02.10.2015 Redakce
Netradiční recepty pro milovníky italské kuchyně
Těstoviny s Mozzarellou s cuketou, gorgonzolou a lískovými ořechy
Suroviny na 4 porce:
350 g těstovin typu Radiatori
1 malá oloupaná cibule
1 cuketa cca 250 g
150 g smetany 31%
80 g gorgonzoly Galbani
2 ks mozzarelly Galbani
200 ml kuřecího vývaru
4 lžíce olivového oleje
60 g lískových ořechů
Postup:
1. Těstoviny nasypeme do vařící se osolené vody a uvaříme al dente. Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Ořechy nahrubo nadrtíme, nasypeme na plech a při 130°C upečeme dozlatova.
2. Mezitím opláchneme cuketu, rozkrojíme ji podélně na polovinu a poté nakrájíme na plátky. V pánvi nahřejeme 2 lžíce olivového oleje, přisypeme plátky cukety, opečeme dozlatova a přendáme na plochou mísu.
3. V pánvi nahřejeme zbylý olej, přisypeme na kostičky pokrájenou cibuli a necháme ji za stálého míchání zesklovatět. Přidáme gorgonzolu a smetanu a mícháme, dokud se nerozpustí. Přilijeme polovinu vývaru a necháme zvolna vařit.
4. Když směs zhoustne, přilijeme zbylý vývar, povaříme, přidáme těstoviny, cuketu, pokrájenou mozzarellu, vše společně prohřejeme a podle chuti přisolíme. Rozdělíme na talíře a posypeme drcenými ořechy.
Těstoviny s Mozzarellou s dušeným fenyklem, rajčaty, olivami a kuřecím masem
Suroviny na 4 porce:
350 g těstovin typu Fiorelli
1 větší fenykl
75 g černých oliv
lžíce kaparů
4 větší rajčata
½ pomeranče
lžička drceného pepře
2 oloupané stroužky česneku
2 větvičky tymiánu
4 lžíce olivového oleje
2 ks kuřecích prsou
2 ks mozzarella Galbani
40 g parmezánu Galbani
sůl
Postup:
1. Těstoviny nasypeme do vařící se osolené vody a uvaříme al dente. Poté je scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
2. Fenykl očistíme, zbavíme oschlých konců stonků a nakrájíme na kostičky. Rajčata spaříme a oloupeme. Z pomeranče odkrojíme dva plátky kůry bez bílé dužiny a nakrájíme je na nudličky. Šťávu vymačkáme do misky.
3. V oleji krátce orestujeme fenykl, přidáme česnek, sůl, zalijeme trochou vody, přidáme pomerančovou šťávu s kůrou, pokrájená rajčata, opláchnuté větvičky tymiánu a krátce podusíme.
4. Prsíčka nakrájíme na kostky, osolíme a zprudka ze všech stran opečeme na pánvi s olejem, nasypeme k dušenému základu a promícháme.
5. Přidáme nakrájené olivy a kapary, uvařené těstoviny a pokrájenou mozzarellu. Krátce vše prohřejeme a podle potřeby přisolíme. Rozdělíme na talíře a doplnime hoblinami parmezánu.
Cannelloni s Mozzarellou, čokoládovo-oříškovým krémem, ricottou a banány
Suroviny na 4 porce:
180 g čokoládovo-oříškového krému
3 banány
50 g másla
50 g hnědého cukru
lžíce citrónové šťávy
2 ks mozzarelly Galbani
250 g ricotty Galbani
50 g drcených piškotů
50 g cukru
150 g smetany 31%
2 vejce
moučkový cukr na posypání
máslo na vytření formy
Postup:
1. Mozzarellu nastrouháme na hrubém struhadle. Troubu rozpálíme na 170°C. V míse smícháme ricottu s čokoládovo-oříškovým krémem, třetinou mozzarelly, piškoty a naplníme do cukrářského sáčku se širší, hladkou trubičkou. V druhé misce smícháme vejce se smetanou a cukrem. Banány oloupeme, nakrájíme na plátky, smícháme s citrónovou šťávou a hnědým cukrem.
