodí také krkovice či žebírka, po kterých se při grilování jen zapráší. Nezapomeňte je předem naložit do marinády a před grilováním předpéct v troubě – maso se pak ugriluje rychleji.

„Vepřové je českou klasikou, do které se ale stále častěji propisují i vlivy zahraničních kuchyní. Hitem posledních let je například grilovaný bůček po asijsku, kdy se maso předem naloží do marinády se strouhaným zázvorem, česnekem a trochou chilli. Klasické grilování tak můžeme rázem posunout na novou úroveň,“ radí Pavel Šilhánek, specialista na maso a masné výrobky z online supermarketu Košík.cz.

KUŘECÍ KLASIKA

Drůbeží maso je v kuchyni velmi vyhledávané, protože se poměrně rychle a snadno upravuje a má minimum tuku. Pokud ho však chcete využít ke grilování, musíte velmi pozorně hlídat dobu přípravy. Právě kvůli nízkému obsahu tuku má kuřecí a krůtí maso tendenci se rychle vysušovat a na grilu se snadno promění v nepoživatelnou hmotu.

Jak na šťavnatou drůbež? Grilovat můžete jak větší kusy masa – třeba i celé kuře – tak jednotlivé porce. Výborná jsou husí a kachní stehna a naprostou klasikou, se kterou zazáříte, jsou křupavá křidélka. Grilujte na střední teplotě okolo 160 °C a teploměrem pohlídejte, zda je maso hotové – vnitřní teplota by měla být cca 70 °C. Abyste dosáhli skvělé chuti, zkuste drůbež před grilováním marinovat – na trhu najdete bezpočet BBQ omáček nebo si doma snadno připravíte vlastní.

BEZ TEPLOMĚRU RADĚJI NE

Pokud teprve pořizujete grilovací výbavu, měli byste v první řadě sáhnout po dobrém vpichovém teploměru. Během grilování masa se bez něj neobejdete – vnitřní teplotu masa totiž jednoduše neodhadnete. Nedopečené s sebou nese riziko kontaminace bakteriemi, přepečené zase nebude poživatelné. Teploměrem si snadno ověříte, že už máte hotovo, a nemusíte každý kousek masa porcovat.

HOVĚZÍ BEZ KARAMBOLŮ

Když se řekne grilování, drtivé většině z nás se vybaví pěkně propečený steak nebo burger z dobrého hovězího. Právě hovězí maso ovšem dovede začátečníka pěkně potrápit – často jen kvůli tomu, že v obchodě sáhneme po nevhodném „kusu“ masa. A jaké by tedy hovězí na gril mělo být? Uzrálé, a také lehce prorostlé. Zlaté pravidlo totiž říká, že tuk nese chuť, a když si vyberete extra libové maso, pravděpodobně se vám ho nepodaří ugrilovat k vaší spokojenosti. Na steak se nejlépe hodí nízký i vysoký roštěnec, svíčková nebo květová špička.

A důkladně vybírejte i mleté maso na burgery. Musí být vždy čerstvé – z mraženého nikdy výborný burger nevykouzlíte, a navíc se vám na grilu bude rozpadat. „Pokud kupujeme již namleté maso, měli bychom mít jistotu dobrého a prověřeného dodavatele a vědět z jaké části zvířete pochází. Ideální je přední hovězí z krku, které obsahuje dostatek tuku a nevysuší se,“ doplňuje Pavel Šilhánek, specialista na maso a masné výrobky z online supermarketu Košík.cz.

ROSTLINNÝ BURGER

Trendy v podobě rostlinných alternativ masa už pronikly i do českých kuchyní a nabídka produktů na gril se stále rozšiřuje. Pokud jste vegetarián nebo prostě jen chcete omezit konzumaci masa, rozhodně je kam sáhnout. Na grilu vám může přistát třeba rostlinný burger ze sójové bílkoviny nebo si mezi housku můžete dát rostlinné trhané kousky, které jsou od masa k nerozeznání a obsahují i dostatek bílkovin.

Trendy v podobě rostlinných alternativ masa už pronikly i do českých kuchyní a nabídka produktů na gril se stále rozšiřuje. Pokud jste vegetarián nebo prostě jen chcete omezit konzumaci masa, rozhodně je kam sáhnout. Na grilu vám může přistát třeba rostlinný burger ze sójové bílkoviny nebo si mezi housku můžete dát rostlinné trhané kousky, které jsou od masa k nerozeznání a obsahují i dostatek bílkovin. 

Experimentovat ovšem můžete i v rámci nevšedních druhů mas – stále oblíbenější je třeba to pštrosí, které je lehké a dietní a zaujme velmi jemnou chutí. Na grilu vynikne také zvěřina v podobě dančího, srnčího či kančího. „U zvěřiny je třeba pohlídat, aby bylo maso dostatečně uleželé. A velmi důležitý je i prověřený původ – nikdy nekupujeme zvěřinu ‚pod rukou‘ od neověřených zdrojů, kdy není prověřená jasná zdravotní nezávadnost,“ dodává Pavel Šilhánek.

 

 

 


Mohlo by vás zajímat

PŘEHNALI JSTE TO S PITÍM? ZKUSTE RADY BABIČEK

06.12.2023 | Všichni samozřejmě víme, že nejlepší ochranou před nástupem kocoviny je alkohol vůbec nekonzumovat, ale realita bývá odlišná, a to navzdory předsevzetím, která si během krušných chvilek dáváme. Pokud už se s kocovinou probudíte, na sliby je pozdě, zkuste udělat pro svůj organismus alespoň něco málo, co vám ve vašem neutěšeném stavu pomůže.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.