29.04.2016 Redakce
Jak správně sýry a jednoduché kombinace připravit? Tady najdete krátký a jednoduchý návod.
1. Skladování sýrů
- doporučená teplota je 2 až 7 stupňů Celsia
2. Při servírování dbejte na to, aby měl sýr pokojovou teplotu
- sýry je dobré vybrat z chladu přibližně 20 minut před podáváním
3. Pozor na množství
- stačí podávat zhruba 20 až 30 gramů z každého druhu sýra a max. 5 druhů sýra na osobu
4. Na pořadí sýrů záleží
- začínejte lehčími a krémovějšími sýry, pokračovat můžete sýry typu hermelín (např. Král Sýrů), pak tvrdými sýry a na závěr nabídněte nejaromatičtější sýry s modrou plísní
5. S oříšky neuděláte chybu
- ať už vlašské, pekanové, lískové, piniové nebo pistácie či mandle, oříšky dodávají sýrům další element chuti a textury
6. Ovoce a sušené plody oživí každý sýrový talíř
- použít můžete čerstvé ovoce, například jablka, kuličky hroznů, hrušky, které se hodí nejvíc k měkkým a kozím sýrům, čerstvé fíky se naopak hodí k ušlechtilé plísni
- sušené plody používejte spíše nedoslazované, jako jsou brusinky, švestky, meruňky, datle nebo fíky
7. Marmelády, čatní a povidla vyladí chutě sýrů o stupeň výš
- ovoce a zelenina v polotekuté formě je ideální především k sýrům s ušlechtilou plísní nebo s modrou plísní
8. Pečivo a krekry se vyplatí dobře vybírat
- poohlédněte se po žitném, tmavém chlebu s oříšky, slunečnicovými semínky nebo medem, u jemnějších můžete zkusit slané krekry, u výraznějších sýrů třeba cibulové sušenky
Doporučená gurmánská kombinace pro Král Sýrů Hermadur:
o Král Sýrů Hermadur
o Cibulové čatní
o Lískové oříšky
o Tramín, např. Alsace Gewurtztraminer Pierre Henri Ginglinger
Doporučená gurmánská kombinace pro Král Sýrů Nebeský:
o Král Sýrů Nebeský
o Švestková povidla
o Blanšírované mandle
o Chardonnay, např. Les Tannes en Occitanie
Doporučená gurmánská kombinace pro Král Sýrů Krémový:
o Král Sýrů Krémový
o Fíková marmeláda
o Piniové oříšky
Merlot, např. Les Tannes en Occitanie
10.07.2024 | Toužíte během horkých dní po drinku, který vás osvěží a zároveň nakopne? Inspirujte se u oblíbeného řetězce kaváren CrossCafe s receptem na Espresso Tonic, který je vyhlášený díky dokonalé kombinaci hořkosti, kyselosti a sladkosti. Kavárny CrossCafe navíc nabízejí také variantu s grepem - Grepresso, které se u zákazníků těší čím dál větší oblibě.
25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.
29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.