Vánočka nesmí chybět na svátečním stole

Vánočka nesmí chybět na svátečním stole

11.12.2015 redakce

Každá hospodyňka chce mít krásný štědrovečerní stůl. Ať už bude zdobit moderními ozdobami, nebo třeba ovocem, na stole by rozhodně neměla chybět vánočka. Ta totiž symbolizuje rodinu a pevné pouto.

Tradiční voňavá vánočka

Doba přípravy: cca 180 minut

Ingredience: 400 g polohrubé mouky, 70 g strouhaných ořechů (libovolných), 1 balíček droždí, 80 g krystalového cukru, 150 až 200 ml vlažného mléka, 100 g másla, 3 žloutky, 1 vejce na potření, špetka soli, vanilka (nebo vanilkový cukr), 50 g sekaných mandlí + mandlové lupínky na posypání

Postup: Do mísy kuchyňského robotu prosejte mouku pro větší nadýchanost těsta. Do středu rozdrobte droždí, zalijte jej asi 2 lžícemi vlažného mléka a posypejte trochou cukru a mouky. Kvásek takto nechejte asi deset minut odpočívat. Poté postupně do mísy přidejte také ostatní přísady a zpracovávejte pomocí hnětacího háku, dokud nezískáte vláčné, mírně lepkavé těsto. Poté těsto ještě trochu zpracujte ručně – potřebuje to. Propracované přeložte do mísy na kynutí a odložte na teplejší místo alespoň na hodinu, aby kynulo (musí zdvojnásobit původní objem). Po vykynutí je položte na pomoučený vál a rozdělte na potřebné množství copů, které poté zapleťte. Hotové vánočky (mohou být i věnce) položte na plech vyložený pečicím papírem, povrch potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a všechny nechte ještě dalších 20 minut dokynout. Vánočky v troubě vyhřáté na 180 °C pečte 20 minut, potom snižte teplotu na 160°C a pečte dalších 20 minut. Pokud povrch začne příliš hnědnout, přikryjte vánočku pečicím papírem.

Recept připravila bloggerka Tinajedoma, jejíž práci je možno vidět na http://blog.kitchenaid.cz/ nebo na https://www.instagram.com/tinajedoma/. 


Mohlo by vás zajímat

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

K LANGOŠŮM SÝR PATŘÍ, ALE CO JE JÍM ROVNOU NAPLNIT?

08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...

MIRKA VAN GILS SLAVÍKOVÁ: UŽ JSTE ZKOUŠELI ČERNÝ ŽITNÝ CHLÉB?

26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.