27.03.2013 Mgr. Jana Uhlířová
Biopotraviny pravidelně kupují jen čtyři procenta Čechů. Občas si je koupí 37 procent lidí, naopak 17 procent dotázaných je nikdy nevyzkoušelo a ani vyzkoušet nechce. Jako nejčastější důvod uvádějí lidé vysokou cenu biopotravin. Vyplývá to z průzkumu společnosti KPMG, uvedla ČTK.
Zhruba 38 procent lidí s biopotravinami nějakou zkušenost má, ale kupovat je už nechce. Více než tři pětiny Čechů uvádějí jako hlavní důvod odmítání biopotravin jejich vysokou cenu. Téměř 47 procent lidí biopotravinám nevěří a nevidí rozdíl v kvalitě proti běžným potravinám. "Tato informace by producentům a prodejcům biopotravin rozhodně neměla uniknout. Je zřejmé, že by se na zvyšování důvěry spotřebitelů měli zaměřit, pokud chtějí prodeje biopotravin zvýšit," uvedl Karel Růžička z KPMG.
Někteří dotázaní si také stěžují na to, že se v okolních obchodech biopotraviny neprodávají. Více než pět procent dotázaných uvedlo, že jsou samozásobiteli některých surovin. Špatnou zkušenost s biopotravinami uvádějí necelá dvě procenta Čechů. Mezi příznivce biopotravin patří častěji ženy než muži. Občas nebo pravidelně je nakupuje 43 procent žen a 37 procent mužů.
Nejméně nakupují potraviny v biokvalitě na Ústecku, Královéhradecku a na Vysočině. Naopak nejvíce na jižní Moravě, v Plzeňském kraji a v Praze. Pro 38 procent lidí je největším důvodem k nákupu biopotravin jejich kvalita a chuť. Podle 31 procent Čechů jsou zdravější, pětina dotázaných pak oceňuje to, že biopotraviny neobsahují chemické látky a konzervanty. Pro více než 11 procent lidí je u nákupu biopotravin rozhodující to, že výrobky jsou převážně z České republiky, tedy jasného původu. Průzkum se uskutečnil od 22. do 28. února, zúčastnilo se jej 1000 lidí, mezi nimiž bylo 70 procent žen.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.