POLÉVKA JE GRUNT! TU NETRADIČNÍ UVAŘÍTE ZE SÝRA I ARAŠÍDOVÉHO MÁSLA

POLÉVKA JE GRUNT! TU NETRADIČNÍ UVAŘÍTE ZE SÝRA I ARAŠÍDOVÉHO MÁSLA

30.10.2023 Jana Čiháková

Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.

ŠVÝCARSKÁ SÝROVÁ POLÉVKA

Budete potřebovat:

1 litr vývaru, 5 stroužků česneku, 3 lžíce másla na zjemnění, 4 lžíce hladké mouky, 2 dcl bílého vína, 150 gramů strouhaného sýra typu chedar nebo gouda

Postup:

Vývar na plotýnce zahřejte a přiveďte k varu, přidejte do něj prolisované stroužky česneku a poté snižte teplotu. Na druhé plotýnce si v kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte mouku a připravte si hladkou jíšku. Tu poté rozřeďte vodou, anebo vývarem a nechte provařit asi 15 minut. Do polévky vlijte víno a nechte odpařit alkohol, poté vsypte sýr, který nechte rozpustit. Nakonec vše promíchejte, při podávání můžete zjemnit lžící zakysané smetany.

KIMČI POLÉVKA PLNÁ VITAMÍNŮ

Budete potřebovat:

1 vejce, 1 lžíce oleje, 1 cm zázvoru, 2 lžíce kimči, 500 ml vývaru, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce chilli pasty, 1 balení ramen nudlí, sezamová semínka

Postup:

Nejprve si uvařte celé vejce, bude potřebovat asi 6 minut. V hrnci si rozehřejte olej, orestujte na něm strouhaný zázvor, přidejte kimči včetně šťávy a vše zalijte vývarem. Poté dochuťte sójovou omáčkou a chilli pastou, vše nechte provařit.

Nudle uvařte ve vroucí vodě a následně sceďte. Poté je naservírujte do talířů, přelijte vývarem, zasypejte semínky, a nakonec ozdobte vejcem.

POLÉVKA S ARAŠÍDOVÝM MÁSLEM

Budete potřebovat:

3 kusy řapíkatého celeru, 400 g arašídového másla, 1 šalotku, 2 lžíce hladké mouky, 1 litr kuřecího vývaru, 100 ml smetany na vaření, červený pepř, citronovou šťávu, hrst arašídů,

Postup:

V rendlíku nechte rozpustit asi dvě lžíce másla, přidejte šalotku, a nakonec i krájený celer. Směs zaprašte moukou a pomalu do ní vlévejte vývar, poté teplotu snižte a po dobu dvaceti minut vařte. Provařenou směs vymixujte pomocí tyčového mixéru dohladka.

 

V pánvi si rozpusťte zbylé arašídové máslo a pomalu do něj vmíchávejte vymixovanou směs. Přidejte smetanu, koření, citronovou šťávu a nechte provařit.  Podívejte s praženými arašídy.

 


Mohlo by vás zajímat

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

STÍN NAD BUDOUCNOSTÍ OLIVOVÉHO OLEJE: TRANSFORMACE V ODVĚTVÍ

06.05.2024 | Výrobci olivového oleje čelí jednomu z nejsložitějších období v historii. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl největší producent olivového oleje na světě, španělská společnost Deoleo. Na vině je změna klimatu, prudký růst cen, vysoké úrokové sazby a vysoká inflace. Odvětví proto podle něj musí projít hlubokou transformací.

SALÁTY NEMUSEJÍ BÝT "HLADOVÉ": BÍLKOVINOVÉ BOMBY, KTERÉ ZASYTÍ

23.01.2024 | Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.