14.02.2014 ČTK
Jak si kdo vedl na 24. ročníku Reprezentačních slavností piva a minerálních vod?
Absolutním vítězem 24. ročníku Reprezentačních slavností piva a minerálních vod se v Táboře stal pivní speciál z Pivovaru Antoš ve Slaném. Uspěl v rekordní konkurenci více než 700 nabízených vzorků ze 154 pivovarů a získal Zlatou pivní pečeť. ČTK to řekl hlavní organizátor festival Alois Srb. Degustační část táborských slavností dnes skončila, akce ale pokračuje v sobotu programem pro veřejnost.
Pivovar Antoš založený v roce 2010 obnovuje tradici vaření kvalitního slánského piva ze 17. století. Při jeho výrobě je použito nejkvalitnějších domácích surovin, českého chmele z nedaleké žatecké oblasti a vyhlášeného sladu z Hané připravovaného dnes již ojedinělým způsobem sladování na humnech. "Pivo je čepováno přímo z ležáckých sklepů, nefiltrované a nepasterované, aby si tak uchovalo své jedinečné vlastnosti živého piva, jak je znali naši předkové," řekl ČTK podsládek pivovaru Stanislav Bořek.
Z nabídky pivovaru se stal nositelem Zlaté pivní pečeti sedmnáctistupňový Tlustý netopýr. "Jde o svrchně kvašené speciální pivo velmi výrazné chuti a konzistence, za kterou vděčí použitému žitnému sladu. Toto pivo je chmeleno čtyřmi druhy chmele převážně americké provenience, které mu dodávají výraznou až podmanivou hořkost," popsal Bořek.
Degustační soutěž piva byla v Táboře rozdělena do 24 kategorií. Z anonymních vzorků, u nichž se hodnotila především vůně, chuť, hořkost, plnost a říz jednotlivých piv, zvolili degustátoři například v kategorii Tmavých speciálních piv za vítěze třináctistupňovou Svijanskou Kněžnu a v kategorii Kvasnicové pivo získal zlato svijanský Kvasničák. "Táborské reprezentační slavnosti piva jsou první velkou degustací v roce a zároveň patří mezi nejprestižnější v republice. Ukazuje se, že tradiční cesta vaření piva, kterou jsme před lety zvolili a ze které rozhodně nehodláme uhnout, byla správná a odborníci i pivaři ji vyhledávají a oceňují," řekl ČTK sládek Pivovaru Svijany Petr Menšík.
Součástí slavností byla soutěž o nejlepší minerální vodu. O titul Zlatý český pramen usilovalo 28 nejen tuzemských, ale i zahraničních výrobců minerálek. Kromě Karlovarských minerálních vod, Ondrášovky nebo Hanácké kyselky se soutěže zúčastnily světově proslulé Filette, San Pellegrino, Asqua Panna, Galvanina, Soluka a řada dalších. Vítězem v kategorii přírodní minerální vody se stala Magnesia perlivá a mezi ochucenými vodami porotě nejvíce chutnala Hanácká citronová.
Na táborských slavnostech, které pro veřejnost začaly v hotelu Palcát ve středu, mohou návštěvníci ochutnat na 130 druhů piva. Největší zastoupení mají tuzemští výrobci, ale v nabídce jsou mimo jiné i nápoje z Belgie, Německa, Nizozemska, Dánska, Irska a poprvé i z Maďarska. Zajímavé bylo představení nových pivovarů třeba Zámeckého pivovaru Břeclav.
Táborské slavnosti jsou podle organizátorů třetím největším soutěžním pivním festivalem na světě. Významnější akce pořádají pouze v americkém San Diegu a v německém Norimberku. Absolutně největším, ovšem nesoutěžním pivním festivalem na světě je mnichovský Oktoberfest, jenž každoročně navštíví kolem šesti milionů lidí. Táborské slavnosti jsou limitované kapacitou hotelu Palcát, více než 5000 lidí se tam nevejde.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.