09.03.2021 Jana Čiháková
Slibný ročník s výrazným aroma zraje podle členů Vinařské unie ve sklepích na jihu Moravy. Chuť, aroma i barvu vína, které teprve vzniká, kontrolují vinaři pravidelně i v současnosti. Jak unie informovala v tiskové zprávě, víno budou vinaři brzy stáčet do lahví.
"Zatím se nám jeví jako velmi zajímavá aromatická vína z odrůd Sauvignon, Pálava, Muškát moravský a Tramín červený. Pinotové odrůdy jsou letos lehčího stylu s krásnou kyselinkou, vhodné i k delšímu školení na kvasnicích v nerezových nádobách a starších sudech," konstatoval ředitel Zámeckého vinařství Bzenec Bořek Svoboda.
Podle ředitelky vinařství Blatel Ivy Šantavé budou letošní vína o něco lehčí než předchozí dva ročníky, budou mít ale výraznější aroma a budou svěží a šťavnatá. Podobně hodnotí vývoj vín ve sklepích i další vinaři.
"Vína jsou krásně aromatická, jak z pohledu intenzity, tak pestrosti vůní. Právě chladnější počasí na podzim vždycky výrazně obohatí moravská vína. Červená vína budou krásně kořenitá a bude pro vinaře velká výzva, jak se jim podaří tento potenciál využit," uvedl ředitel Château Valtice - Vinné sklepy Valtice David Šťastný.
Víno ve sklepích v současnosti zraje, takzvaně se školí. Už na podzim si ale vinaři pochvalovali, že průběh počasí byl pro hrozny velmi příznivý. Nyní, když skončil zimní řez ve vinohradech se připravují na výsadbu i kultivaci vinic.
Zdroj ČTK, foto shutterstock
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.