24.05.2012 Redakce
Dne 23. května se na pražském Starém Městě pro širokou veřejnost otevírají brány Muzea gastronomie.
Muzea zabývající se historií gastronomie jsou novinkou a doposud jich je ve světě moc nenajdete. Ani Česko není v tomto ohledu výjimkou. Proto je nově otevřené Muzeum gastronomie, které seznamuje s historií kuchařského umění a pohostinství nejen u nás, unikátní. Neomezuje se na prezentaci sbírek tradičním muzejním způsobem, ale vytváří prostor, ve kterém poutavým způsobem představuje široké veřejnosti historii vztahu člověka k přípravě pokrmů a jejich konzumaci od doby domestikace ohně až po současnost.
Tým Muzea gastronomie Praha připravoval více než dva roky expozici věnovanou historii gastronomie především v našem regionu a oblasti na sever od Alp. Odbornou kvalitu informací zaručuje spolupráce se znalci a muzei gastronomie, potravinářství a příbuzných oborů.
Základní linií muzea je historie úpravy pokrmů – od domestikace ohně, pravěkého ohniště a vaření bez nádob přes dýmnou a krbovou kuchyň až po nejmodernější současnou kuchyň. Obrazové rekonstrukce pravěku měl na starosti uznávaný „pravěký“ výtvarník Libor Balák. V muzeu projdete v několika místnostech všemi epochami vaření. Návštěvníci uvidí také klasickou hospodu, bar, vinný sklípek nebo kupecký krámek, na jehož rekonstrukci se podílelo bratislavské Múzeum obchodu.
Sekce věnovaná stolování přináší historii příborů a úpravy jídelní tabule včetně základních pravidel stolování.
Galerie světových kuchařů a gastronomů přibližuje filozofii a přínos těchto velikánů pro vývoj světové gastronomie.
Síň slávy české gastronomie a pohostinství představuje významné české kuchaře, cukráře, spisovatele, hoteliéry a výrobce z dávné i nedávné minulosti. Zároveň představuje jejich kuchařské knihy. Ve sbírce muzea například nechybí 1. vydání Domácí kuchařky M. D. Rettigové z roku 1826.
Muzeum plánuje i krátkodobé výstavy a mnoho workshopů, přednášek a kurzů, které budou určeny jednak pro školy, ale i pro širokou veřejnost.
Muzeum gastronomie Praha bude otevřeno pro každého, koho přitahuje fascinující svět gastronomie a pohostinství. Zajímavé informace najde nejen laická, ale i odborná veřejnost všech věkových kategorií.
Vícejazyčné překlady zpřístupní expozici zahraničním turistům.
Kontakt:
Muzeum gastronomie Praha
Jakubská 12
110 00 Praha 1
Otevírací doba:
Pondělí–neděle 10–19 hod Vstupné:
základní – 180 Kč/dospělý
snížené – 140 Kč/studenti, senioři
základní školy (pouze dolní část) – 80 Kč/žák
skupiny od 10 osob:
dospělí – 150 Kč/osoba
střední školy – 120 Kč/žák
senioři – 120 Kč/osoba
Průvodce pro předem ohlášené skupiny nad 20 osob – zdarma
Průvodce pro předem ohlášené skupiny – 350 Kč
Partneři muzea:
Hlavní město Praha
CzechTourism
Kudy z nudy
Rodinný pivovar Bernard
R. Jelínek
Whirpool
Oresi kuchyně
Na expozici se dále podílely:
Remoska
Toner, značkový příbor
Thun
Záštita:
Asociace hotelů a restaurací České republiky
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky
Partneři slavnostního zahájení:
Hotel Paříž
Řeznictví a uzenářství U Dolejších
A. W. pravé olomoucké tvarůžky
Vinařství rodu Pazderků
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.