Ryba se nejí jen na Vánoce, vraťte ji na talíře aspoň jednou do týdne

Ryba se nejí jen na Vánoce, vraťte ji na talíře aspoň jednou do týdne

17.06.2020 Jana Čiháková

V konzumaci ryb stále daleko pokulháváme za evropským průměrem. Tím, že naše země neleží u moře, to ale nebude. Většinu z pěti a půl kilogramu, které průměrný Čech sní, totiž tvoří ryby mořské. Sladkovodní kousky z domácích rybníků a řek berou Češi hromadně na milost jenom jednou za rok, o Vánocích.

Šéfkuchaři otevřeně říkají, že by české pstruhy, candáty či štiky na menu zařadili rádi. Jenže jejich hosté je zkrátka nechtějí. A tak exkluzivnějším podnikům vládnou hlavně losos nebo pražma, těm ostatním pak filety z laciného pangasia. Pozitivní změnou na českém trhu s rybami je v posledních letech rostoucí nabídka čerstvého zboží. Mražená ryba totiž nikdy není „to pravé“. Na mase se to vždy pozná, zmrzlá voda narušuje jeho strukturu. Složitější je u čerstvých ryb jen jejich porcování a filetování, ale i to za vás mohou udělat ve specializovaném obchodě.

K domácím sladkovodním čerstvým rybám se dá nejsnáze přijít na cestách: sádky, kde pořídí nákup i maloodběratelé, jsou rozeseté po celé republice. Vyhlášené pstruhy mají třeba ve dvou rybářstvích v jihočeském Žáru, na druhém konci republiky zase ve Frýdku-Místku u Pavla Lančařiče koupíte po celý rok čerstvé štiky, sumce, kapry či candáty.

Jak připravit dobrou rybu?

Nejdůležitějším kritériem při nákupu ryb je čerstvost: zejména v suchozemských zemích, jako je Česko, se občas stává, že ryba putuje do obchodu déle, než jí svědčí. Stačí rybu otestovat dotykem, abyste zjistili, zda je maso pevné. Prst se do něj v žádném případě nesmí zabořit.

Další snadný fígl existuje pro porcování. Rybu přidržujte utěrkou, nebude potom klouzat. A rozhodně použijte filetovací nůž, jehož rukojeť se dobře drží v ruce a čepel je ostrá.  Při porcování ryby je dobré zvážit, zda na filetu nechat kůži nebo ne. Některé ryby, třeba tresky, se při pečení snadno vysuší. Aby se jemné rybí maso nevysušilo, je třeba také hlídat dobu přípravy. A to bez ohledu na to, zda rybu vaříte, dusíte nebo pečete. Právě pečení je v případě ryb nejoblíbenější úpravou: v troubě, na pánvi, na roštu či grilu.

Na grilování se nejlépe hodí ryby s tučnějším masem, třeba tolstolobik, sumec či úhoř, pro úpravu na pánvi jsou vhodné ryby s drobnými kůstkami, které se propečou tak, že křupají. Obecně je nejlepší ryby rychle opéct a potom na mírnějším plameni nebo v troubě dodělávat. Když je budete průběžně podlévat, zůstanou šťavnaté.

Ve všech případech je úprava ryb mnohem kratší, než je tomu u mas teplokrevných zvířat. Filetu stačí k propečení deset minut či čtvrthodina, celá ryba snese zhruba dvojnásobek času, podle velikosti. Záleží samozřejmě také na konkrétním druhu ryby.


Mohlo by vás zajímat

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

Sněmovna zřejmě schválí snazší podmínky nižší daně z piva pro malé pivovary

11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.