22.03.2012 Redakce
Věděli jste, že člověk v průměru vypije 3 000 litrů vody za den? Spolu s vodou z kohoutku protečou našim hrdlem tisíce litrů „virtuální vody“ použité při pěstování, výrobě a dovozu potravin. Problematikou „vodní stopy“ v jídle se v rámci Mezinárodního dne vody 2012 zabývá i nadace We are water společnosti ROCA, jejímž cílem je zvýšit obecné povědomí o nutnosti hospodárného zacházení s vodními zdroji.
Xavier Torras, ředitel nadace We are Water, k tomu uvádí: „Jeden člověk vypije za den přibližně 2 litry vody, ale k vyprodukování pouhého kilogramu rýže je zapotřebí 2 450 litrů vody, přičemž na kilo vepřového masa je to dokonce 6 000 litrů. To jsou jen dva příklady ilustrující skutečnost, kolik vody se k produkci potravin spotřebuje.“
Výzkum ukazuje, že v denní porci jídla vypijeme více než 3 000 litrů vody. Začíná se tak mluvit o tzv. vodní stopě potravin (obsahu tzv. virtuální vody), představující celkové množství vody použité k výrobě produktu v místě jeho vzniku. Konečný spotřebitel nemusí pocítit dopad produkce potravin na vodní zdroje, zvláště když k odčerpání vody dochází z řek vzdálených tisíce kilometrů. Celých 55 % dovážených potravin přitom pochází ze zemí trpících nedostatkem pitné vody potřebné k zajištění přísunu jídla. Ani hrozba hladovění neodrazuje rozvojové země vyvážet hektolitry virtuální vody do úst obyvatel celého světa. Zatímco vyspělé země nestačí konzumovat kvanta dovážených potravin, zdroje nezbytné pro jejich výrobu se velmi rychle tenčí.
Přispějte k řešení globálního nedostatku pitné vody
volbou potravin nenáročných na spotřebu vody
omezením plýtvání potravinami
střídmou a zdravou stravou
Zapojte se
Nadace We are Water ve snaze zvýšit celkové povědomí propagované organizací OSN proto spustila kampaň postavenou na sloganu „We eat more water than we drink,“ („Více vody projíme, než vypijeme“) a rovněž vytvořila aplikaci „We Eat Water“ („Projídáme vodu“) pro chytré mobilní telefony. Tato aplikace je sbírkou kuchařských receptů z různých národních kuchyní, přičemž u každého receptu je uvedena příslušná „vodní stopa“ představující celkovou spotřebu vody nejen k samotnému vaření, ale zejména k vyprodukování použitých surovin. Aplikaci „We Eat Water“ si lze stáhnout za symbolický poplatek 0,79 eur. Finanční prostředky získané Nadací prostřednictvím této aplikace budou využity na podporu čtyř projektů pomoci v různých částech světa, kterým se nadace bude věnovat v průběhu roku 2012 společně s organizacemi Unicef, Vicente Ferrer Foundation (Ferrerova nadace), Oxfam a Education Without Borders (Vzdělávání bez hranic).
Z výzkumu Světové zdravotnické organizace vyplývá, že každý ze 7 miliard obyvatel planety spotřebuje běžnými činnostmi minimálně 100 litrů pitné vody denně. Výzkum však zapomíná na množství pitné vody, které konzumujeme v podobě potravin.
O nadaci We are water
Nadace We Are Water si vytýčila dva hlavní cíle: Prvním je zlepšit celkové povědomí veřejnosti i organizací o problematice vody a propagovat novou kulturu týkající se využití vody, která umožní spravedlivé a trvale udržitelné hospodaření se světovými zásobami vody. Druhým cílem je realizovat nejrůznější akce ke zmírňování negativních dopadů nedostatku vhodných zdrojů vody. Sféry vlivu nadace zahrnují oblasti budování infrastruktury, vzdělávání, zdravotnictví a výzkum, především v nejzanedbanějších částech této planety.
11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.