4 tipy na lehký oběd

4 tipy na lehký oběd

23.02.2017 Redakce

Do nového roku spousta lidí vstupuje s pár kily navíc a těžkým žaludkem. Mohou za to různé sváteční dobroty, kterými se o Vánocích a silvestru často přecpáváme. Kdo se chce nadbytečných tukových zásob zbavit, nemusí hned přejít na přísnou dietu.

Stačí zařadit do jídelníčku lehčí a zdravější jídla a vše doplnit trochou pohybu. Přinášíme čtyři tipy na lehké obědy, které jsou jednoduché na přípravu, aby vám šlo hubnutí jednodušeji a s chutí.

Salát z luštěnin a hlívy

Suroviny

salát

200 gramů žlutého hrachu

150 gramů hlívy ústřičné

1 žlutá paprika

3 lžíce červené nakrájené papriky Znojmia

2 mrkve

dresink

2 lžíce citronové šťávy

1 lžíce dijonské hořčice

2 lžíce olivového oleje

2 lžíce hladkolisté petržele

1 lžička medu

sůl a pepř dle chuti

 

Postup

Žlutý hrách namočíme přes noc a uvaříme podle návodu.

V míse prošleháme ingredience na dresink – olivový olej, šťávu z citronu, nasekanou petrželku, hořčici a med. Podle chuti přidáme sůl a pepř.

Přisypeme ještě teplý hrách a dobře promícháme. K hrachu přidáme naloženou papriku, proužky čerstvé papriky a mrkev nakrájenou na slaboučká kolečka. Ještě jednou prohodíme.

Hlívu po žebrech natrháme na proužky. Na pánvi rozpálíme trochu oleje a orestujeme dozlatova. Přidáme ji do salátu a hned podáváme.

 

Mrkvové placičky s červenou řepou a křenovým dipem

Suroviny

1 červená řepa

2 vejce

lžíce Křenex Znojmia

3 mrkve

150 ml zakysané smetany

olej na smažení

sůl a pepř dle chuti

 

Postup

Mrkve a řepu očistíme. Polovinu od každého druhu nastrouháme najemno a druhou půlku nahrubo.

Vajíčka rozklepneme a oddělíme žloutky a bílky. Bílky ušleháme na sníh a žloutky smícháme s nastrouhanou zeleninou. Osolíme, opepříme a nakonec zapracujeme bílkový sníh.

Na dip smícháme křenex se zakysanou smetanou a dáme zatím stranou.

Na pánvičce rozehřejeme olej. Naběračkou nebo lžící odebíráme zeleninovou hmotu a rovnou ji vkládáme do oleje. Trochu ji rozhrneme do placičky a krátce opečeme po obou stranách.

Upečené placičky podáváme hned teplé s křenovým dipem.

 

Fenykl zapečený s tymiánem a bílým vínem

Suroviny

4 kusy čerstvého fenyklu

2 stroužky česneku

hrst černých oliv

3 snítky tymiánu

2 lžíce másla

100 ml suchého bílého vína

2 lžíce strouhaného parmazánu

krájená rajčata Otma Gurmán

 

Postup

Fenykl opereme, odřízneme dřevnaté řapíky a rozkrájíme na čtvrtky. Větší bulvy překrojíme klidně na osminky. Vložíme do osolené vroucí vody a 5 minut povaříme. Slijeme a necháme okapat.

Na pánvi rozpustíme máslo a dalších zhruba 10 minut fenykl opékáme. Potom ho vyjmeme z pánvičky a přendáme do zapékací misky.

Troubu si předehřejeme na 180 °C. V pánvičce krátce orestujeme prolisovaný česnek, zalijeme bílým vínem a promícháme ode dna. Necháme chvilku prudce vařit. Potom stáhneme teplotu, vyklopíme na pánvičku plechovku krájených rajčat, přidáme tymián a ještě chvilku povaříme.

Hotovou omáčku přelijeme přes fenykl, přidáme černé olivy, posypeme parmazánem a dáme zapékat do předehřáté trouby.

Pečeme 15 minut, dokud omáčka nezhoustne a fenykl nezvláční.

Podáváme jako samostatné jídlo s čerstvým pečivem nebo jako přílohu k pečenému masu.

 

Těstoviny s kuřecím masem, bazalkou a rajčaty

Suroviny

300 gramů těstovin

200 gramů kuřecího masa

cuketa

cibule

hrst bazalky

italská omáčka Otma Gurmán

2 lžíce olivového oleje

sůl a pepř dle chuti

strouhaný parmazán na posypání

 

Postup

Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujte na rozpáleném oleji. Přidáme kuřecí maso nakrájené na menší kostky, osolíme a opékáme 10 minut.

Poté přidáme i cuketu nakrájenou na zhruba centimetrové kostičky a vaříme dalších 10 minut.

Mezitím uvaříme těstoviny (například penne nebo farfalle) v osolené vodě podle návodu.

Kuřecí maso a cukety zalijeme italskou omáčkou a necháme už jenom krátce prohřát.

Uvařené těstoviny rozdělíme na talíře a zalijeme rajčatovou směsí. Ozdobíme čerstvou bazalkou a parmazánem a hned podáváme.


Mohlo by vás zajímat

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

DOMÁCÍ ZMRZLINA, KTERÁ PŘEDČÍ TU ZE STÁNKU? ZKUSTE NAŠE RECEPTY

27.07.2024 | Na rozdíl od komerčně vyráběných verzí, které často obsahují přidané cukry a umělá aditiva, vám domácí příprava umožní plně kontrolovat kvalitu ingrediencí. Připravte si vlastní vanilkovou zmrzlinu s karamelovými kousky, jahodovou s čerstvou mátou, nebo čokoládovou se směsí oříšků a kousků čokolády.

ESPRESSO S TONICEM DOHROMADY? ANEB DRINK, DO KTERÉHO SE ZAMILUJETE

10.07.2024 | Toužíte během horkých dní po drinku, který vás osvěží a zároveň nakopne? Inspirujte se u oblíbeného řetězce kaváren CrossCafe s receptem na Espresso Tonic, který je vyhlášený díky dokonalé kombinaci hořkosti, kyselosti a sladkosti. Kavárny CrossCafe navíc nabízejí také variantu s grepem - Grepresso, které se u zákazníků těší čím dál větší oblibě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.