Co nevíte o ledovém čaji

Co nevíte o ledovém čaji

22.04.2013 Ing. Jana Poděbradská

Víte, kdy vznikl ledový čaj? A jak si ten nejlepší připravit doma?

Zázračná a fascinující, dokonalá svými vlastnostmi i složením. Bez ní by neexistoval život, tudíž ani my. Řeč je o dokonalosti jménem voda. Často máme tendenci význam vody podceňovat, ačkoli tvoří dvě třetiny našeho těla. Přitom kvalitě tekutin, které přijímáme, musíme věnovat náležitou pozornost.

Ze všech nápojů je na světě nejvíce popíjena voda. I přes konkurenci různých káv, coca-col a dalších slazených limonád si příčku druhého místa stále a zaslouženě drží čaj. Čaj patří k  nejoblíbenějším nápojům již po tisíciletí. Čaj není však jen jeden, dle čínského přísloví existuje Tolik druhů čajů, kolik je mraků na nebi. Čaj je výjimečný také tím, že ho nepijeme jen proto, abychom uhasili žízeň, ale protože nám chutná a máme s ním spojené chvíle pohody, a to nejen o páté. Navíc má tu dokonalou vlastnost, že v létě ochladí a v zimě zahřeje.

caj

Víte, jak vypadá čajovník?

Čajovník je stálezelená kulturní rostlina, která se pěstuje jako keř nebo strom v tropických i subtropických oblastech všech světadílů. Čajovníku si všiml i otec botaniky Carl Linné. Ten požádal švédského kapitána Exberga, aby mu přivezl z Číny čajový keř, který chtěl prozkoumat. Když pak v roce 1768 pro tento keř hledal jméno, vzal za základ jednu z výslovnostních čínských variant a pojmenoval ho Thea sinensis. Vydělil z něj dvě formy: černý a zelený. Teprve později se zjistilo, že se nejedná o dva rozdílné čaje, ale že jsou z jedné rostliny. Rozdíl je jen ve zpracování listů při přípravě čaje.

Nejvýznamnější je čajovník čínský. Pokud se neseřezává, nestřihá nebo neotrhává, může dorůst výšky od dvou do třiceti metrů. Čajovník se však pravidelným sběrem a také řezem udržuje ve výšce asi jednoho metru. Čajový list se sklízí 4 až 5 krát do roka. Poprvé se sklízí čtvrtý rok. Pro kvalitní čaje se sbírá pouze pupen a dva lístky. Jedna osoba sebere denně kolem 20 kilo zeleného listu, což odpovídá asi pěti kilogramům hotového čaje.

Ledový čaj, hit světové výstavy

Čaje se rozlišují podle několika kritérií: podle země původu na čínský, indický, cejlonský apod. Podle způsobu zpracování na zelený (nefermentovaný), bílý (sušené vrcholové lístky), černý (fermentovaný), oolong (částečně fermentovaný), tmavý (Pchu-er) čaj. V dnešní uspěchané době, kdy už na přípravu čaje nemáme tolik času, pro nás výrobci připravili ledové čaje, které by měly představovat lepší a zdravější alternativu k sladkým limonádám, jelikož neobsahují oxid uhličitý a mají nižší obsah cukru. Od začátku devadesátých let jejich prodej dosti stoupl a je oblíbený mezi všemi generacemi, hlavně díky tomu, že „nebublá“.

Podívejme se trochu do historie vzniku ledových čajů. Roku 1904, kdy vrcholila letní vedra, se americké město St. Louis chystalo přivítat návštěvníky světové výstavy. Tak jako všichni vystavovatelé  i Angličané plánovali prezentovat své nejnovější vymoženosti. Do Ameriky dorazili ale také proto, že chtěli naučit své hostitele pít klasický černý čaj, Američané totiž doposud znali jen čaj zelený (nefermentovaný). Pověřen tímto úkolem byl Richard Blechynden. V žáru slunečních paprsků sice neměl o teplý čaj nikdo zájem, ale Blechynden to nevzdal, i když byl plný vzteku a zklamání. Nakonec si řekl, když tedy nechcete, budete jej pít studený. A naplnil čajové šálky kostkami ledu, na které nalil horký čaj. Nechtěl věřit svým očím, když mu ledový čaj začal mizet před očima. Jednoznačným vítězem tehdejší výstavy byl  právě ledový čaj, který je od té doby oblíbený po celém světě.