2. Pekáček vyložíme pečícím papírem a vytřeme máslem. Cannellloni namočíme jednotlivě na 15 vteřin do horké vody, vyndáme a necháme okapat. Naplníme cukrářským sáčkem a klademe vedle sebe do pekáčku.
3. Navrch poklademe banány, zasypeme zbylou mozzarellou, zalijeme smetanou s vejci a cukrem, zakryjeme alobalem a dáme do trouby. Pečeme asi 25 minut. Odstraníme alobal a dopečeme dalších 10 – 15 minut, aby povrch zezlátl.
Těstoviny s Mozzarellou s dušenými sušenými švestkami, mascarpone, ořechovou drobenkou
350 g těstovin typu Fettuccelle
2 ks mozzarelly Galbani
150 g mascarpone Galbani
120 g sušených švestek
100 ml červeného vína
100 ml vody
40 g cukru
1 pomeranč
1 ks skořice
5 ks hřebíčků
3 plátky toastového chleba
40 g vlašských ořechů
70 g másla
30 g jemného krupicového cukru
moučkový cukr na posypání
Postup:
1. Těstoviny nasypeme do vařící se osolené vody a uvaříme al dente. Poté je scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
2. V rendlíku přivedeme k varu červené víno s vodou, cukrem, šťávou z pomeranče a lžičku strouhané pomerančové kůry. Přidáme koření a vaříme zvolna asi 5 minut. Přidáme švestky a dusíme doměkka. Během dušení podle potřeby doléváme malé množství vody.
3. V sekacím strojku nasekáme nejprve ořechy najemno a nasypeme do misky. Potom nasekáme pokrájené plátky toastového chleba na hrubou drobenku. V pánvi nahřejeme 30 g másla, přisypeme drobenku a za stálého míchání necháme zezlátnout. Přisypeme cukr, ořechy a společně zahříváme, dokud se cukr nezačne tavit a odstavíme.
4. K dušeným švestkám přimícháme mascarpone a odstavíme. Na talíře rozdělíme horké těstoviny, přidáme švestky, nastrouhanou mozzarellu a posypeme ochucenou drobenkou. Podle chuti ještě pokapeme rozpuštěným zbylým máslem a pocukrujeme.
Těstoviny s Mozzarellou s grilovaným lilkem, rajčaty, kapary a rozinkami
Suroviny na 4 porce:
350 g těstovin typu Messicani
mozzarella Galbani
1 větší lilek
1 střední cibule
1 plechovka sterilovaných rajčat
50 g zelených oliv
3 lžíce rozinek
olivový olej extra virgin
sůl
2 stroužky česneku
40 g strouhaného parmezánu Galbani
2 lžíce kaparů
Postup:
1. Těstoviny nasypeme do vařící se osolené vody a uvaříme al dente. Poté je scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
2. Lilek opláchneme, zbavíme nejedlých částí a nakrájíme na menší kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
3. V míse promícháme lilek s 30 g oleje, rozložíme na plech a dáme do trouby nahřáté na 190°C. Pečeme dozlatova.
4. V kastrolu nahřejeme 3 lžíce oleje a osmahneme na něm cibuli s rozinkami. Přidáme rajčata, kapary, pokrájený česnek, olivy, osolíme a krátce podusíme. Přidáme lilek, promícháme a vše zvolna dusíme doměkka. Podle potřeby podlijeme trochou vody, přidáme těstoviny, pokrájenou mozzarellu a společně krátce prohřejeme. Rozdělíme na talíře a doplníme strouhaným parmezánem.
30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.
10.07.2024 | Toužíte během horkých dní po drinku, který vás osvěží a zároveň nakopne? Inspirujte se u oblíbeného řetězce kaváren CrossCafe s receptem na Espresso Tonic, který je vyhlášený díky dokonalé kombinaci hořkosti, kyselosti a sladkosti. Kavárny CrossCafe navíc nabízejí také variantu s grepem - Grepresso, které se u zákazníků těší čím dál větší oblibě.
26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.