PEKELNÝ KOUŘ POD DEZERTEM I DRINK JAKO ZÁKUSEK: MOLEKULÁRNÍ KUCHYNĚ JE NA VRCHOLU

PEKELNÝ KOUŘ POD DEZERTEM I DRINK JAKO ZÁKUSEK: MOLEKULÁRNÍ KUCHYNĚ JE NA VRCHOLU

04.02.2024 KATEŘINA KMECOVÁ

Dnešní doba klade na šéfkuchaře obrovské nároky. Konkurence je veliká, tudíž musejí přicházet stále s něčím novým, aby uspokojili náročnou klientelu. Nejsou to ale jen neobvyklé ingredience a jejich kombinace, ale také originální prezentace, které hosty nejen dobře nakrmí, ale zprostředkují jim i extra zážitek.

Dnešní doba dokáže posouvat hranice tradičního vaření do světa fantazie. Od doby, co se začala uplatňovat molekulární gastronomie nebo myologie to platí dvojnásob. A setkání se známými pokrmy nebo chutěmi, které na stoly přistanou v neočekávaném skupenství, je sakra zábava.

MOLEKULY NA SCÉNĚ

Ačkoli se od „použití chemie“ se v potravinářství ustupuje, molekulární gastronomie si v ní přímo libuje. Využívá běžné suroviny, ale díky chemickým reakcím mají finální pokrmy odlišné skupenství a tedy i nečekaný tvar, teplotu nebo texturu. Vznikají všemožné pěny, kaviáry a želé, v přípravě využívání podobného principu pro alkohol se pak drinky ocitají v podobě kuličky, pěny nebo kostky.

A jak je to s tou chemií? Ačkoli kuchyně může připomínat chemickou laboratoř plnou zkumavek, baněk a stříkaček, nejde v žádném případě o to, že by se jídlo jakkoli znehodnotilo, používají se přírodní prostředky, které se standardně využívají například při úpravě nebo konzervaci potravin. Vše je k dostání na specializovaných e-shopech, pokud si tedy troufáte na to proměnit v laboratoř i svou kuchyň, seženete i konkrétně sestavené sady, včetně přesně navážených chemických činitelů, které budete potřebovat.

VŠEMI SMYSLY

Molekulární gastronomie zapojuje všechny smysly. Pokrmy v netradičních skupenstvích, chutnající jako známé suroviny, to zákazníka leckdy překvapí. Když ochutnáte červenou pěnu a v ústech vám exploduje chuť rajčat, donutí vás to k úsměvu. Stejně tak můžete jíst na první pohled špagety, které ale chutnají jako vývar – ten jen kuchař ztužil a poté upravil pomocí strojku na těstoviny. Molekulární vaření vyžaduje naprostou přesnost, která v tradiční gastronomii tak běžná není. Ingredience se odvažují i na setiny gramu, nepřesné množství může celé jídlo znehodnotit. Ačkoli většina technik znamená spíše zpestření, jsou i takové, které se staly běžnou součástí kuchyně klasické po celém světě. Patří k nim například metoda „sous-vide“, tedy vaření ve vakuu.

ČÁRY S DUSÍKEM

Jednou z hlavních součástí molekulární kuchyně je tekutý dusík. A ano, způsobuje přesně to magické kouření, které znáte například z asijské kuchyně při servírování sushi anebo dezertů. Dusík je bezbarvý plyn, bez chuti a zápachu. Společně s kyslíkem ho celý život vdechujeme, neboť vzduch je z 80 % složen právě z dusíku. V momentě, kdy dojde k jeho zkapalnění, vznikne tekutina, která vře při -195 stupňů. Můžete si jej sami zakoupit na specializovaných e-shopech, litr vás vyjde přibližně na 230 korun. Nádoby s kapalným dusíkem musejí mít velmi dobrou izolaci, aby se z nich dusík odpařoval jen pozvolna. Pro jeho transport se využívají cisterny s vakuovou izolací. Konec konců, první termosky nevznikly jako domácí pomocníci na uchovávání teplého pití a jídla, ale právě na přechovávání dusíku. Pro domácí užívání byly patentovány na začátku 20. století, kdy se jednalo o luxusní zboží. Pozor na to, že v běžné nerezové termosce dusík vydrží maximálně v řádu hodin, poté se z něj opět stává plyn. Profesionální způsob uchování je možný v takzvané Dewarově nádobě, ale její cena je velmi vysoká.


Mohlo by vás zajímat

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.