VETERINÁŘI ZLIKVIDOVALI ČASOVANOU NÁLOŽ: 110 KG ZKAŽENÉHO MASA

VETERINÁŘI ZLIKVIDOVALI ČASOVANOU NÁLOŽ: 110 KG ZKAŽENÉHO MASA

25.10.2023 Jana Čiháková

Při společné kontrole Státní veterinární správy (SVS) a celní správy na dálnici D8 v Ústeckém kraji poblíž Petrovic bylo zachyceno v dodávce směřující do Německa více než 100 kg živočišných produktů neznámého původu navíc při nedodržení stanovené teploty. Vzhledem k uvedeným pochybením veterinární inspektoři na místě nařídili neškodnou likvidaci všech těchto produktů.

 V nákladním prostoru vozidla se přepravovalo zhruba 110 kg potravin živočišného původu. Jednalo se o drůbeží díly, mořské plody, plněná střeva, masné výrobky balené v banánovém listu. Na přepravované potraviny nebyly předložený nabývací doklady. Část balených potravin nebyla žádným způsobem označena (drůbeží díly, plněná střeva, masné výrobky v banánovém listu). V jádru mražených mořských plodů byla naměřená teplota -0,3 °C (výrobcem stanoveno -18 °C), v drůbežích dílech pak +7,1°C. Potraviny směřovaly z pražské tržnice SAPA do obchodu v Drážďanech.

Potraviny neznámého původu i živočišné produkty, u nichž nebyly při přepravě či skladování dodrženy teploty, nelze považovat za bezpečné. Proto je veterinární inspektoři znehodnotili obarvením a nařídili jejích neškodné odstranění v asanačním podniku. S kontrolovaným subjektem povede SVS správní řízení za porušení zákona o potravinách. Za přestupek lze provozovateli uložit pokutu až do výše 1 milionu Kč.


Mohlo by vás zajímat

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM! ZKONTROLUJTE LEDNICI, TOTO MASO OBSAHUJE SALMONELLY

13.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov a.s. Z problematické šarže bylo vyrobeno několik výrobků v celkovém množství přes 1500 kg. Naprostou většinu se však podařilo stáhnout z prodeje.

KONZUMACÍ KOFEINOVÝCH NÁPOJŮ K AGRESIVITĚ DĚTÍ? VZÝKUM MLUVÍ JASNĚ

13.11.2023 | Děti, které jsou zvyklé pravidelně pít nápoje s obsahem kofeinu jako je například coca-cola nebo energetické drinky, mají horší paměť, jsou impulzivnější a v dospělosti můžou být náchylnější k závislostem. Zjistili to vědci, kteří u dvou tisícovek amerických dětí ve věku devět a deset let testy zkoumali jejich paměťové schopnosti a mozkovou aktivitu. Napsal o tom deník The Times.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.