20.09.2021 Jana Čiháková
Novela zákona o potravinách nově zavedla zákaz uvádět na český trh potraviny, které jsou zdánlivě totožně s potravinou prodávanou v jiném členském státě EU, jejichž složení či vlastnosti jsou však rozdílné. Jedná se o několik let diskutované téma, které bylo nyní ve finální podobě vtěleno no českého právního řádu a rozdílná kvalita potravin bude ze strany Státní zemědělské a potravinářské inspekce („SZPI“) kontrolována a sankcionována.
Úvodem je nutné zdůraznit, že zákon nezakazuje rozdílnou kvalitu potravin jako takovou. Pokud však potravinářský podnik působící ve více členský státech EU dodává v různých státech různě kvalitní produkty, musí tato rozdílnost být českému spotřebiteli jasně deklarována, a to dle SZPI nejlépe přímo na samotném obalu změnou vhledu takového výrobku.
Praxe ukazuje, že potravinářské podniky mají s touto novou legislativou řadu praktický problémů. Zákon totiž nedefinuje, v čem má ona rozdílnost ve složení či vlastnostech výrobků spočívat a kdy tedy musí potravinářské podniky přistoupit ke sjednocení receptury či změně označení zdánlivě totožných, avšak svou kvalitou rozdílných, produktů. Zákon umožňuje ospravedlnit takovou rozdílnost pouze pomocí tzv. oprávněných a objektivních skutečností, kvůli kterým není možné stejnou kvalitu totožně označených produktů zajistit. Co představují ony oprávněné či objektivní skutečnosti již však zákon nespecifikuje.
Po dlouhých debatách mezi předními národními a mezinárodním potravinářskými podniky a SZPI vydalo SZPI nezávazný pracovní materiál („Materiál“), který se pokouší definovat základní principy kontroly dvojí kvality potravin – materiál je dostupný na webu SZPI – zde.
Materiál popisuje mimo jiné postup, jakým způsobem bude SZPI uskutečňovat kontrolu dvojí kvality potravin. SZPI
Až praxe SZPI ukáže, jakým způsobem bude přistupováno ke kontrole dvojí kvality potravin. Materiál představuje alespoň základní příručku, podle které by se měly jednotlivé potravinářské podniky řídit při uvádění potravin na český trh. V případě, že se někoho tato nová právní úprava vztahuje, doporučujeme si interně provést výše popsaný třístupňový test a vyhodnotit si, u kterých produktů hrozí riziko zakázané dvojí kvality. Následně pak zvážit, zda existují objektivní faktory odůvodňující případnou rozdílnost v produktech napříč EU.
Text: Adam Přerovský, advokát, Petr Müller, advokátní koncipient, oba AK Dentons Europe CS LLP, foto shutterstock
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.