23.02.2017 Redakce
Do nového roku spousta lidí vstupuje s pár kily navíc a těžkým žaludkem. Mohou za to různé sváteční dobroty, kterými se o Vánocích a silvestru často přecpáváme. Kdo se chce nadbytečných tukových zásob zbavit, nemusí hned přejít na přísnou dietu.
Stačí zařadit do jídelníčku lehčí a zdravější jídla a vše doplnit trochou pohybu. Přinášíme čtyři tipy na lehké obědy, které jsou jednoduché na přípravu, aby vám šlo hubnutí jednodušeji a s chutí.
Suroviny
salát
200 gramů žlutého hrachu
150 gramů hlívy ústřičné
1 žlutá paprika
3 lžíce červené nakrájené papriky Znojmia
2 mrkve
dresink
2 lžíce citronové šťávy
1 lžíce dijonské hořčice
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce hladkolisté petržele
1 lžička medu
sůl a pepř dle chuti
Postup
Žlutý hrách namočíme přes noc a uvaříme podle návodu.
V míse prošleháme ingredience na dresink – olivový olej, šťávu z citronu, nasekanou petrželku, hořčici a med. Podle chuti přidáme sůl a pepř.
Přisypeme ještě teplý hrách a dobře promícháme. K hrachu přidáme naloženou papriku, proužky čerstvé papriky a mrkev nakrájenou na slaboučká kolečka. Ještě jednou prohodíme.
Hlívu po žebrech natrháme na proužky. Na pánvi rozpálíme trochu oleje a orestujeme dozlatova. Přidáme ji do salátu a hned podáváme.
Suroviny
1 červená řepa
2 vejce
lžíce Křenex Znojmia
3 mrkve
150 ml zakysané smetany
olej na smažení
sůl a pepř dle chuti
Postup
Mrkve a řepu očistíme. Polovinu od každého druhu nastrouháme najemno a druhou půlku nahrubo.
Vajíčka rozklepneme a oddělíme žloutky a bílky. Bílky ušleháme na sníh a žloutky smícháme s nastrouhanou zeleninou. Osolíme, opepříme a nakonec zapracujeme bílkový sníh.
Na dip smícháme křenex se zakysanou smetanou a dáme zatím stranou.
Na pánvičce rozehřejeme olej. Naběračkou nebo lžící odebíráme zeleninovou hmotu a rovnou ji vkládáme do oleje. Trochu ji rozhrneme do placičky a krátce opečeme po obou stranách.
Upečené placičky podáváme hned teplé s křenovým dipem.
Suroviny
4 kusy čerstvého fenyklu
2 stroužky česneku
hrst černých oliv
3 snítky tymiánu
2 lžíce másla
100 ml suchého bílého vína
2 lžíce strouhaného parmazánu
krájená rajčata Otma Gurmán
Postup
Fenykl opereme, odřízneme dřevnaté řapíky a rozkrájíme na čtvrtky. Větší bulvy překrojíme klidně na osminky. Vložíme do osolené vroucí vody a 5 minut povaříme. Slijeme a necháme okapat.
Na pánvi rozpustíme máslo a dalších zhruba 10 minut fenykl opékáme. Potom ho vyjmeme z pánvičky a přendáme do zapékací misky.
Troubu si předehřejeme na 180 °C. V pánvičce krátce orestujeme prolisovaný česnek, zalijeme bílým vínem a promícháme ode dna. Necháme chvilku prudce vařit. Potom stáhneme teplotu, vyklopíme na pánvičku plechovku krájených rajčat, přidáme tymián a ještě chvilku povaříme.
Hotovou omáčku přelijeme přes fenykl, přidáme černé olivy, posypeme parmazánem a dáme zapékat do předehřáté trouby.
Pečeme 15 minut, dokud omáčka nezhoustne a fenykl nezvláční.
Podáváme jako samostatné jídlo s čerstvým pečivem nebo jako přílohu k pečenému masu.
Suroviny
300 gramů těstovin
200 gramů kuřecího masa
cuketa
cibule
hrst bazalky
italská omáčka Otma Gurmán
2 lžíce olivového oleje
sůl a pepř dle chuti
strouhaný parmazán na posypání
Postup
Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujte na rozpáleném oleji. Přidáme kuřecí maso nakrájené na menší kostky, osolíme a opékáme 10 minut.
Poté přidáme i cuketu nakrájenou na zhruba centimetrové kostičky a vaříme dalších 10 minut.
Mezitím uvaříme těstoviny (například penne nebo farfalle) v osolené vodě podle návodu.
Kuřecí maso a cukety zalijeme italskou omáčkou a necháme už jenom krátce prohřát.
Uvařené těstoviny rozdělíme na talíře a zalijeme rajčatovou směsí. Ozdobíme čerstvou bazalkou a parmazánem a hned podáváme.
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
27.07.2024 | Na rozdíl od komerčně vyráběných verzí, které často obsahují přidané cukry a umělá aditiva, vám domácí příprava umožní plně kontrolovat kvalitu ingrediencí. Připravte si vlastní vanilkovou zmrzlinu s karamelovými kousky, jahodovou s čerstvou mátou, nebo čokoládovou se směsí oříšků a kousků čokolády.
10.07.2024 | Toužíte během horkých dní po drinku, který vás osvěží a zároveň nakopne? Inspirujte se u oblíbeného řetězce kaváren CrossCafe s receptem na Espresso Tonic, který je vyhlášený díky dokonalé kombinaci hořkosti, kyselosti a sladkosti. Kavárny CrossCafe navíc nabízejí také variantu s grepem - Grepresso, které se u zákazníků těší čím dál větší oblibě.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.