caj2

Připravte si doma

Výchozí surovinou pro výrobu ledového čaje není ale jen čaj černý a zelený, své místo na slunci si začínají nacházet ledové nápoje z čajů ovocných, bílých, žlutých či rooibosů. Pro přípravu ledového čaje se musí připravit čaj až dvakrát silnější oproti běžnému dávkování, aby po přidání ledu nebo vody nebyl příliš slabý. Pro přípravu ledového čaje se používají kvalitní sypané čaje. Využívat se mohou jednodruhové, ale také směsi připravené pro využití spíše v létě. Pro horké dny jsou vhodné rovněž kombinace čajů s ovocem. Obecně se pro přípravu ledového čaje hodí spíše chuťově výraznější varianty. Pozor si však musíme dát na to, aby čaj nebyl moc jemný, konečný výsledek by mohl mít velmi nevýraznou chuť.

Při přípravě čaje se musí dbát i na to, jaká je použita voda. Voda nesmí být příliš tvrdá ani ledová, čaj by se nemusel správně vylouhovat. Černý čaj se dle znalců má louhovat maximálně pět minut, zelený tři minuty, aby nálev nebyl moc hořký. Cukr, citron či jiné přísady by se měly používat pro ochucení ještě před zchlazením, jelikož v již hotovém ledovém čaji se jakékoli sladidlo velmi těžce rozpouští. V dnešní době nalezneme na trhu širokou škálu ledových čajů různých variací v plastových láhvích, plechovkách i krabicích. Různé ovocné příchutě dodávají čajům originalitu a podtrhují jejich bohatou chuť. Můžeme se setkat se zeleným čajem s mangem i bez manga, heřmánkovým s citronem, bílým čajem s granátovým jablkem, červeným s hruškou či žlutým čajem s jablkem. Variací je nespočet a záleží jen na vaší chuti, kterou si vyberete.

caj3

Dle čeho se řídit při nákupu

Odborníci, kteří se zabývají výrobou ledového čaje, doporučují se při nákupu řídit především složením, které je uvedené na obalu. Kvalitní ledový čaj by měl obsahovat čajový extrakt, měl by být plnocukerný, bez umělých sladidel, přidaných barviv či konzervantů. Také se doporučuje zkontrolovat datum trvanlivosti a nekupovat čaje, které se blíží jejímu konci nebo jsou už dokonce prošlé. 

Na náš nákup má vliv i obal, ve kterém si čaj chceme koupit. Zvolíte raději láhev, plechovku či krabici? Vždy záleží na příležitosti, kde a s kým si čaj chceme vychutnat. Krabice jsou lépe chráněny oproti láhvím především tím, že nejsou vystaveny slunečnímu záření. Oproti plechovkám naopak tím, že krabice není tak vodivá jako plech, a tím pádem by neměly být tak velké teplotní výkyvy. Na druhou stranu nejsou moc praktické a pohodlné pro spotřebitele. 


Mohlo by vás zajímat

Šlapeme si po jídle

18.08.2014 | Bodlák, jetel, mařinka nebo vratič.Víte o tom, že vypadají dekorativně nejen na louce, ale i na talíři?

Co nevíte o rebarboře

05.06.2014 | Stojí na pomezí mezi ovocem a zeleninou, její části jsou jedovaté, ale přesto patří mezi nejchutnější jarní plodiny.

10 největších mýtů o pečivu

24.06.2014 | „Dneska už se nedá koupit dobrý chleba.“ „Bílé pečivo je nevhodné a nezdravé.“ „Chléb je dnes nesmyslně vylepšován chemickými přípravky.“ Pravda nebo mýty?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.