22.12.2015 redakce
Chystáte se na oslavy silvestra a chybí vám inspirace? Jihotyrolští farmáři ze sdružení Roter Hahn přicházejí s tipy na originální pokrmy ze severu Itálie.
Nezaměnitelné jihotyrolské pokrmy v sobě spojují to nejlepší z italské a alpské kuchyně, které kladou důraz především na kvalitní suroviny. Nechte se zlákat farmářskými specialitami, které si můžete připravit jednotlivě nebo jako kompletní menu, jímž ohromíte hosty.
(předkrm, pro 4 osoby)
Ingredience:těsto: 100 g žitné mouky, 100 g pšeničné mouky, 1 vejce, 50 až 80 ml vody, 1 velká lžíce oleje, trocha soli, náplň: 50 g cibule, 1 krájeného stroužek česneku, 50 g másla, 100 g brambor (uvařené a rozmačkané), 200 g ricotty, 1 malá lžička pažitky, petrželky, bazalky (jemně nakrájené), sůl, mletý černý pepř, trocha parmazánu, přepuštěné máslo,bylinková sůl
Postup: Z přísad připravte vláčné těsto, přikryjte ho a nechejte 30 minut odstát. Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na malé kostičky a spolu s česnekem ji poduste na másle. Přidejte brambory, ricottu a najemno nasekané bylinky a vše dobře promíchejte. Směs ochuťte solí a pepřem. Z tenkého plátu těsta vykrojte kulaté, asi 6 cm velké plátky, naplňte je bylinkovou směsí, vytvarujte z těsta taštičky ve tvaru půlměsíce a pevně je stlačte. Taštičky vložte do vroucí vody a nechte je 2 až 3 minuty lehce povařit. Vyjměte je z vody, dobře je osušte a vyrovnejte na talíře. Nakonec taštičky posypte parmazánem, přelijte je přepuštěným máslem a posypte pažitkou a bylinkovou solí.
(hlavní jídlo, pro 4 osoby)
Ingredience:4 hovězí plátky, hořčice, sůl, celý pepř, 4 plátky vařené šunky, 4 nakládané okurky (nebo jiná nakládaná zelenina), arašídový olej, máslo, červené víno
Postup: Hovězí plátky lehce naklepejte a natřete hořčicí. Ochuťte je solí a čerstvě namletým pepřem. Na maso položte vařenou šunku a nakládané okurky, vytvořte rolády a zpevněte vždy dvěma párátky. Na pánvi rozehřejte arašídový olej i máslo a rolády opečte ze všech stran. Podlijte je červeným vínem a asi 30 minut duste při zhruba 200° C ve vlastní šťávě. Podle potřeby přidejte vodu nebo víno.
(dezert, cca 50 kusů)
Ingredience: těsto: 450 g špaldové mouky, 50 g žitné mouky, 135 ml sladké smetany, 2 velké lžíce oleje, 1 vejce, 1 velké lžíce přepuštěného másla, 85 ml vody, sůl, náplň: 300 g sušených hrušek, 150 g švestkové marmelády, 1 lžička skořice (čerstvě namleté), 1 lžička hřebíčku (čerstvě namletý), 1 velká lžíce rumu, arašídový olej na pečení, moučkový cukr na posypání
Postup: Vytvořte těsto promícháním všech přísad, poté ho přikryjte a nechte odstát asi hodinu na teplém místě. Sušené hrušky vařte asi 15 minut doměkka a poté je propasírujte spolu se švestkovou marmeládou. Hřebíček a skořici rozdrťte v hmoždíři a okořeňte švestkovo-hruškovou hmotu. Přidejte rum, aby hmota se zjemnila a byla roztíratelná. Těsto rozválejte válečkem na tenký plát. Polovinu těsta potřete náplní, druhou na ni přiklopte a pevně stiskněte. Ostrým kolečkem těsto nakrájejte na obdélníčky a usmažte je v arašídovém oleji. Nakonec posypte mučkovým cukrem.
Pokud si chcete užít Jižní Tyrolsko a jeho delikatesy tím nejtradičnějším způsobem, ubytujte se na jedné z 1600 farem organizace Roter Hahn, kde se setkáte mimo jiné s domácími organickými výrobky. Více informací o možnostech ubytování naleznete na webu http://www.roterhahn.cz
25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.
23.01.2024 | Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.
27.07.2024 | Na rozdíl od komerčně vyráběných verzí, které často obsahují přidané cukry a umělá aditiva, vám domácí příprava umožní plně kontrolovat kvalitu ingrediencí. Připravte si vlastní vanilkovou zmrzlinu s karamelovými kousky, jahodovou s čerstvou mátou, nebo čokoládovou se směsí oříšků a kousků čokolády.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.