20.02.2014 Redakce
Valtice provoní o víkendu uzené.
Kdy: 1. a 2. března 2014
Kde: Valtice na jižní Moravě
Web: www.moravskeuzene.cz
Hlavní město vína Valtice provoní o víkendu 1. a 2. března moravské uzené. Na náměstí se konají historicky první Slavnosti moravského uzeného, kde bude soutěžit o titul Nejlepší moravské uzené šest vyhlášených mistrů uzenářů z celé Moravy. Masopustní a zabíjačkové speciality budou vinaři snoubit s místními vzorky. Návštěvníky čeká i kuchařská show, řeznická škola a spousta folklorní muziky.
Každý návštěvník dostane ke vstupence ovarovou polévku zdarma a možnost ochutnat šest soutěžních vzorků uzeného. Svému favoritovi může vhodit hlas a stát se tak členem veřejné poroty, která rozhodne o titulu Nejlepší moravské uzené Valtic 2014. „V Brně byla konkurence veliká. Všechny uzenářské firmy si totiž zakládají na kvalitě surovin, nepoužívají éčka a udí podle tradičních receptur. Kromě klasického uzeného jsou k dostání domácí šunky, fermentované i klasické klobásky, slaniny a zabíjačkové speciality,“ řekl k uzenářské nabídce organizátor Pavel Pichler z ECEATu.
Kotle s ovarem, udírny s krkovičkou a ohýnky na opékání špekáčků. Návštěvníkům bude speciality servírovat festivalová restaurace farmy EDEN z Bystřice nad Pernštejnem. „Na jídelním lístků bude vynikající moravské uzené se zelím z Tuřan, speciální farmářské klobásky nebo oblíbený zabíjačkový gulášek. Vše poctivě a s láskou navařeno,“ řekl ředitel farmy Michal Burian.
Vysokou gastronomii bude prezentovat MyHotel z Lednice, který se postará o kuchařskou show. Ve třech blocích představí uzené v tradičním i moderním kabátku, v sezónním menu i tak, jak ho používá světová kuchyně. Po skončení bude možnost připravované pokrmy ochutnat. Návštěvníci se mohou naučit porcovat sele. Ukazovat jim to bude na workshopu řezník Vojtěch Kuřátko z uzenářství Sláma z Velké Bíteše. Čas od času musí řezník také kontrolovat udírnu a ochutnávat s ním mohou i návštěvníci slavnosti.
K Moravě patří folklor. K degustaci zahraje cimbálová muzika Rebend, místní dětská cimbálka Valtičánek a přijedou i folkloristé z Rakouska ze Schrattenbergu. Akce je vhodná i pro rodiny s dětmi. Na programu je dětské divadelní představení, po celý den se budou moci nejmenší zúčastnit i pátrací buřtíkové hry. V areálu bude dětská mini ZOO a velkým zážitkem je opékání zakoupených klobásek. Bude také zpřístupněn Zámek Valtice (za běžné vstupné). Návštěvníci mohou zajít i do Muzea železné opony. Každý návštěvník se může zúčastnit také lákavé tomboly.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.