11.12.2015 redakce
Každá hospodyňka chce mít krásný štědrovečerní stůl. Ať už bude zdobit moderními ozdobami, nebo třeba ovocem, na stole by rozhodně neměla chybět vánočka. Ta totiž symbolizuje rodinu a pevné pouto.
Doba přípravy: cca 180 minut
Ingredience: 400 g polohrubé mouky, 70 g strouhaných ořechů (libovolných), 1 balíček droždí, 80 g krystalového cukru, 150 až 200 ml vlažného mléka, 100 g másla, 3 žloutky, 1 vejce na potření, špetka soli, vanilka (nebo vanilkový cukr), 50 g sekaných mandlí + mandlové lupínky na posypání
Postup: Do mísy kuchyňského robotu prosejte mouku pro větší nadýchanost těsta. Do středu rozdrobte droždí, zalijte jej asi 2 lžícemi vlažného mléka a posypejte trochou cukru a mouky. Kvásek takto nechejte asi deset minut odpočívat. Poté postupně do mísy přidejte také ostatní přísady a zpracovávejte pomocí hnětacího háku, dokud nezískáte vláčné, mírně lepkavé těsto. Poté těsto ještě trochu zpracujte ručně – potřebuje to. Propracované přeložte do mísy na kynutí a odložte na teplejší místo alespoň na hodinu, aby kynulo (musí zdvojnásobit původní objem). Po vykynutí je položte na pomoučený vál a rozdělte na potřebné množství copů, které poté zapleťte. Hotové vánočky (mohou být i věnce) položte na plech vyložený pečicím papírem, povrch potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a všechny nechte ještě dalších 20 minut dokynout. Vánočky v troubě vyhřáté na 180 °C pečte 20 minut, potom snižte teplotu na 160°C a pečte dalších 20 minut. Pokud povrch začne příliš hnědnout, přikryjte vánočku pečicím papírem.
Recept připravila bloggerka Tinajedoma, jejíž práci je možno vidět na http://blog.kitchenaid.cz/ nebo na https://www.instagram.com/tinajedoma/.
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...
26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.