09.12.2020 Jana Čiháková
Vládní omezení provozní doby restaurací do 20:00 bude pro řadu restaurací likvidační a způsobí snížení tržeb proti době před koronavirovou krizí až na 40 procent. Ministerstvo zdravotnictví navíc se zástupci podnikatelů v gastronomii a pivovarnictví nediskutuje.
Novinářům to dnes řekli zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) a Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP). Spouští proto kampaň Bezpečná restaurace, zaměřenou na dodržování hygienických pravidel.
"Zkrácení provozní doby vede spíše k excesivním jednáním, kdy se hosté nechtějí rozejít. Z epidemiologického hlediska nám to nedává smysl," řekla ředitelka ČSPS Martina Ferencová.
Proti běžnému stavu před koronavirem klesnou restauratérům při zkrácení provozu do 22:00 tržby na 60 procent obvyklého stavu. Při zkrácení o další dvě hodiny klesnou až na 40 procent, tvrdí zástupci oboru.
Podle Ferencové a člena představenstva AMSP Luboše Kastnera navíc vláda a ministerstvo zdravotnictví při zkrácení doby nevycházely z relevantních dat. "Vycházet z čísel po pěti dnech od otevření nám nedává žádný smysl," řekla Ferencová. "Postup vlády je diskriminační. Jsme oběťmi mediálních excesů jednotlivců," dodal Kastner. Situace prezentovaná v médiích podle něj neodpovídá realitě.
Špatná je podle nich komunikace zejména s ministerstvem zdravotnictví. "Jednáme s ministerstvem už dlouho, ale je to takový tenis o zeď. Vždy komentujeme vše až ex-post, a ne dopředu. Vázne rozhovor s ministerstvem. Navrhovali jsme, ať vezme z gastronomie do svých týmů dva experty, kteří úředníkům pomohou s vhledem do situace," řekl Kastner.
Svaz a asociace se rozhodly spustit kampaň Bezpečná restaurace. V ní vyzvou hosty i restauratéry nejen k dodržování takzvaných tří R, tedy nosit roušky, dezinfikovat si ruce a dodržovat rozestupy, ale také k dodržování tří S. Znamenají dezinfekci stolů po každém z hostů, důkladné mytí skla a omezení počtu míst u stolů. "Je to nás společný závazek restauratérů, hospodských i hostů. Je třeba, aby je dodržovali všichni," řekla Ferencová.
Kampaň a restauratéry podpoří pražský magistrát. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) dnes řekl, že městu se například vyplatilo přizvat zástupce z gastronomie do diskuse o opatřeních. Hřib chce také pomoci s navázáním diskuse s ministerstvem zdravotnictví. "Realita je taková, že když se otevřely (restaurace) ve čtvrtek a nyní se řeší nárůst, tak to tím otevřením nemůže být způsobeno. Z epidemiologického hlediska to nedává smysl," řekl Hřib.
Restaurace byly znovu otevřeny minulý týden ve čtvrtek. Dosud mají otevírací dobu do 22:00. Kvůli nárůstu počtu nakažených vláda v pondělí rozhodla o zkrácení otevírací doby.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.