11.01.2011 Zdroj: SVS ČR
Aby se čerstvé drůbeží maso dalo bez ohrožení zdravotní nezávadnosti dobře distribuovat a nepodléhalo rychle zkáze, chladí se.
Evropskou legislativou jsou stanoveny tři povolené metody chlazení, a to vzduchem, dále vzduchem s postřikem a pak ve vodní lázni. Tento třetí způsob s sebou nese ale jistá rizika, na který Státní veterinární správa ČR již několikrát upozorňovala. V ČR se využívají zejména první dvě výše uvedené metody chlazení vzduchem, nebo vzduchem s postřikem. Co to má za výhody? Například minimální možnost kontaminace všemožnými mikroorganismy, a to, co je pro zákazníky velmi zajímavé, nehrozí nebezpečí, že by takto ošetřené drůbeží maso obsahovalo více vody.
Hodnoty maximálního celkového obsahu absorbované vody přípustné pro jednotlivé metody chlazení jsou stanoveny v příloze IX nařízení komise (ES) č. 589/2008, a konkrétně se jedná o tyto hodnoty:
Ovšem při chlazení vodou je snadné tento limit překročit. Proto také orgány státního veterinárního dozoru kontrolují kromě zdravotní nezávadnosti obchodovaného drůbežího i případný zvýšený obsah absorbované vody. A právě nyní se potvrdilo, že to, o čem SVS ČR hovoří, se stalo.
V těchto dnech totiž řešila Krajská veterinární správa pro Pardubický kraj nevyhovující výsledky laboratorního vyšetření na obsah absorbované vody u děleného drůbežího masa hluboce zmraženého původem z Polska. Je to důvod pro nepropuštění této zásilky do oběhu a vrácení zpět dodavateli. Jednalo se dodávku 4 608 kg kuřecích prsních řízků hluboce zmrazených.
Pro zákazníky to znamená, že si nekoupí za cenu masa vodu. A i takový je smysl státního veterinárního dozoru.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.