VINAŘSKÝMI AKCEMI TO ŽIJE! TIPY, KAM ZAVÍTAT

VINAŘSKÝMI AKCEMI TO ŽIJE! TIPY, KAM ZAVÍTAT

21.07.2024 Jana Čiháková

Vínomilci, zbystřete! V České republice to poslední dobou žije vinařskými akcemi, které vám doslova vyrazí dech. Celoročně se konají různé spojené s moravskými a českými víny, je jich opravdu spousta. Ale co je nejvíc top? Určitě vinobraní! Tyto slavnosti jsou zkrátka zážitkem roku a lidé je milují. Pojďme se na ně podívat zblízka.

Pro vinaře je to sklizeň, pro vás parádní šance, jak si užít pohodu, kulturu a hlavně výborné víno. Když jednou zažijete kouzlo vinobraní, už se vám nebude chtít jinam.

Největší a nejznámější vinobraní pořádají města Znojmo, Mikulov a Mělník. Tato města jsou vinařské legendy a každoročně do nich míří davy lidí. O vybraných zářijových víkendech se mění na centra zábavy plná koncertů, historických průvodů, trhů, chutného jídla a hlavně vína a burčáku, který teče proudem. Z těch největších to letos zahájí Pálavské vinobraní v Mikulově (6.-8. 9.), pokračuje Znojemské historické vinobraní (13.-15. 9.) a zakončí to Mělnické vinobraní (20.-22. 9.).

VINOBRANÍ V KAŽDÉM KOUTĚ

Nejen velká města, ale i menší obce pořádají svá vinobraní, která mají nezaměnitelnou atmosféru. Na jižní Moravě můžete zajet třeba do Valtic, Velkých Bílovic, Velkých Pavlovic, Bzence, Lednice, Mutěnic, Blatnice, Bulhar, Strážnice a mnoha dalších. A co třeba Brno? I tady se něco najde, a to Královopolské vinobraní.

Pozadu nejsou ale ani Čechy. Praha má také co nabídnout, jako vinobraní v Botanické zahradě, na Grébovce, Pražském hradě, v Tróji nebo na Náplavce. A to stále není všechno! Karlštejn, Litoměřice nebo Kuks také stojí za návštěvu.

ZARÁŽENÍ HORY?

Nemůžete se už vinobraní dočkat? Tak zkuste zarážení hory! Starý lidový zvyk, který probíhá zhruba měsíc před vinobraním. Uzamknou se vinice a nikdo kromě vinaře tam nesmí. Celé to vzniklo hlavně kvůli ochraně dozrávajících hroznů, ale dnes jsou to také skvělé folklórní akce. Letos si je můžete užít třeba v Bořeticích, Kobylí, Vrbovci nebo Němčičkách.

3 tipy pro návštěvníky vinobraní:

  1. Plánujte dopředu: Vinobraní jsou velmi populární, takže si včas zařiďte dopravu a hlavně ubytování.
  2. Ochutnávejte s mírou: Užijte si víno a burčák, ale nezapomeňte na bohatý program, kvůli němuž stojí za to vydržet v kondici až do konce.
  3. Komunikujte s vinaři: Vinaři vám rádi poví o své práci a vínech. Proto se jich nebojte na cokoliv zeptat.

Pro další tipy a přehled akcí koukněte do kalendáře na webu Vína z Moravy, vína z Čech.

 


Mohlo by vás zajímat

SEZÓNA GRILOVÁNÍ ZAČALA... ZNÁTE ZÁSADNÍ ZÁSADU, KTERÁ CHRÁNÍ PŘED BAKTERIEMI?

07.06.2024 | Při grilování masa je třeba používat čerstvé suroviny, které byly uchovávané v chladu, a maso dostatečně dlouho tepelně upravovat. Naopak při příliš vysokých teplotách mohou vznikat nežádoucí chemické látky s karcinogenními účinky. Na dnešní tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví (MZd) to řekl Matyáš Fošum pověřený funkcí hlavního hygienika.

PRODÁVAT BORŮVKY NA LITRY JE NEZÁKONNÉ, PŘESTO JDE O ČASTÝ JEV

31.07.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) důrazně upozorňuje na prodej nebalených borůvek a dalších druhů sypkého ovoce. To musí být výhradně nabízeno a prodáváno výhradně v hmotnostních jednotkách, tedy na kilogramy, nikoliv na objemové jednotky, jako jsou litry.

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.