Zajímavosti z říše jídla - srpen

Zajímavosti z říše jídla - srpen

09.08.2011 Šárka Škachová

Vaříte v papiňáku? A víte, kdo ho vymyslel? Pojďme se na tenhle šikovný kousek nádobí podívat trochu blíž...

22.8. 1647 (Blois - Francie) * Denis Papin, vynálezce Papinova hrnce (1682)

17. století – století páry – převrat v dopravě i v kuchyni

 James Watt (1736-1819) byl první, kdo dokázal zkrotit páru a nastartoval tím nevídaný dopravní převrat. Vynalezl parní stroj a lidstvo bylo ohromeno. Kde se bere tak velká síla, která umí pohnout těžkým vozidlem? Vynálezci si lámali hlavy, jak udělat vozidla samohybnými a zanedlouho pomocí hřídele dokázali pohyb přenést na přední nápravu. Pánové snili o rychlých autech a jejich ženy se neodvážily ani doufat, že je tu někdo, kdo jim brzy ukáže, že i v kuchyni má rychlost svoje kouzlo.

Denis Papin se intenzivně zabýval termomechanikou, zdokonalil vzdušnou pumpu, vynalezl tlakový hrnec, atmosférický parní stroj a v roce 1701 sestrojil první parní člun.

papinak

Parostroje na plotně i na silnici

Možná se trochu zapomíná na fakt, že podobný model parostroje sestavil v roce 1698 francouzský fyzik Denis Papin. Byl to ten samý Denis Papin, který se proslavil geniálním parním vynálezem i mezi kuchaři a kuchařkami. Papinův hrnec - Levný a rychlý způsob, jak změkčit kosti a vařit všechny druhy masa, včetně popisu stroje, kterého je k tomu třeba použít – tiskem vydal sám Papin a zdůrazňoval v něm všechny jeho přednosti.

U stolu s Královskou společností

Aby svůj báječný vynález prosadil, rozhodl se uspořádat opulentní hostinu. Zrovna pobýval v Londýně. K večeři nepozval nikoho menšího než členy britské Královské společnosti. Servíroval uvařené jídlo ze svého hrnce a čas během jídla využil k přednášce o výhodách vaření v páře. Jídlo oslnilo, ale jeden z hostů - Christopher Wren, byl přímo okouzlen. Jednalo se o proslulého stavitele slavné londýnské katedrály sv. Pavla. Ten krom vyřčené chvály brzy vydal i sbírku receptů pro vaření masa, ryb, luštěnin a ovoce. Předpověděl, že papinův hrnec by mohl zrovna tak dobře vařit v Anglii oblíbený pudink, punč i grog. Naproti tomu všemu vynálezce bohužel zemřel v tichosti a nenápadně právě v Londýně jako téměř neznámý občan.

Smutný osud vynálezce

Můj život byl smutný.
I když jsem dělal to nejlepší,
co jsem uměl, získal jsem si jen nepřátele.

Nejen že tento vynálezce dokázal zkrátit dobu vaření jinak dlouhé hodiny připravovaných francouzských pokrmů opravdu na pár desítek minut, zazářil i jako geniální tvůrce vodotrysků v královských zahradách ve Versailles. Když postavil parní člun s lopatkovým pohonem, se kterým se dalo plout proti proudu bez námahy, rozbili mu ho lodníci v obavě, že přijdou o práci. Možná sám Papin netušil, že jeho tlakový hrnec, familiérně přezdívaný „papiňák“, se stane nesmrtelným a v kuchyni bude mít pořád stejně čestné čelní místo i ve 21. století.

Tajemství Papinova hrnce

V letech 1679 se Denisu Papinovi podařilo sestrojit tlustostěnnou nádobu s pojistným ventilem a tlakovou pojistkou, tzv. „papiňák“. Hermeticky uzavřený hrnec, ve kterém se kapalina vaří při vyšší teplotě než  je běžné v otevřeném normálním hrnci (100 °C). V kuchyni velmi podstatně urychluje dobu tepelné úpravy pokrmů a šetří též náklady na energii. Potraviny v něm vařené si zachovají mnohem víc chuti a živin.

 

 

 

 


Mohlo by vás zajímat

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

O lihoviny je menší zájem, jejich prodeje poklesly

10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.

Zpoplatnění letáků povede ke zdražení potravin, říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.