Věřit, či nevěřit »light« potravinám?

Věřit, či nevěřit »light« potravinám?

27.07.2010 Tomáš Miškovský

Také vám hodně času při nakupování zabere pečlivé třídění a vybírání těch nejdietnějších (lehkých, nízkokalorických, nízkotučných, ,light‘) potravin, které vám zaručí, že si udržíte postavu jak proutek? Při konzumaci těchto výrobků byste si určitě měli dát pozor na to, jestli potravina doopravdy plní svůj účel. I po ,light‘ jídle totiž lze ztloustnout!

zenaI když slůvko „light“, které všude na světě označuje potraviny se sníženým obsahem kalorií, nalezneme na obalech mnoha výrobků, české právní předpisy tento pojem oficiálně vůbec neznají. Výrobci ho tedy teoreticky mohou použít v záhlaví výrobku podle vlastního uvážení. Tak se může stát, že výrobek „light“ má víc kalorií než jeho klasický protějšek.

Potravinářské produkty označené nápisem „light“ mají ve většině případů snížený obsah energie, tuků, nebo cukry nahrazené umělými sladidly. Ale pozor! Někdy sice mají snížený obsah cukrů, ale na úkor vyššího množství tuků. Takové potraviny jsou vhodné spíš pro diabetiky, ale k hubnutí se rozhodně nehodí. Vyplatí se proto před koupí prozkoumat množství všech složek a porovnat je s klasickou verzí potraviny. Pokud bude energetická hodnota, cukry a tuky na nižší hodnotě, hubnout se s potravinou dá.

Kromě označení „light“ se setkáváme s výrobky označenými jako „nízkokalorické“, „nízkotučné“ apod. I zde je nutné si důkladně prostudovat přesné složení, které by mělo být uvedené na etiketě. Zajímat by nás měl obsah vitaminů, minerálů, vlákniny a dalších látek, které mohou, ale také nemusí být našemu tělu prospěšné.

Na rozdíl od „light“ potraviny však u těchto názvů existuje definice, co by měl daný výrobek splňovat:

  • nízkotučný: obsah tuku o 40 % menší než běžný výrobek
  • nízkokalorický: obsah kalorií o 30 % menší než běžný výrobek

Ostatní pojmy (dietní, bez tuku, bez kalorií apod.) definovány nejsou, neříkají nic o obsahu látek v dané potravině a často jsou pouhým reklamním trikem.

Odlehčené potraviny

• méně tuku – mléko, jogurty a mléčné dezerty, tuky, sýry

• místo cukru náhradní sladidlo – marmelády, kompoty, nápoje, bonbony, žvýkačky

• jiné suroviny nebo jiný výrobní postup – chipsy, sušenky, masné výrobky

• méně alkoholu – piva, vína

Úskalí „light“ potravin

Pro toho, kdo chce hubnout, není tak důležité, kolik procent energie ušetří, ale jak vypadá celý jeho jídelníček. „Je směšné, když někdo řeší, zda si dát místo obyčejného jogurtu s pouhými třemi gramy tuku, lehký půlprocentní, ale pak se klidně naláduje klobásou, která obsahuje tuku gramů padesát,“ říká Václava Kunová z Fóra zdravé výživy, společnosti sdružující odborníky z oborů potravinářství, biologie, lékařství a dietologie.

Odlehčených potravin sníme víc

Na některé lidi působí slůvko „light“ přímo magicky. Považují je za synonymum pro „zdravé“ a to je odvádí od toho, aby o skladbě své stravy přemýšleli. A to je zásadní chyba. V důsledku takového uvažování, a proto, že mají „light“ potraviny většinou méně výraznou chuť, často si jich jejich konzumenti naloží na talíř víc, v domnění, že i přesto budou hubnout.

Výsledky se však dostaví jen tehdy, pokud si člověk nově zvykne jíst stejné nebo menší množství „light“ jídel než na jaké byl zvyklý z dřívější konzumace nedietních „těžkých“ potravin. „Člověk nesmí propadnout názoru, že když je majonéza ,light‘, tak si ji může dát místo jedné lžíce klidně čtyři,“ varuje lékařka Kunová, která potraviny hodnotí z výživového hlediska. „Pokud má mít používání ,light‘ potravin smysl, je třeba zachovávat množství, na které byl člověk zvyklý.“

Víte, že:

  • nízkoenergetický(nízkokalorický) obsahuje méně než 170 kJ/100 g nebo méně než 80 kJ u tekutých potravin
  • neenergetický(bez kalorií) obsahuje méně než 17 kJ/ 100 ml; týká se jen tekutých potravin
  • s nízkým obsahem tukuobsahuje méně než 3 g tuku/100 g nebo méně než 1,5 g/100 ml u tekutých potravin
  • bez tuku obsahuje méně než 0,5 g tuku/100 g nebo 100 ml
  • s nízkým obsahem cukruobsahuje méně než 5 g cukru/ 100 g nebo 100 ml
  • bez cukru obsahuje méně než 0,5 g cukru/100 g nebo 100 ml
  • se sníženým obsahem...(energie, tuku, cukru...) obsah energie nebo živiny je snížen nejméně o 30 % oproti porovnatelnému výrobku; musí být uvedeno, co vedlo ke snížení energie
  • „lehký“, „light“ – obdobně jako „se sníženým obsahem“, ale navíc s poukazem na vlastnosti, v důsledku kterých je výrobek „lehký“

Potraviny nevhodné i v „light“ verzi

Některé potraviny odborníkům nesedí ani v „light“ variantě. Například u nápojů za nadpisem „light“ stojí chemikálie, které zdraví rozhodně nepřidávají. Tyto nápoje a sirupy nejčastěji obsahují umělá sladidla aspartam a acesulfam K. Hlavně u aspartamu se hodně spekuluje o jeho negativních účincích na zdraví – bolesti hlavy, deprese, nespavost a v krajních případech dokonce smrt, u acesulfamu K se zase často hovoří o jeho karcinogenních účincích. A s tolik rozšířenou a oblíbenou colou člověk přijímá nadbytečné množství kyseliny fosforečné, která snižuje využitelnost vápníku v organismu.

Jedno pozitivum ale umělá sladidla v nápojích přece jenom přinášejí. Mají téměř nulovou energetickou hodnotu a žádné cukry a tuky. Díky tomu se po nich jen tak neztloustne. Stejný efekt ale nabízí i obyčejné přírodní vody, které neobsahují žádné chemikálie.

Omezte „taveňáky“ a konzervy jezte jen v krajní nouzi!

vidleLidé toužící zhubnout by se měli některým „light“ jídlům vyhnout velkým obloukem. Například taveným sýrům. Ty jsou totiž i ve své „light“ verzi stále dost kalorické vzhledem k množství, které jsme zvyklí konzumovat.

Podobný problém přinášejí i konzervy. Je totiž úplně jedno, jestli je vepřová konzerva „light“, nebo není. Podle odborníků se v obou případech jedná o nezdravé a tučné jídlo. V minulosti navíc proběhly v Česku testy, které ukázaly, že u některých konzerv s nápisem „light“ šlo jen o klamavou reklamu. Jídlo v konzervě bylo totiž tučnější a mělo víc kalorií než jeho běžná verze. Pokud se však přece jenom rozhodnete „light“ konzervu koupit, pečlivě zkontrolujte její hodnoty a porovnejte je s obyčejnou variantou stejného výrobku.

„Light“ potraviny – jak, pro koho!

Má tedy vůbec smysl „light“ potraviny kupovat? Jednoznačná odpověď neexistuje. Záleží na druhu potraviny, na množství a především na tom, kdo se je chystá konzumovat. „Dívka na pokraji mentální anorexie, která bude jíst jen ,light‘ potraviny, bude mít obsah tuku v jídelníčku tak nízký, až to bude nebezpečné. Na druhé straně u obézního člověka, který hlídá každou kalorii, to smysl mít může,“ soudí Václava Kunová. A dodává: „Není žádný důvod ,light‘ potraviny vynášet do nebe, jako tomu bylo dřív. Stejně tak by bylo nesprávné je všechny šmahem odmítnout.“


Mohlo by vás zajímat

10 největších mýtů o pečivu

24.06.2014 | „Dneska už se nedá koupit dobrý chleba.“ „Bílé pečivo je nevhodné a nezdravé.“ „Chléb je dnes nesmyslně vylepšován chemickými přípravky.“ Pravda nebo mýty?

Jak poznat dobrý burčák?

22.09.2014 | Tento kalný nápoj se stává terčem falešných prodejců a dokázat vybrat z rostoucí nabídky je stále obtížnější. Jak tedy na to?

Nejdřív knedlík, potom svatba

13.06.2014 | Historie knedlíků je dlouhá, i když ne tak, jak by se mohlo díky jejich neotřesitelné pozici v českých kuchyních zdát.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.