22.01.2017 Tisková zpráva
Stovky receptů zaměřených na speciální výživu najdete na stránce Tesco recepty spolu s různými tipy, články, rozhovory a videi. Ať už sháníte bio či racio produkty nebo je pro vás důležitá absence lepku, laktózy či cukru v produktech, veškerý sortiment speciální výživy najdete v obchodech Tesco přehledně na jednom místě. Vybírat můžete z produktů pod privátní značkou Tesco nebo od prověřených dodavatelů. Nechte se inspirovat malou ochutnávkou receptů níže.
Bio nepečené jáhlové kuličky
Suroviny:
200 g Bio jáhel
100 g rozinek
100 g Bio mandlí
0,75 ml rýžového nápoje
250 g strouhaného kokosu
5 polévkových lžic Bio rýžového sirupu
špetka soli
strouhaný kokos
Postup: Jáhly uvaříme se špetkou soli v rýžovém nápoji. Vaříme na mírném plameni 15 – 20 minut. Uvařené jáhly necháme dojít 5 minut pod pokličkou. Do vychladlých jáhel vmícháme rozinky, na hrubo nasekané mandle, strouhaný kokos a rýžový sirup. Vytvoříme těsto, ze kterého tvarujeme kuličky a obalujeme je v kokosu. Hotové jáhlové kuličky skladujeme v lednici.
Racio francouzský quiche
Suroviny:
Těsto
250 g celozrnné mouky
40 g másla
1 vejce
120 ml studené vody
špetka soli
Náplň
100 g tempehu
400 ml sojové smetany
500 g čerstvého listového špenátu
150 g nastrouhaného eidamu
3 vejce
stroužek česneku
1 lžíce olivového oleje
špetka soli
Postup: V míse smícháme mouku, změklé máslo, vejce, vodu a špetku soli a vypracujeme v hladké těsto, které obalíme fólii a dáme alespoň na 30 minut do lednice odpočinout. Mezitím připravíme náplň. Na pánvi s olivovým olejem podusíme špenátové listy s prolisovaným česnekem. Přidáme na kousky nakrájený tempeh a krátce orestujeme. V misce rozšleháme vejce se smetanou, přidáme eidam a špetku soli. Z těsta vyválíme placku, kterou vyložíme formu. Na těsto poklademe špenát s tempehem a zalijeme smetanou smíchanou s vejcem a eidamem. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 170 °C 30 minut. Koláč podáváme ještě teplý, nebo vychlazený.
Domácí bezlepková “pizza” bageta
Suroviny:
Bageta
500 g bezlepkové mouky
10 g sušeného droždí
350 ml vody
sůl
Náplň
2 lžíce sugo
100 g cherry rajčátek
1 mozzarella
Bazalka
Postup: Všechny přísady na bagetu dáme do mísy a vypracujeme vláčné těsto, které necháme 15 minut kynout. Těsto rozdělíme na tři díly a tvoříme bagety, které necháme opět 15 minut kynout. Bagety nařízneme a dáme na 30 minut péct do trouby nahřáté na 180 °C. Upečené bagety necháme vychladnout, rozřízneme je a potřeme sugo omáčkou. Poklademe půlkami cherry rajčátek, pokrájenou mozzarellou a bazalkou. Necháme zapéct v troubě rozpálené na 200 °C 5 minut.
Kokosové cupcaky bez lepku a s nízkým obsahem laktózy
Suroviny:
4 vejce
100 g třtinového cukru
10 lžic řepkového oleje
2 lžíce rumové esence
150 g pohankové mouky
150 g strouhaného kokosu (a další na posypání)
1 prášek do pečiva bez fosfátů
1 vanilkový cukr
250 ml kokosového mléka
Na polevu
100 g moučkového cukru
3 lžíce rumu
Postup: Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Půjde to lépe, když k nim přidáte špetku soli. Žloutky smíchejte se třitinovým cukrem a olejem. Vyšlehejte je do tekuté hladké hmoty. Do žloutkové směsi přidejte rumovou esenci, mouku a kokos. Přisypte prášek do pečiva a vanilkový cukr. Postupně přilévejte kokosové mléko a nakonec vmíchejte sníh z bílků. Směsí naplňte formu na muffiny. Pečte v řádně vyhřáté troubě na 180 °C asi 25–30 minut. Po upečení nechte cupcaky chvíli vychladnout. Připravte polevu z cukru, 10 lžic vody a a rumu. Bude to hustá, krémovitá hmota. Cupcaky pokapejte polevou a posypte kokosem
Cibulové čatní bez přidaného cukru
Suroviny:
3 červené cibule
3 stroužky česneku
10 g sypké Stévie
3 kuličky nového koření
1 lžíce hořčičného semínka
1 dl červeného vína
50 ml vinného octa
půl lžičky soli
Postup: Cibuli si oloupeme a nakrájíme na kolečka, poté si oloupeme česnek a nakrájíme na plátky. Obojí vložíme do kastrolu, společně s třtinovým cukrem, mede, novým kořením a hořčičným semínkem. Ochutíme solí a zalijeme octem a vínem. Směs přivedeme k varu a vaříme za stálého míchání bez pokličky. Jakmile se tekutina zcela odpaří, máme hotovo.
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.
29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.