Praha se konečně dočkala svého Muzea gastronomie

Praha se konečně dočkala svého Muzea gastronomie

24.05.2012 Redakce

Dne 23. května se na pražském Starém Městě pro širokou veřejnost otevírají brány Muzea gastronomie.

Muzea zabývající se historií gastronomie jsou novinkou a doposud jich je ve světě moc nenajdete. Ani Česko není v tomto ohledu výjimkou. Proto je nově otevřené Muzeum gastronomie, které seznamuje s historií kuchařského umění a pohostinství nejen u nás, unikátní. Neomezuje se na prezentaci sbírek tradičním muzejním způsobem, ale vytváří prostor, ve kterém poutavým způsobem představuje široké veřejnosti historii vztahu člověka k přípravě pokrmů a jejich konzumaci od doby domestikace ohně až po současnost.

majitele_muzea

Tým Muzea gastronomie Praha připravoval více než dva roky expozici věnovanou historii gastronomie především v našem regionu a oblasti na sever od Alp. Odbornou kvalitu informací zaručuje spolupráce se znalci a muzei gastronomie, potravinářství a příbuzných oborů. 

Základní linií muzea je historie úpravy pokrmů – od domestikace ohně, pravěkého ohniště a vaření bez nádob přes dýmnou a krbovou kuchyň až po nejmodernější současnou kuchyň. Obrazové rekonstrukce pravěku měl na starosti uznávaný „pravěký“ výtvarník Libor Balák. V muzeu projdete v několika místnostech všemi epochami vaření. Návštěvníci uvidí také klasickou hospodu, bar, vinný sklípek nebo kupecký krámek, na jehož rekonstrukci se podílelo bratislavské Múzeum obchodu.

 

Sekce věnovaná stolovánístolovani přináší historii příborů a úpravy jídelní tabule včetně základních pravidel stolování.

Galerie světových kuchařů a gastronomů přibližuje filozofii a přínos těchto velikánů pro vývoj světové gastronomie.

Síň slávy české gastronomie a pohostinství představuje významné české kuchaře, cukráře, spisovatele, hoteliéry a výrobce z dávné i nedávné minulosti. Zároveň představuje jejich kuchařské knihy. Ve sbírce muzea například nechybí 1. vydání Domácí kuchařky M. D. Rettigové z roku 1826.

gastronomove

Muzeum plánuje i krátkodobé výstavy a mnoho workshopů, přednášek a kurzů, které budou určeny jednak pro školy, ale i pro širokou veřejnost.

Muzeum gastronomie Praha bude otevřeno pro každého, koho přitahuje fascinující svět gastronomie a pohostinství. Zajímavé informace najde nejen laická, ale i odborná veřejnost všech věkových kategorií.

Vícejazyčné překlady zpřístupní expozici zahraničním turistům.

Kontakt:

Muzeum gastronomie Praha
Jakubská 12
110 00 Praha 1

 Otevírací doba:
Pondělí–neděle 10–19 hod                                                                                                                                                                                                                                                                                     Vstupné:
základní – 180 Kč/dospělý
snížené – 140 Kč/studenti, senioři
základní školy (pouze dolní část) – 80 Kč/žák
skupiny od 10 osob:
dospělí – 150 Kč/osoba
střední školy – 120 Kč/žák
senioři – 120 Kč/osoba

Průvodce pro předem ohlášené skupiny nad 20 osob – zdarma
Průvodce pro předem ohlášené skupiny – 350 Kč

Partneři muzea:

Hlavní město Praha

CzechTourism

Kudy z nudy

Rodinný pivovar Bernard

R. Jelínek

Whirpool

Oresi kuchyně

Na expozici se dále podílely:

Remoska

Toner, značkový příbor

Thun

Záštita:
Asociace hotelů a restaurací České republiky
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky

Partneři slavnostního zahájení:

Hotel Paříž

Řeznictví a uzenářství U Dolejších

A. W. pravé olomoucké tvarůžky

Vinařství rodu Pazderků




Mohlo by vás zajímat

O lihoviny je menší zájem, jejich prodeje poklesly

10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.