03.12.2016 Tisková zpráva
Kdo by si dřív uměl představit Vánoce bez kokosů a jejich vůně? Dnes už nám přijde samozřejmé, že si strouhaný kokos sypeme ráno do ovesných kaší a na mnoho způsobů využíváme takový přírodní zázrak, jakým je třeba kokosový olej.
Dříve jsme se přitom jen stěží dobývali do jejich skořápek, abychom získali trochu tekutiny, která nám v konečném výsledku nepřišla zas až tak lahodná a skořápky pak alespoň posloužily jako vánoční dekorace.
Znáte však mladé kokosy? Pokud si vybavíte zelený svěží plod, jste na správné stopě. Nejde o různé druhy, jak by se mohlo zdát – i když samozřejmě existují různé odrůdy kokosů –, rozdíl mezi zeleným a hnědým kokosem vychází však pouze ze stáří plodu. Kokosová palma samotná, kterou v současnosti najdeme na mnoha místech světa, jmenovitě v jižní a jihovýchodní Asii, Africe, Americe, Mexiku, na Kubě a Jamajce, funguje jako přírodní filtr. Odtud pak pochází blahodárná kokosová voda, kterou mnozí mylně považují za mléko. Přírodně přefiltrovat jeden litr vody však není žádná hračka, zabere to celých devět měsíců. Paradoxně – nám k vypití mnohdy nepostačí ani pár minut.
Protože nemáme takové štěstí jako obyvatelé tropů a není nám běžně dostupná voda z mladých, čerstvých kokosů, můžeme sáhnout například po vodě CocoCool. Původně pochází z Thajska, konkrétně z míst v okolí delty řeky Meklong, a co je důležité, zachovává svým složením veškeré výhody čerstvosti plodů. Tato voda je tak stále bohatá na minerální látky, hydratuje tělo a v zimě nás zásobí novou energií.
Proč je tomu tak? Voda ze zelených kokosových ořechů je bohatá na draslík, vápník, hořčík, sodík a celou řadu dalších bioaktivních látek. Obohatí také o vlákninu, které se nám tolik nedostává, pokud běžně nejíme velké množství cereálií, ovoce a zeleniny. Navíc hydratuje naše tělo lépe než běžně dostupná voda a přitom, i přes svou příchuť, nedráždí žaludek, takže ji snesou i méně odolní jedinci, co se trávení týče. A právě dobré trávení bude mezi svátky, kdy se peče, vaří, smaží a hojně chodí po návštěvách, skutečně potřeba.
Ustavičné ochutnavače štědrovečerního cukroví, jistě také potěší fakt, že má nápoj nízkou energetickou hodnotu a neobsahuje žádné přidané cukry. Zato je kokosová voda velmi bohatá na minerály. Díky tomu není třeba se bát její každodenní konzumace, naopak se pravidelným popíjením znásobí prospěšnost jejích látek. Potěšující je, že člověk rychle nabude dojmu nasycení, a tak toho vánočního cukroví nakonec uzobne méně, než třeba minulý rok.
Co se týče ostatních částí plodu, nám asi známější dužina kokosové palmy se nejprve suší a posléze strouhá, popřípadě jemně rozemele. Taková surovina již slouží většinou pro přípravu cukrovinek. Jde o velice vděčnou, a co si budeme povídat, také levnou záležitost. Třeba oblíbené kokosky už se za ta léta používání kokosu v českých kuchyních probojovaly do sféry tradičního cukroví, kdežto ostatní druhy cukroví se ke své pozici na výsluní stále probojovávají. My jsme si však řekli, že by tyto Vánoce mohly být i u vás doma exotické a poněkud odlehčené, a proto jsme se rozhodli nabídnout netradiční recepty s ingrediencí právě z kokosové vody:
Ovocný salát s nádechem kokosu
Ingredience:
100 g žlutého melounu
100 g červeného melounu
100g broskví
100 g bílých hroznů bez pecek
50 g borůvek
240 ml kokosové vody CocoCool
Postup:
Červený meloun oloupeme a nakrájíme na kostky. Žlutý meloun překrojíme, zbavíme pecek, oloupeme a nakrájíme kostky. Broskve zbavíme pecek, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Hrozny omyjeme a překrájíme na poloviny. Očištěné ovoce smícháme v míse, ozdobíme borůvkami a zalijeme vychlazenou kokosovou vodou CocoCool.
CocoNuk s ananasovou šťávou a kiwi
Ingredience:
120 ml 100% ananasového džusu
240 ml kokosové vody CocoCool
½ menší limetky
hrst ovoce, např. kiwi
Postup:
V míse smíchejte kokosovou vodu CocoCool s ananasovým džusem a dochuťte čerstvě vymačkanou šťávou z limetky. Promíchejte, nalijte do formiček, přidejte pár plátků kiwi nebo jiného ovoce a nechte zamrazit.
10.07.2024 | Toužíte během horkých dní po drinku, který vás osvěží a zároveň nakopne? Inspirujte se u oblíbeného řetězce kaváren CrossCafe s receptem na Espresso Tonic, který je vyhlášený díky dokonalé kombinaci hořkosti, kyselosti a sladkosti. Kavárny CrossCafe navíc nabízejí také variantu s grepem - Grepresso, které se u zákazníků těší čím dál větší oblibě.
10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.