06.01.2014 Mgr. Jana Uhlířová
Svátky jsou za námi, ale ani v lednu se nudit nebudeme - právě dnes začíná masopust, čeká nás také Grand restaurant festival či košty pálenek.
od 6. ledna
Na Tři krále začíná období masopustu neboli fašanku, trvající až do Popeleční středy, kterou začíná postní období. Hlavním úkolem je dosyta se najíst, užít si zabijaček a vepřových hodů, koblih a božích milostí. Při oslavách nesmí chybět ani pálenka, klobásy, slanina či vepřo knedlo zelo.
od 15. ledna do 28. února
S lednem je tady i Grand Restaurant Festival, jehož hlavním mottem je stravovat se kvalitně, neboť jídlo je základem spokojeného života. V průběhu pátého ročníku festivalu vás čekají menu ve vybraných restauracích za zvýhodněné ceny. Chybět nebudou ani speciální gastronomické výpravy s Mňam Busem a Mňam Vlakem.
18. ledna
Kvalitní pálenka v zimě zahřeje, kysané zelí dodá potřebné vitaminy. To nejlepší z obou kategorií můžete ochutnat na 13. ročníku koštu v Mikulčicích, společně s typickým krajovým pečivem, specialit ze zelí a zelí samotného. Přijďte se podívat a ochutnat, jak gurmáni z Mikulčic prosazují návrat k tradičním pokrmům!
20. až 26. ledna
Poslední lednový týden nalaďte své chuťové pohárky na vybrané vína – koná se totiž tradiční Prague wine week. Restaurace a vinotéky hlavního města nabídnou degustace za vstřícné ceny, trendy ve vinařství zase představí série přednášek. Ceny degustací ve vinotékách začínají na 150 Kč.
od ledna po celý rok
Chcete se konečně naučit vařit nebo jen obohatit svůj kulinární um? Přijďte do Pražského kulinářského institutu na kurzy vaření pod vedením absolutních špiček ve svém oboru. V Prakulu se dozvíte i zajímavosti o sommelierství, etiketě, základních vlastnostech potravin a mnoho dalšího.
po celý rok
Kde se v zimě rozehřát? Třeba v pražském Muzeu čokolády. Dozvíte se, odkud k nám tmavá pochoutka přišla, proč byla doporučována jako lék i jak poznat tu nejlepší. Samozřejmostí je i ochutnávka čokoládových dobrot, které v muzeu připravují.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
04.06.2014 | Více než sedm desítek tuzemských minipivovarů se 13. a 14. června představí na Pražském hradě v rámci třetího ročníku festivalu minipivovarů.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.