fejeton  

Konečně je tu grilování! Anebo raději ne?

Konečně je tu grilování! Anebo raději ne?

02.07.2014 Zuzana Klimešová

Letní fejeton od naší bloggerské přispěvatelky (www.loveckydenik.cz). A jaké jsou vaše zážitky s letním grilováním?

Každý rok je to stejné. Jakmile se po dlouhé zimě, kdy propadám depresi z nedostatku slunce, jen trošičku ohřeje vzduch, začnu pomýšlet na grilování. Bohatě stačí, aby se rtuť v teploměru vyšplhala na takových osm, deset stupňů, a já už přeměňuji myšlenky v činy.

Listí na stromech se ještě ani zdaleka nezazelená, když už potírám maso marinádou a rozpaluji gril. S úsměvem na rtu shlížím z terasy na sousedy, kteří brázdí ulici ještě v zimních v kabátech, i na ty od vedle, kteří zvědavě vykukují z oken poté, co ucítí vůni kouře. Díkybohu bydlíme v posledním patře, a tak nikomu z nich naše grilování nevadí. Naopak, většinou se nechají inspirovat a ještě týž den vystrčí židle i nosy na své terasy ke svým grilům. Co na tom, že je teprve konec března a jakmile slunce klesne k obzoru, začne zase mrznout?

grilovani

Duben uteče jako voda a teplota vzduchu se už bez problému udrží na deseti a více stupních. To je čas, kdy se grilovací sezóna začne otáčet na plné obrátky. Jedu na víkend k rodičům a minimálně týden předtím už si vyměňuji esemesky s mámou na téma „co si ugrilujeme“. Rok co rok přijdeme s něčím novým. Byla sezóna, kdy celá naše rodina ujížděla na hermelínu v alobalu. Tu pak vystřídal čas banánů obalených ve slanině posypané směsí kari koření. Samozřejmě jsme prošli fází cuket a baklažánů, aby se rok na to dostala do vedení grilovaná játra servírovaná s brusinkovou omáčkou. Vloni jsem si pravidelně poroučela mleté hovězí, abych mohla grilovat burgery a vkládat je do rozpečených bulek.

Jak je zvykem, grilování není jen o jídle. Jde také o společné chvíle s přáteli a rodinou, které tato gurmánská událost umožňuje. U rodičů se vždy posadíme do zahradního altánu, zapálíme svíčky, otevřeme láhev vína a probíráme všechno možné. U toho se lačně vrháme na voňavé stejky, které si v prvním kole skoro krademe z talířů. Já většinou držím v jedné ruce obracečku masa a dohlížím na gril. Když servíruji druhou, třetí porci jídla, už nikdo nikomu nezávidí jeho kus žvance a spokojeně přežvykuje ten svůj. Jakmile přijde na řadu poslední chod, všichni funí a talíře si zakrývají rukama, protože se do nich už nic nevejde. Tak jako každý rok, a od této chvíle i každý měsíc, to s množstvím jídla přeháníme. Protože se na grilovací večery tak moc těšíme, máme velké oči a nejsme schopni se při nákupu ukočírovat.

Podobné je to i doma, v Praze, kde na terase pravidelně grilujeme s přáteli. S těmi se většinou pokoušíme o tematicky laděné večery, takže rožníme po americku, po anglicku nebo po australsku. K tomu vybíráme nejen patřičný alkohol, ale také hudbu. Vloni byly dokonce snahy o kraťoučké referáty na téma „grilování v dané zemi“. Ať už to všechno zní jakkoli zajímavě a lákavě, i tyto chvíle končí přecpanými bachory a zvířecím funěním. Ale ne že by nás to odradilo od dalšího grilování, které se koná pár týdnů poté…

Je za námi květen, červen i červenec. Opět jedu na víkend k našim, a když se mě máma v telefonu unaveně ptá, co že si tentokrát ugrilujeme, nic mne nenapadá. Už prostě nemám na grilování chuť. Tak jako každoročně jsme to i letos přehnali. A nejen s rodinou, ale i s přáteli. Teď už posedáváme na terase jen s menším občerstvením a pivem, nebo si uděláme večeři, která je grilu na hony vzdálená. Už dost bylo ožehnutých paprik, zakouřených stejků a opečených housek! Všichni máme stejný názor a domluvíme se, že příští rok musíme grilovat méně.

Jenže uteče sedm měsíců a po zimě, kdy mám depresi z nedostatku slunce, podpaluji koncem března na terase pod dřevěným uhlím. Usmívám se na sousedy, obracím maso na rozžhavené mřížce a píši rodičům, ať na příští víkend koupí… letos třeba pstruhy!


Mohlo by vás zajímat

Co nevíte o řeřiše

10.03.2014 | Přivolejte jaro doma vypěstovanou řeřichou!

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.