VETERINÁŘI BIJí NA POPLACH: PROBLÉMY S CHLAZENÍM POTRAVIN

VETERINÁŘI BIJí NA POPLACH: PROBLÉMY S CHLAZENÍM POTRAVIN

19.07.2024 Jana Čiháková

Za první pololetí letošního roku uskutečnili veterináři asi 170 kontrol prodejců na farmářských trzích po celém Česku. Prohřešky odhalili při 30 kontrolách, tedy v 18 procentech případů. Celkový počet pochybení byl 88, nejčastěji šlo o porušení hygienických pravidel. Loni za stejné období závadu na trzích kontroly odhalily ve 13 procentech případů ze zhruba 180 kontrol. Zástupci Státní veterinární správy (SVS) to dnes řekli novinářům při kontrole trhů na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze. Právě v metropoli se kontrol koná nejvíce.

Kontroly živočišných potravin na farmářských trzích správa směřuje především do letních měsíců, kdy kvůli vyšším teplotám stoupá riziko nedodržení hygieny a požadovaných teplot. "Nedostatečné chlazení potravin může mít při teplém počasí pro spotřebitele neblahé zdravotní následky,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Pokuty do 10.000 korun dávají kontroloři na místě, vyšší řeší ve správním řízení. Ředitel dodal, že častější je první případ, ale v tomto pololetí pracovníci správy uložili i pokuty ve výši 15.000, 20.000 a 60.000 korun. K těm se ještě připočítává správní poplatek, který se podle ředitele od července zvýšil z 1000 na 2500 korun.

V případě Prahy kontroloři řeší pochybení častěji, než je republikový průměr. "Někteří trhovci prodávají potraviny bez dostatečného doložení původu, případně jsou produkty nedostatečně označené," uvedla ředitelka pražské SVS Kateřina Březinová. Prohřešky se podle ní týkají také nedodržení předepsaných teplot nebo nedostatečné ochrany výrobků proti hmyzu, nečistotám a další kontaminaci.

PADAJÍ ZÁKAZY

Ředitelka doplnila, že letos zatím ve dvou případech zástupci správy na místě zakázali produkty dále prodávat. "V jednom případě šlo o prodej syrového mléka," řekla a dodala, že zákon dovoluje prodej neošetřeného mléka pouze v takzvaných mlékomatech nebo ze dvora přímo u chovatele. U druhého zákazu prodejce nedokázal prokázat původ masných výrobků, v tomto případě pracovníci správy na rozdíl od prvního případu 23 kilogramů výrobků také znehodnotili.

Mezi nejvážnější prohřešky patří klamání spotřebitele, kdy nabízené produkty nejsou od malovýrobců. Letos na to kontroloři v Praze zatím nenarazili, ale loni podle Březinové ano a za prodej kuřecího masa z velkochovů udělili pokuty v řádu vyšších desítek tisíc.

Letošní dosavadní podíl asi 29 procent kontrol, které odhalily prohřešky, je podle Březinové každý rok v Praze podobný. Ročně pražská správa vykoná asi 60 kontrol. Na té dnešní na náměstí Jiřího z Poděbrad kontroloři narazili u pojízdné prodejny masa a stánku s vejci jen na drobné prohřešky, které vyřešili na místě bez pokut.

Za celý loňský rok provedla SVS na trzích v České republice 397 kontrol, předloni uskutečnila o čtyři kontroly více. Alespoň jednu závadu zjistili veterinární inspektoři loni v 65 případech. Podíl kontrol se závadou poklesl v loňském roce oproti roku 2022 o tři procenta na 16 procent. Mezi nejčastější závady patřily zejména chyby v označování nabízených výrobků.


Mohlo by vás zajímat

Kolik zaplatí děti letos za obědy? Většina zařízení zdražovat nebude

21.08.2024 | Většina školních jídelen v Praze nebude od nového školního roku zdražovat obědy, některé ceny mírně zvýší. Vyplývá to z odpovědí zástupců městských částí, které ČTK oslovila. Za oběd ve školní jídelně zaplatí děti v některých městských částech od 30 do 40 korun, v jiných okolo 40 až 50 korun. Ceny se liší mezi jednotlivými jídelnami, zároveň záleží na věku dítěte. Školy mohou žádat neziskové organizace o pomoc s financováním obědů pro děti ze sociálně slabších rodin.

Český statistický úřad o sledování cen 13 položek: Co podražilo nejvíce?

20.08.2024 | Meziměsíční tempo zdražování potravin v srpnu dále zpomalilo. Ceny podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzrostly u osmi ze 13 sledovaných položek, nanejvýš však o necelá tři procenta. Výraznější bylo zlevňování, kdy například balení deseti vajec ve srovnání s červencem stojí o 7,12 procenta méně, tedy 42,51 koruny. Prakticky stejně se snížila cena kilogramu cukru, a to o 6,84 procenta na 25,33 koruny. Některé položky - máslo, jablka a eidam - ale i tak stojí nejvíce od začátku roku.

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.