01.03.2012 ČTK
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) chce pokračovat ve zvýšených kontrolách kvality potravin z počátku roku. Zároveň spolupracuje s ministerstvem zemědělství na novele zákona o potravinách, podle které by měla zodpovědnost za vadné výrobky ležet na dovozcích a těch, kteří takové potraviny uvádějí do oběhu. Na tiskové konferenci v Brně to řekl ředitel SZPI Jakub Šebesta.
"Máme zájem, aby se do novely dostaly kompetence a možnosti, díky kterým bychom mohli efektivněji a důsledněji kontrolu a bezpečnost spotřebitele dodržovat," řekl Šebesta. "Také by měla by být přenesena zodpovědnost na toho, kdo vyrobil a dovezl vadné výrobky, ne na stát a daňové poplatníky," dodal ředitel. Inspekce podle něj také pracuje na aplikaci, díky které by mohla na svých stránkách zveřejňovat všechny zjištěné nedostatky u obchodníků a mohly by se na ní podílet i další kontrolní orgány EU.
Podle Šebesty se lidé kvůli zjištěním SZPI o klamavém označení výrobků z poslední doby více zajímají o kvalitu potravin. Dokládá to i průzkum, který si SZPI nechala zpracovat. Podle něj loni u 85 procent zákazníků hrála roli při nakupování hygiena v prodejně, 83 procent lidí pozorně sleduje data trvanlivosti a 62 procent dává přednost českým výrobkům před zahraničními.
Inspekce od zákazníků v lednu a v únoru dostala 2,5 krát více podnětů ke kontrolám a během prvních dvou letošních měsíců provedla 1188 kontrol. Při nich nevyhovělo 158 vzorků. Bezpečnost potravin nepředstavuje podle SZPI problém, ten je spíše v klamavém značení. Od počátku letošního roku zjistili kontroloři 25 případů klamavě označeného data spotřeby u čtyřech obchodních řetězců. Tři řetězce klamavě označily zahraniční výrobky jako české a u jednoho výrobku odhalili inspektoři klamavé označení náhražek jako mléčných výrobků.
Obchodníci se často hájí tím, že potraviny byly špatně označeny kvůli chybě či nedbalosti zaměstnanců prodejen. Odboráři to ale odmítají a tvrdí, že pracovníci pouze plní pokyny, které vyplývají z pravidel fungování obchodních řetězců. "Svoji roli zde hraje i fakt, že neustálým snižováním počtu zaměstnanců na provozních jednotkách obchodních řetězců za účelem zvyšování produktivity práce dochází k tomu, že kontrolu doby spotřeby nelze v celém sortimentu potravinářského zboží s kratší dobou spotřeby obsáhnout," sdělil dnes ČTK předseda Odborového svazu pracovníků obchodu Petr Voslař.
Za nedostatky uděluje SZPI pokuty ve správním řízení. Loni museli obchodníci celkem zaplatit na pokutách 27,439.100 korun. V intenzivních kontrolách chce inspekce dál pokračovat.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.