03.02.2016 Redakce
Výrobky Mlékárny Valašské Meziříčí mají své uplatnění ve studené i teplé kuchyni. K výrobě sladkých dezertů se hodí Kysaná smetana z Valašska a Smetanový jogurt z Valašska. Jsou to výrobky, které patří ke stálicím sortimentu mlékárenského podniku.
Použité suroviny: 2 vejce, 0,5l mléka, 350 g hladké mouky, špetka soli
Postup přípravy:
Smícháme všechny suroviny. Těsto by mělo mít tekutější konzistenci, ale ne úplně vodovou. Pokud máte moc husté, přidejte mléko. Pokud naopak řídké, přisypte mouku. Palačinky opékejte na pánvi, záleží jen na vás, jakou velikost zvolíte. Pak je skládejte na sebe a promazávejte marmeládou, Smetanovým jogurtem z Valašska, čokoládou, oslazeným tvarohem. Palačinkový dort nakonec posypte ovocem, v tomto období klidně použijte mražené, které si ohřejte v hrnci.
Použité suroviny
Na korpus: 250g suchých keksů typu Bebe, 120g másla
Na náplň: 600g krémového sýru typu Lučina, Philadelpia, 200ml Kysané smetany z Valašska, 3 vejce, 250g cukru moučka, 1,5 lžičky citrónové šťávy, 1,5 lžičky vanilkové esence, 1 žloutek
Na potření: 250ml kysané smetany, 1 lžíce cukru moučka, 2 lžíce citrónové šťávy
Postup přípravy:
Základem každého cheescaku jsou sušenky. Ty si nejprve rozdrtíme v mikrotenovém sáčku válečkem nebo v mixeru. Poté si rozpustíme máslo a smícháme ho s rozdrcenými sušenkami. Formu na dort vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem. Na dno formy vtlačíme sušenky s máslem, jak nejvíce to jde. Formu si utěsníme alobalem. Smetanový sýr utřeme do hladka s cukrem, kysanou smetanou, citrónovou šťávou a vanilkovou esencí. Nakonec zamícháme po jednom vejci, samostatný žloutek přidáme, když nám vznikne docela řídký krém. Do formy s drtí opatrně nalijeme krém a necháme ho pár minut odpočinout. Troubu si předehřejeme na 160 °C a na střední mřížku umístíme nádobu s horkou vodou, do které ponoříme formu obalenou alobalem tak, aby voda sahala asi do poloviny výšky formy. Pečeme cca 30 minut, pak necháme dort vychladnout v otevřené troubě. Dáme ještě na osm hodin do lednice. Před podáváním potřeme dort s kysanou smetanou, kterou jsme si smíchali s cukrem a citrónovou šťávou.
26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.
30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.
27.07.2024 | Na rozdíl od komerčně vyráběných verzí, které často obsahují přidané cukry a umělá aditiva, vám domácí příprava umožní plně kontrolovat kvalitu ingrediencí. Připravte si vlastní vanilkovou zmrzlinu s karamelovými kousky, jahodovou s čerstvou mátou, nebo čokoládovou se směsí oříšků a kousků čokolády.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.